Chinese Democracy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chinese Democracy
Guns N’ Roses
Studioalbumin Chinese Democracy kansikuva
Studioalbumin tiedot
 Nauhoitettu  1997 – helmikuu 2007
 Julkaistu 23. marraskuuta 2008
 Tuottaja(t) Caram Costanzo & Axl Rose
 Tyylilaji hard rock
 Kesto 71.18
 Levy-yhtiö Geffen Records
Black Frog
Guns N’ Rosesin muut julkaisut
Greatest Hits
2004
Chinese Democracy
2008

Chinese Democracy on Guns N’ Rosesin kuudes studioalbumi. Axl Rose aloitti levyn kirjoittamisen jo 1994, mutta valmis tuote julkaistiin vasta 23. marraskuuta 2008. Chinese Democracy on yhtyeen viimeisin studioalbumi sitten vuoden 1993 cover-albumin The Spaghetti Incident?. Albumien julkaisuväli on päivälleen 15 vuotta. Albumin kansilehden kiitoksissa Axl Rosen pitkään kiitoslistaan on mahtunut myös Kimi Räikkönen ja Jarmo Luukkonen.

Albumia on väitetty maailman kalleimmaksi, valmistuksessa on arvioitu käytetyksi noin 13–15 miljoonaa dollaria.[1] Levy on äänitetty 7 eri studiossa,lähde? ja sillä soittaa 11 eri muusikkoa monien bändivaihdoksien takia. Levyn ilmestymisviikolla levy myi kohtuullisesti, mutta sen jälkeen myynti laski. Vuoden 2009 alusta myynti on noussut tasaisesti ja levy on myynyt maailmanlaajuisesti noin 5 miljoonaa, ja päihittää näin bändin The Spaghetti Incident?, Live Era ja Greatest Hits -levyt.lähde?

Axl Rose oli ainoa alkuperäisen Guns N’ Rosesin jäsen, joka esiintyi levyllä. Muut jäsenet olivat jättäneet yhtyeen vuoden 1993 jälkeen.

Tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2004[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kitaristi Bucketheadin jätettyä yhtyeen maaliskuussa Axl Rose antoi lausunnon, jossa mainittiin albumin ilmestymisestä muutaman kuukauden kuluessa. Joulukuussa Guns N’ Roses -manageri Merck Mercuriadiaksesta tuli Sanctuary Music Groupin toimitusjohtaja. Tammikuussa 2005 Rose allekirjoitti Sanctuaryn kanssa julkaisusopimuksen, joka kattoi hänen menneen ja tulevan tuotantonsa, myös uudet kappaleet, jotka Rose oli äänittänyt Universal Musicille.

2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuun New York Timesin artikkelin mukaan albumin tuotantokustannukset olivat ylittäneet 13 miljoonaa dollaria, mikä tekisi siitä luultavasti kaikkien aikojen kalleimman levyn. Mercuriadis kuitenkin luonnehti artikkelia roskaksi kirjeessään Timesille. Hän väitti, että Timesin käyttämät lähteet eivät ole olleet tekemisissä projektin kanssa. Kesäkuussa Richard Fortus kertoi, että Rose oli äänittämässä albumin lauluosuuksia ja että levy olisi tulossa ennen vuoden loppua, todennäköisesti jouluksi. Elokuussa Merck Mercuriadis kertoi, että Chinese Democracy on täysin valmis. Sp1at kuitenkin kertoi, että levyn julkaisu saattaa taas siirtyä. Syinä olivat kitaristi Richard Fortuksen konsertointi Nenan kanssa ja vanhojen yhtyetovereiden, Slashin ja Duff McKaganin, Rosea vastaan nostama oikeushaaste.

2006[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tammikuussa Rose kertoi Rolling Stone -lehdelle, että ”tänä vuonna ihmiset kuulevat uutta musiikkia”. Toukokuussa hän totesi, että bändillä on materiaalia kahden ja puolen albumillisen verran ja että levy julkaistaisiin syksyllä kiertueen yhteydessä. Rose vahvisti levyn julkaisuvuodeksi 2006 ”Video Music Awardsissa”. Joulukuussa Axl Rose kertoi avoimessa kirjeessään, että albumi saatetaan julkaista maaliskuun kuudes päivä 2007. ”Tämä ei ole lupaus eikä valhe”, hän lisäsi.

2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa Del Jamesin kirjoittamassa artikkelissa bändin virallisella kotisivulla kerrottiin Chinese Democracyn nauhoitusten päättyneen. Kitaristi Ron Thalin sekä Frank Ferrerin olivat mukana albumilla.

2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa Axl Rose antoi lopullisen Chinese Democracy -albumin materiaalin levy-yhtiön käsiin. Geffen Records vahvisti asian Therockradio.comille. Amerikkalainen kauppa Best Buy julkaisi levyn mahdollisen kappalelistan ja kannen. Lokakuun 22. päivä julkaistiin viimein virallinen julkaisupäivä: 23. marraskuuta 2008. Samaan aikaan Guns N’ Rosesin virallisille internet-sivuille ilmestyi kuunneltavaksi uusi single ”Chinese Democracy”.

Chinese Democracy World Tour 2009–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauan odotettu kiertue käynnistyi Aasiassa joulukuussa 2009. Kiertue käsitti konsertteja Aasiassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa. Kiertue sai hyvän vastaanoton, hyvät arvostelut, ja osa sen konserteista on ollut loppuunmyytyjä ja loput ainakin melkein täynnä.lähde? Kiertueen ohjelmistoon sisältyivät kaikki Chinese Democracyn kappaleet, melkein kaikki Appetite For Destructionin kappaleet sekä osa Use Your Illusion -levyjen ja Lies-levyn kappaleista.

Kappaleiden taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Catcher in the Rye[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleen ensimmäinen demo äänitettiin vuonna 1999, mutta se vuoti nettiin 2004. Kappale on tehty tribuutiksi John Lennonille. Kappaleen soolosta on ollut kiistaa, sillä alun perin äänitetty Queen-kitaristi Brian Mayn soolo ei päätynyt levylle. Levyn soolot soittavat Robin Finck, Buckethead ja Bumblefoot. Kappaletta on esitetty livenä vuodesta 2009 lähtien.lähde?

I.R.S.[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleesta vuosi julkisuuteen 23 sekunnin huonolaatuinen demo 2002 kun sen hyvin varhainen demo-oltiin juuri äänitetty. Kappaleesta levisi nettiin vielä sen jälkeen neljä demoa vuosina: 2004, 2005, 2006 ja 2007. Kappaleen on kirjoittanut: Axl Rose, Paul Tobias sekä Dizzy Reed, ja kappaleen on sanoittanut Axl Rose. Kappaleessa on mukana sekä akustinen kitara ja sähkökitaroita. Kappale oli tunnetusti ensimmäinen valmis kappale albumille ja se valmistui 2006, kun kitaristi Bumblefoot äänitti omat kitaraosuutensa albumille. Vaikka kitaristi Buckethead jätti yhtyeen 2004 hänen akustiset kitara osuudet jäivät kappaleeseen. Kappaleen liveä on kehuttu monta kertaa tehokkaammaksi, ja energisemmäksi kuin studioversiota. Kappale on ollut mukana yhtyeen live settilistalla jo vuodesta 2004 lähtien. Kappale on esitetty livenä yhtyeen Chinese Democracy -kiertueella vuodesta 2004 alkaen.lähde?

Madagascar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappale oli albumilla paikalla 12. Kappale kertoo enimmäkseen Axl Rosen tuntemuksista, ja kappaleen väliin on laitettu osa Martin Luther Kingin ”I Have A Dream” -puheesta, sekä lainauksia elokuvista kuten Cool Hand Luke. Kappaletta on soitettu livenä vuodesta 2002 lähtien. Kappale kuultiin myös 2002 MTV Music Awards-gaalassa. Kappale on saanut hyvän vastaanoton ja sitä on kehuttu jopa mestariteokseksi. Kappaletta on myös sanottu yhdeksi yhtyeen herkimmistä kappaleista.lähde?

Prostitute[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prostitute sävellettiin vuonna 1999, tai ennen sitä.lähde? Kappaleen ovat säveltäneet Axl Rose ja Paul Tobias, ja sen on sanoittanut Axl Rose. Kappale on rockia, mutta siinä on myös pop rockin ja industrial-musiikin vaikutteita. Kappaleen alussa on myös hip-hop rumpukomppi. Kappale vuoti nettiin ensimmäisen ja ainoan kerran vuonna 2006, jolloin se oli vasta varhaisessa demovaiheessa.lähde?

Kappale sai hyvän vastaanoton ja sitä kehuttiin nerokkaaksi yhdistelmäksi monien eri tyylisuuntien osista.lähde? Prostitute-nimestäkin on noussut pientä kohua. Kappale kertoo prostituoidusta, joka rakastuu mieheen. Mies ei ota rakkautta tosissaan, koska nainen on huora.lähde?

Kappale on esitetty livenä yhtyeen Chinese Democracy kiertueella vuodesta 2009 lähtien.lähde?

Riad N’ The Bedouins[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappale äänitettiin vuosina 2000–2006, ja sen demoja vuoti julkisuuteen 4, vuosilta 2002, 2004, 2006 ja 2007. Kappaleen ovat säveltäneet Axl Rose sekä Tommy Stinson, ja sen on sanoittanut Axl Rose. Kappale on esitetty livenä yhtyeen Chinese Democracy -kiertueella. Kappaletta ei saatu esittää 2009–2010-kiertueella oikeuskohun takia. Kappale esitettiin ensimmäistä kertaa livenä 2004.lähde?

Sorry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappale vuosi nettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2004. Sen jälkeen sitä esitettiin radiossa muutaman kerran. ”Sorry” on äänitetty muista kappaleista poiketen vain kolme kertaa, minkä jälkeen se päätyi miksausstudioon. Kappale on tietävästi äänitetty vuonna 2003. Axl Rosen ideasta Sebastian Bachin taustalaulu lisättiin kappaleeseen vuonna 2005.lähde?

There Was a Time[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappaleen kitarasoolot soittavat Buckethead sekä Robin Finck. Kappale oli valmis jo vuonna 2000, mutta se julkaistiin vasta 2008. Sitä on esitetty Guns N' Rosesin Chinese Democracy Tourin keikoilla vuodesta 2009 lähtien.lähde?

This I Love[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”This I Love” on yksi ainoista kappaleista, joka ei vuotanut nettiin ennen levyn julkaisua. Rose on sanoittanut ja säveltänyt kappaleen. Kappaleessa pianoa muista levyn kappaleista poiketen soittaa Axl Rose, eikä Dizzy Reed. Kappaletta on soitettu livenä yhtyeen Chinese Democracy World Tour -kiertueella. Se on saanut myönteistä palautetta, ja se onkin onnistunut hyvin. Kappale on soitettu kaikilla 2009, 2010, 2011 ja 2012 keikoilla paitsi kolmella tähän mennessä.lähde?

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NroNimiSävelKesto
1.Chinese DemocracyRose, Josh Freese4:43
2.Shackler's RevengeRose, Buckethead, Caram Costanzo, Bryan Mantia, Pete Scaturro3:37
3.BetterRose, Robin Finck4:58
4.Street of DreamsRose, Tommy Stinson, Dizzy Reed4:46
5.If the WorldRose, Chris Pitman4:54
6.There Was a TimeRose, Paul Tobias, Reed6:41
7.Catcher in the RyeRose, Tobias5:53
8.ScrapedRose, Buckethead, Costanzo3:30
9.Riad N' the BedouinsRose, Stinson4:10
10.SorryRose, Buckethead, Mantia, Scaturro6:14
11.I.R.S.Rose, Tobias, Reed4:28
12.MadagascarRose, Pitman5:38
13.This I LoveRose5:34
14.ProstituteRose, Tobias6:15
71:18

Soittajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvosteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myynti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maa Myynti
Amerikka 1 500 000
Kanada 100 000
Saksa 90 000
Suomi 90 000
Britannia 500 000
Ruotsi 40 000
Norja 70 000
Australia 100 000
Muualla noin 500 000

Listasijoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Albumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Lista Sija Lähde
2008 Euroopan Top 100 1 [2]
Argentina Albums Chart 1 [3]
Canadian Albums Chart 1 [4]
Finnish Albums Chart 1 [5]
New Zealand Albums Chart 1 [6]
Polish Albums Chart 1 [7]
Slovene Albums Chart 1 [8]
Swiss Albums Chart 1 [9]
UK Albums Chart 2 [10]
German Albums Chart 2 [9]
Norwegian Albums Chart 2 [9]
U.S. Billboard 200 3 [11]
Australian Albums Chart 3 [12]
Austrian Albums Chart 3 [9]
Irish Albums Chart 3 [13]
Israeli Albums Chart 3 [14]
Italian Albums Chart 3 [15]
Japanese Oricon Albums Chart 3 [16]
Belgian Albums Chart 4 [17]
Dutch Albums Chart 4 [18]
Hungarian Albums Chart 4 [9]
Mexican Albums Chart 4 [19]
Russian Albums Chart 4 [20]
Swedish Albums Chart 4 [9]
Danish Albums Chart 7 [21]
Portuguese Albums Chart 9 [9]
French Albums Chart 10 [9]
Greek Albums Chart 10 [22]

Singlet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi Kappale Lista Korkein sijoitus Lähde[23]
2008 "Chinese Democracy" Billboard Hot 100 34 [24]
Hot Mainstream Rock Tracks 5
Hot Modern Rock Tracks 24 [25]
Canadian Hot 100 10 [26]
UK Singles Chart 27 [27]
Australian ARIA Singles Chart 54 [28]
Norwegian Top 20 1 [29]
Swedish Singles Chart 3 [30]
"Better" Hot Mainstream Rock Tracks 18 [31]
2009 "Street of Dreams" Canadian Song Charts 44

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. lähde?http://www.nytimes.com/2005/03/06/arts/music/06leed.html?_r=1&ei=5090&en=a13c0fac87670850&ex=1267851600&adxnnl=1&partner=rssuserland&pagewanted=all&adxnnlx=1195322585-YcO/12l8xR/GIod6+bXFQA
 2. 'Chinese Democracy' Fires GNR To Euro Albums Summit Billboard.biz. Viitattu 27.12.2008.
 3. Argentina Top Albums Chart allcharts.org. Viitattu 5.12.2008.
 4. Canoe - Jam! Music - Artists - Guns N' Roses: GN'R has unremarkable chart debut Jam.canoe.ca. Viitattu 27.12.2008.
 5. Suomen virallinen lista | YLE Pop | yle.fi Pop.yle.fi. Viitattu 1.12.2008.
 6. Rianz Rianz.org.nz. Viitattu 27.12.2008.
 7. Polish Top20 zpav.pl. Viitattu 5.12.2008.
 8. Slo top 30 vikend.sl. Viitattu 5.12.2008.
 9. a b c d e f g h Chinese Democracy' Fires GNR To Euro Albums Summit billboard.com. Viitattu 4.12.2008.
 10. Take That top singles chart for 11th time | Entertainment | Reuters Uk.reuters.com. Viitattu 1.12.2008.
 11. Hasty, Katie. "Kanye Edges GNR, Ludacris For No.1 Debut". billboard.com. Dec 3, 2008.
 12. http://www.ariacharts.com.au
 13. >> IRMA << Irish Charts - Singles, Albums & Compilations >> Irma.ie. Viitattu 1.12.2008.
 14. Suomen virallinen lista | YLE Pop | yle.fi Pop.yle.fi. Viitattu 1.12.2008.
 15. Classifica settimanale dal 21-11-2008 al 27-11-2008 Top of the music ACNielsen fimi.it. Viitattu 1.12.2008.
 16. Chinese Democracy Oricon. Viitattu 7.10.2009.
 17. UltraTop 50 ultratop.be. Viitattu 5.12.2008.
 18. designed by AGN Business Internet - ontwerp & css: Wout J Reinders - PHP: Makz.nl: Nieuws.nl - Guns N' Roses komt hoog binnen in albumlijst Nieuws.nl. Viitattu 1.12.2008.
 19. http://greaves.tv/amprofon3/Top100.pdf
 20. Russian Top25 2m-online.ru. Viitattu 13.12.2008.
 21. Denmark Top40 Albums achart.us. Viitattu 5.12.2008.
 22. Greek Top 50 album charts ifpi.gr. Viitattu 16.12.2008.
 23. Artist Chart History - Guns N' Roses - Singles Billboard 200. Viitattu 6.11.2008.
 24. Top Music Charts - Billboard Hot 100
 25. Billboard.com - Artist Chart History - Guns N' Roses Billboard.com. Arkistoitu 16.12.2008. Viitattu 1.12.2008.
 26. Billboard- Updated Album Charts from the most Trusted Music Magazine Billboard.com. Viitattu 1.12.2008.
 27. www.devstars.com: The Official UK Charts Company : TOP 100 SINGLES CHART Theofficialcharts.com. Viitattu 1.12.2008.
 28. ARIA Charts : Australia's Official Music Charts Ariacharts.com.au. Viitattu 1.12.2008.
 29. Ukens singleliste - VG-lista. Offisielle hitlister fra og med 1958 Lista.vg.no. Viitattu 1.12.2008.
 30. www.sverigetopplistan.se Sverigetopplistan.se. Viitattu 1.12.2008.
 31. Updated Album Charts from the most Trusted Music Magazine Billboard. Viitattu 16.1.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]