12-kielinen kitara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypillinen 12-kielinen kitara.
12-kielisen kitaran kielet.

12-kielinen kitara on 6-kielisestä kitarasta kehittynyt soitin, jossa on 6 kieliparia. Soittimen alkuperä on hieman epäselvä. Ensimmäisen teorian mukaan soittimen kehittivät Yhdysvalloissa asuvat italialaiset soitinrakentajat, ja toisen mukaan soitin on kulkeutunut Meksikon kautta Yhdysvaltoihin. Molempien maiden musiikissa on pitkät parikielisten instrumenttien perinteet (vrt. mandoliini)[1]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perusviritys on eE-aA-dD-gG-HH-EE, eli edestäpäin katsottuna kieliparin vasemmanpuoleiset tenorikielet viritetään oktaavia ylemmäs ja bassokielet unisonoon. 12-kielisiä valmistetaan sekä akustisina, että sähköisinä. Ulkoiselta rakenteeltaan 12-kielinen poikkeaa 6-kielisestä lavan ja tallan osalta. Tukirimoituksen ja kaulan osalta rakenteita joudutaan vahvistamaan johtuen parikielten suuremmasta vedosta. Monet soittajat kompensoivat matalammilla virityksillä kitaran kaulaan, ja akustisessa kitaran kanteen, kohdistuvaa rasitusta.

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pohjoisamerikkalaista folkmusiikkia lukuun ottamatta 12-kielinen kitara ei yleensä esiinny missään tyylilajissa ensisijaisena soittimena. Kuitenkin monet valtavirrankin yhtyeet ovat käyttäneet levyillään 12-kielisen helisevää ominaisääntä hyväkseen (esim. Eagles, Led Zeppelin, Mikko Alatalo)

Tunnettuja soittajia ja kappaleita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Origin on species in frets.com (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Brian Jones's guitars, vox, teardrop www.angelfire.com. Viitattu 25.1.2019.
  3. Damian Fanelli 2017-04-17T20:21:56Z Gear: The Beatles' Secret Weapon: George Harrison’s 1963 Rickenbacker 360/12 guitarworld. Viitattu 25.1.2019. (englanniksi)
  4. Monkees Instruments & Gear The Monkees Live Almanac. Viitattu 25.1.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.