November Rain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”November Rain”
Guns N' Roses
Singlen ”November Rain” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Use Your Illusion I
 Julkaistu 1992
 Tuottaja(t) Mike Clink
 Tyylilaji hard rock
 Kesto 08.57
 Levy-yhtiö Geffen
Guns N' Rosesin muut singlet
Knockin’ on Heaven’s Door
1992
”November Rain”
1992
Yesterdays
1992

November Rain on yhdysvaltalaisen hard rock-yhtye Guns N' Rosesin kappale ja single. Kappaleen on kirjoittanut yhtyeen laulaja Axl Rose, ja se julkaistiin ensi kertaa yhtyeen vuoden 1991 studioalbumi Use Your Illusion I:n kymmenentenä raitana. Kappale julkaistiin singlenä Yhdysvalloissa vuoden 1992 kesäkuussa CD- ja vinyyliformaateissa.

"November Rain" on yksi Guns N' Rosesin pitkäkestoisimpia kappaleita, sillä sen kokonaispituus on lähes yhdeksän minuuttia. Se on myös Use Your Illusion I:n toiseksi pitkäkestoisin kappale, sillä sen edelle kiilaa vain yli kymmenminuuttinen, albumin päättävä kappale "Coma". "November Rain" nousi Yhdysvalloissa Billboard Hot 100 -singlelistan sijalle 3 ja se on kestoltaan kaikkien aikojen pisin kappale, joka on noussut kymmenen parhaan joukkoon Billboardin listalla. Kappaleen musiikkivideo ylitti miljardin katselun rajan youtubessa 13. heinäkuuta 2018. Kyseessä on ensimmäinen ennen YouTuben olemassaoloa julkaistu video, joka on ylittänyt kyseisen rajan. Kaksi miljardia näyttökertaa meni rikki helmikuussa 2023.[1]

Yhtyeen kitaristi Saul "Slash" Hudson kappaleen musiikkivideolla esittämässä yhtä kappaleen kitarasooloista.

Kappaleen musiikkivideo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

"November Rainista" on kuvattu myös Andrew Morahanin ohjaama musiikkivideo.[2] Musiikkivideossa kuvataan yhtyeen laulaja Axl Rosen sekä hänen silloisen naisystävänsä Stephanie Seymourin häitä sekä yhtyettä soittamassa kappaletta sinfoniaorkesterin säestyksellä suuressa teatterissa. Musiikkivideolla sinfoniaorkesteri soitti oikeasti, sillä Rose halusi tietää miltä hänen säveltämänsä sinfoninen kappale kuulostaisi konserttiesityksenä.[3] Musiikkivideossa huomattavia seikkoja ovat sen elokuvallisuus, josta se myös voitti parhaan musiikkivideon palkinnon MTV Video Music Awards-palkintogaalassa vuonna 1992. Tämän lisäksi se on budjetiltaan yksi kaikkien aikojen kalleimmista musiikkivideoista, sillä sen kokonaisbudjetin arvellaan liikkuneen 1,5 miljoonan Yhdysvaltain dollarin liepeillä mukaan lukien Seymourin yllä videolla nähtävä 8 000 dollarin arvoinen morsiuspuku.[4] Video on myös tunnettu näyttävistä kohtauksistaan, joissa yhtyeen kitaristi Saul "Slash" Hudson soittaa kappaleen kitarasoolojaan; ensimmäisen kahden soolon aikana hän soittaa autioituneen kirkon pihalla helikopterin kiertäessä häntä, ja viimeisen soolonsa hän soittaa aiemmin mainitussa teatterissa seisten Rosen soittaman flyygelin päällä.[5] Kyseinen soolo on äänestetty muun muassa musiikkilehti Guitar Worldin äänestyksessä kaikkien aikojen kuudenneksi parhaaksi kitarasooloksi kautta aikojen.[6] "November Rainin" musiikkivideo kuuluu myös "Estranged"- ja "Don't Cry"-kappaleiden musiikkivideoiden ohella näiden kolmen musiikkivideon muodostamaan niin kutsuttuun trilogiaan.

Videon alkaessa Axl nähdään pimennetyn makuuhuoneen sängyllä syömässä unilääkkeitä.[5] Tämän jälkeen video siirtyy konserttisaliin sinfoniaorkesterin ja yhtyeen luo. Axl istuu haikeana flyygelinsä ääreen aloittamaan kappaleen intron, jonka aikana välissä vilahtelee kuvia vertavuotavasta ristiinnaulitusta.[5] Seuraa sarja erilaisia kohtauksia, joissa Axl menee vihille Stephanien näyttelemän nuorikkonsa kanssa. Noustessaan Axlin ohjaaman valkoisen Bentleyn kyytiin morsian kääntää katseensa poispäin kuin epävarmana siitä, mitä on juuri tehnyt.[5] Seuraavassa kohtauksessa häävastaanotolla alkaa valtaisa kaatosade, ja vieraiden hajaantuessa ja pöytien kaatuessa punaviinipullot kaatuilevat valkoisten pöytäliinojen päälle värjäten ne verenpunaiseksi.[5] Videon viimeiset kohtaukset käsittelevät morsiamen kuolemaa; Axl istuu kirkossa kuunnellen hautajaisseremoniaa, jonka jälkeen arkku kannetaan hautuumaalle, ja sateen valuessa edelleen saattoväki poistuu.[7] Viimein palataan sängyssään ikään kuin painajaisesta heräävään Axliin, joka siirtyy kuitenkin äkisti hautuumaalle morsiamensa haudan luo. Hän kumartuu sen ylle, ja nuorikon morsiuskimppu putoaa arkulle, jonka päälle kimpun kukkien värit valuvat sateen vaikutuksesta.[7]

Meriitit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • #1 MTV2:n "Top 69 epics" Huhtikuu 2004
 • #1 Veronican "Top 1000 Songs Of All Time" Joulukuu 2004
 • #2 MTV:n "Top 10 Rock Videos of the 90's" Huhtikuu, 2004.
 • #5 VH1:n "100 Greatest Videos" 2003
 • #6 VH1:n "25 Greatest Power Ballads" Toukokuu, 2003
 • #7 Q Magazinen "list of the 50 Best Videos Ever" April 2004.
 • #31 Radiomafian top 500:ssa
 • #51 Mojo magazinen "100 Greatest Epic Rock Songs" Maaliskuu, 2004

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Siciu, Peter: Guns N’ Roses ‘November Rain’ Has Become The First Hard Rock Video To Be Viewed Two Billion Times On YouTube forbes.com. 20.2.2023. Forbes. Viitattu 29.1.2024. (englanniksi)
 2. Guns N' Roses - November Rain mvdBase.com. Arkistoitu 29.3.2019. Viitattu 8.9.2012. (englanniksi)
 3. Wall, Mick: W.A.R. - W. Axl Rose, s. 243-244. Like Kustannus, 2007.
 4. Ten most expensive music videos of all time SoYouWannaKnow. Arkistoitu 29.3.2019. Viitattu 8.9.2012. (englanniksi)
 5. a b c d e Wall, Mick: W.A.R. - W. Axl Rose, s. 243. Like Kustannus, 2007.
 6. 50 Greatest Guitar Solos of All Time Guitar World. Viitattu 8.9.2012. (englanniksi)
 7. a b Wall, Mick: W.A.R. - W. Axl Rose, s. 244. Like Kustannus, 2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]