Stairway to Heaven

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Stairway to Heaven”
Led Zeppelin
Kappaleen ”Stairway to Heaven” kansikuva
Kappaleen tiedot
 Albumilta Led Zeppelin IV Zoso.svg
 Julkaistu 8. marraskuuta 1971
 Tyylilaji folk rock, hard rock
 Kesto 08.04
 Levy-yhtiö Atlantic Records
Led Zeppelin IV:n muut kappaleet
The Battle of Evermore
(3)
”Stairway to Heaven”
Misty Mountain Hop
(5)

Stairway to Heaven on brittiläisen rockyhtye Led Zeppelinin kappale. Se julkaistiin vuonna 1971 yhtyeen neljännellä studioalbumilla Led Zeppelin IV. Kappaleen tekivät laulaja Robert Plant ja kitaristi Jimmy Page.

Led Zeppelin esitti ”Stairway to Heavenin” ensimmäisen kerran julkisesti 5. maaliskuuta 1971 Ulster Hallissa Belfastissa.

”Stairway to Heaven” on monesti äänestetty maailman parhaaksi rock-kappaleeksi, ja se on yksi populaarimusiikin tunnetuimmista kappaleista. Kahdeksanminuuttinen kappale alkaa akustisella kitaralla, nokkahuilulla ja laululla, mutta soittimia tulee mukaan vähitellen lisää. Lopulta kappale huipentuu Jimmy Pagen kitarasooloon, joka on niin ikään valittu pariin kertaan populaarimusiikin parhaaksi kitarasooloksi. Kappaleen sanoituksessa on fantasiaelementtejä.

Vastoin monia tietoja alussa akustisen kitaran ohella kuultavia huiluosuuksia ei ole luotu mellotronilla tai syntetisaattorilla vaan John Paul Jones soitti ne erivireisillä nokkahuiluilla [1]

Kappaleen 12-kieliset sähkökitaraosuudet on soitettu Fender Electric XII - mallilla ja soolo Telecaster-mallilla. Akustiset osiot on soitettu Harmony Sovereign H1260 - kitaralla.

Musiikkinäytteet


"Stairway to Heaven"

"Stairway to Heaven", albumilta Led Zeppelin IV, oli yksi yhtyeen tunnetuimmista hiteistä. Kappaletta on myös äänestetty parhaimmaksi rock-kappaleeksi kautta aikojen.

Äänitiedostojen kuunteluohjeet

Vaikka ”Stairway to Heaven” on yksi tunnetuimmista rock-kappaleista, ei sitä ole koskaan julkaistu virallisena singlenä. Jotkin kitaroita myyvät liikkeet ovat asettaneet, ehkä humoristisesti, "No Stairway to Heaven" -lappuja näkyville soitinta kokeilevia asiakkaita varten [2] Kappale muistetaan myös syytteistä, joiden mukaan siihen olisi kätketty takaperin kuultavissa oleva saatanallinen viesti. Näitä syytteitä esittivät muun muassa Yhdysvaltojen Etelän baptistit ja fundamentalistikristityt.[3]

Jimmy Pagen sanotaan saaneen alkuidean ”Stairway to Heaveniin” kalifornialaisen rockyhtye Spiritin kappaleesta ”Taurus”. Väitettä tukee se, että Led Zeppelin oli yhtyeen lämmittelijänä yhdellä varhaisella kiertueillaan. Spiritin vuoden 1968 debyyttialbumin uudelleenjulkaisun tekstiliitteissä yhtyeen kitaristi Randy California mainitsee Pagen olleen erityisen kiinnostunut ”Taurus”-kappaleesta.lähde? Randy Californian perikunta nosti asiasta kanteen vuonna 2014. Oikeuden päätöksessä kesäkuussa 2016 todettiin, että "Stairway to Heaven" -kappaleeseen ei ole kopioitu osia "Taurus"-kappaleesta. Valamiehistö kuuli kappaleet muusikon nuoteista soittamana.[4]

Rolling Stone -lehden vuoden 2004 500 Greatest Songs of All Time -listalla ”Stairway to Heaven” on sijalla 31[5]. Verkkosivusto Acclaimed Music, joka tilastoi musiikkikriitikoiden arvioita kaikkien aikojen kappaleista, sijoittaa ”Stairway to Heavenin” yhdeksänneksi[6].

Yhtye itse tiedosti kappaleen onnistumisen:

”Mielestäni 'Stairway' kiteytti bändin olemuksen. Siinä on kaikkea mahdollista ja se esittelee bändin parhaimmillaan. Se on virstanpylväs meille. Jokainen muusikko haluaa tehdä jotakin kestävää, jotakin joka kantaa pitkään.” – Jimmy Page 1973[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Andy Fyfe When the Levee Breaks - The Making of Led Zeppelin IV, s. 79.
  2. Balafon Book: Rock Hardware 40 years of Rock s. 46 - Walter Carter; Useita kirjoittajia
  3. Andy Fyfe s. 125-126.
  4. Kopiointisyyte ja tekijänoikeus Stairway to Heaven Page-Plant vastaan Randy California -Taurus 23.06.2016. Rollingstone.com.
  5. The RS 500 Greatest Songs of All Time 9.12.2004. Rolling Stone. Viitattu 5.11.2008. (englanniksi)
  6. The All Time Top 3000 Songs www.acclaimedmusic.net. Viitattu 5.11.2008. (englanniksi)
  7. Stephen Davis - Jumalten vasara - saaga Led Zeppelinistä Johnny Kniga 2009 ISBN 978-951-0-35655-5 s. 167

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkikappaleeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.