Stairway to Heaven

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Led Zeppelinin kappaletta. Eteläkorealaisesta televisiosarjasta Stairway to Heaven on eri artikkeli.
”Stairway to Heaven”
Led Zeppelin
Kappaleen ”Stairway to Heaven” kansikuva
Kappaleen tiedot
 Albumilta Led Zeppelin IV
 Julkaistu 8. marraskuuta 1971
 Tuottaja(t) Jimmy Page
 Tyylilaji folk rock, hard rock
 Kesto 08.04
 Levy-yhtiö Atlantic Records
Led Zeppelin IV:n muut kappaleet
The Battle of Evermore
(3)
”Stairway to Heaven”
(4)
Misty Mountain Hop
(5)

Stairway to Heaven on brittiläisen rockyhtye Led Zeppelinin kappale, joka julkaistiin vuonna 1971 yhtyeen neljännellä studioalbumilla Led Zeppelin IV. Kappaleen tekivät laulaja Robert Plant ja kitaristi Jimmy Page. Se on yksi populaarimusiikin tunnetuimmista kappaleista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Stairway to Heavenin” musiikin sävelsi Led Zeppelinin kitaristi Jimmy Page. Hän oli päättänyt jo 18 kuukautta ennen yhtyeen neljännen albumin ilmestymistä tekevänsä albumille eeppisen laulun, joka kasvaa kerroksittain uruista ja akustisesta kitarasta sähköiseen kliimaksiin. Page oli valmistellut kappaletta kotonaan Pangbournessa ennen kuin hän esitteli sen yhtyeen muille jäsenille Headley Grangessa, mihin yhtye oli kokoontunut nauhoittamaan vuoden 1970 lopulla ja seuraavan vuoden alussa. Page ja yhtyeen basisti John Paul Jones istuivat kahdestaan alas sovittamaan laulua siksi ajaksi kun laulaja Robert Plant ja rumpali John Bonham lähetettiin baariin.[1]

Kahdeksanminuuttinen kappale alkaa akustisella kitaralla ja nokkahuilulla. Huiluosuudet soitti John Paul Jones erivireisillä nokkahuiluilla.[2] Niiden jälkeen alkaa laulu, ja muita soittimia tulee mukaan vähitellen lisää. Lopulta kappale huipentuu Jimmy Pagen kitarasooloon.[1] Page soitti nauhalle kolme erilaista sooloa, joista paras valittiin kappaleeseen.[3] Kappaleen 12-kieliset sähkökitaraosuudet on soitettu Fender Electric XII -mallilla ja soolo Telecaster-mallilla. Akustiset osiot on soitettu Harmony Sovereign H1260 -kitaralla.

Kappaleen sanat kirjoitti laulaja Robert Plant. Runollisessa sanoituksessa on paljon mystiikkaa.[1] Sanoitus on myös moniselitteinen. Plantin mukaan laulu kertoo kyyniseen sävyyn naisesta, joka saa kaiken mitä haluaa. Sanoitus syntyi hyvin nopeasti, ja Plant sanoi tunteneensa, että jokin ohjasi hänen kättään kun hän kirjoitti sanoja. Jimmy Page piti sanoituksesta niin paljon, että siitä tuli ensimmäinen yhtyeen levynkansiin painettu sanoitus.[3] Joidenkin mukaan kappaleeseen olisi kätketty takaperin kuultavissa oleva saatanallinen viesti ”Here’s to my sweet Satan”.[1] Näitä syytteitä esittivät muun muassa Yhdysvaltojen Etelän baptistit ja fundamentalistikristityt.[4]

Musiikkinäytteet
"Stairway to Heaven", albumilta Led Zeppelin IV, oli yksi yhtyeen tunnetuimmista hiteistä. Kappaletta on myös äänestetty parhaimmaksi rock-kappaleeksi kautta aikojen.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

”Stairway to Heaven” sai ensiesityksensä maaliskuussa 1971 Belfastin Ulster Hallissa, missä yleisö antoi kappaleelle pitkät aplodit. Sen jälkeen konserttiyleisöt ottivat kappaleen nopeasti yhdeksi suosikeistaan. Aluksi Led Zeppelin esitti kappaletta konserttiensa keskivaiheilla, mutta sen suosion kasvun myötä se siirrettiin viimeiseksi juuri ennen encoreita. Kappale oli vaikea esittää livenä, sillä Page oli käyttänyt levyllä kahta 12-kielistä kitaraa sekä akustista kitaraa. Hän ratkaisi ongelman soittamalla konserteissa kaksikaulaista kitaraa.[1]

Vaikka ”Stairway to Heaven” on yksi tunnetuimmista rock-kappaleista, ei sitä ole koskaan julkaistu virallisena singlenä. Atlantic painosti Led Zeppeliniä julkaisemaan kappaleen singlenä Yhdysvalloissa, mutta Page kieltäytyi koska halusi ihmisten kuulevan kappaleen nimenomaan albumin osana. Hän ei myöskään pitänyt ajatuksesta joutua lyhentämään kappaletta singlelle.[3]

Arvostus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Stairway to Heaven” on aina ollut hyvin suosittu rockyleisön keskuudessa, ja se on saanut valtavasti radiosoittoa. Kriitikot ovat toisinaan suhtautuneet kappaleeseen kuitenkin kielteisesti, jopa halveksuen. Kappale on vuosien varrella äänestetty usealle kaikkien aikojen kappaleiden listalle.[1] Rolling Stone -lehden vuoden 2004 500 Greatest Songs of All Time -listalla ”Stairway to Heaven” on sijalla 31.[5] Verkkosivusto Acclaimed Music, joka tilastoi musiikkikriitikoiden arvioita kaikkien aikojen kappaleista, sijoittaa ”Stairway to Heavenin” yhdeksänneksi.[6]

Jimmy Page on sanonut:

»Mielestäni 'Stairway' kiteytti bändin olemuksen. Siinä on kaikkea mahdollista ja se esittelee bändin parhaimmillaan. Se on virstanpylväs meille. Jokainen muusikko haluaa tehdä jotakin kestävää, jotakin joka kantaa pitkään.»
(Jimmy Page 1973[7])

Jotkin kitaroita myyvät liikkeet ovat asettaneet, ehkä humoristisesti, "No Stairway to Heaven" -lappuja näkyville soitinta kokeilevia asiakkaita varten.[8]

Vaikutteet ja plagiointisyyte[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jimmy Pagen on väitetty ottaneen ”Stairway to Heavenin” intron kalifornialaisen rockyhtye Spiritin kappaleesta ”Taurus” (1968). Väitettä on tuettu sillä, että yhtyeet olivat aikaisemmin esiintyneet samalla kiertueella. "Taurusin" kirjoittajan Randy Californian perikunta nosti asiasta kanteen vuonna 2014. Oikeuden päätöksessä kesäkuussa 2016 todettiin, että "Stairway to Heaven" -kappaleeseen ei ole kopioitu osia "Taurus"-kappaleesta. Valamiehistö kuuli kappaleet muusikon nuoteista soittamana.[9] Syyskuussa 2018 Kalifornian vetoomustuomioistuin päätti, että tuomarin tekemien virheiden vuoksi asia otetaan uuteen käsittelyyn.[10] San Franciscossa toimiva vetoomustuomioistuin piti 9. maaliskuuta 2020 antamallaan päätöksellä äänin 9–2 voimassa vuonna 2016 tehdyn päätöksen, jonka mukaan introa ei ole kopioitu.[11] Lopullisesti asia päättyi, kun Yhdysvaltain korkein oikeus ei ottanut edelleen tehtyä vetoomusta tuomiosta lainkaan käsiteltäväksi, jolloin aiemmat päätökset jäävät voimaan.[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c d e f Michael Hann: Stairway to Heaven: the story of a song and its legacy The Guardian. 22.10.2014. Viitattu 3.8.2018.
 2. Andy Fyfe When the Levee Breaks - The Making of Led Zeppelin IV, s. 79.
 3. a b c Wall, Mick: Led Zeppelin. Jättiläisten aika, s. 281–286. (When Giants Walked the Earth, 2008.). Suomentanut Silas, Petri. Helsinki: Like, 2010. ISBN 978-952-01-0380-4.
 4. Andy Fyfe s. 125–126.
 5. The RS 500 Greatest Songs of All Time 9.12.2004. Rolling Stone. Arkistoitu 16.5.2007. Viitattu 5.11.2008. (englanniksi)
 6. The All Time Top 3000 Songs www.acclaimedmusic.net. Arkistoitu 5.8.2009. Viitattu 5.11.2008. (englanniksi)
 7. Stephen Davis - Jumalten vasara - saaga Led Zeppelinistä Johnny Kniga 2009 ISBN 978-951-0-35655-5 s. 167
 8. Balafon Book: Rock Hardware 40 years of Rock s. 46 - Walter Carter; Useita kirjoittajia
 9. Kory Grow: Led Zeppelin Win in ‘Stairway to Heaven’ Trial 23.06.2016. Rolling Stone. Arkistoitu 17.9.2016. Viitattu 4.8.2018. (englanniksi)
 10. Mari Koppinen: Led Zeppelinin plagiaattipiina ei ole vieläkään ohi – joutuu uudelleen oikeuteen Stairway to Heavenin plagiaattisyytösten vuoksi Helsingin Sanomat. 29.9.2018. Viitattu 29.9.2018.
 11. Rockin suurta klassikkoa koskeneelle kiistalle ratkaisu – Oikeuden mukaan Led Zeppelin ei kopioinut Stairway To Heavenin sointukulkua Yle Uutiset. Viitattu 9.3.2020.
 12. Lopullinen tulos soundi.fi. Viitattu 05.10.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]