Whole Lotta Love

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Whole Lotta Love”
Led Zeppelin
Singlen ”Whole Lotta Love” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Led Zeppelin II
 B-puoli Living Loving Maid (She's Just a Woman)
 Äänitetty  1969
 Julkaistu joulukuu 1969
 Formaatti 7"-single
 Tekijä(t) Bonham/Jones/Page/Plant/Dixon
 Tuottaja(t) Jimmy Page
 Tyylilaji hard rock, heavy metal, blues rock, psykedeelinen rock
 Kesto 05.36
 Levy-yhtiö Atlantic Records
Listasijoitukset

Sveitsi 3.
Itävalta 3.
Alankomaat 5. [1]

Led Zeppelinin muut singlet
Good Times Bad Times
1969
”Whole Lotta Love”
1969
Immigrant Song
1970

Whole Lotta Love on rockyhtye Led Zeppelinin tunnetuimpia kappaleita. Sen perusriffistä on tullut jonkinlainen klisee, kuten Deep Purplen "Smoke on the Wateristakin". Kappale on julkaistu yhtyeen toisella albumilla Led Zeppelin II vuonna 1969.

Kappaleen säveltäjiksi ilmoitettiin Led Zeppelinin jäsenet. Käytännössä se kuitenkin selvästi perustuu tunnetun rhythm and blues -muusikko Willie Dixonin sävellykseen "You Need Love". Led Zeppelin joutui tästä syystä vaikeuksiin Willie Dixonin kanssa ja sai maksaa korvausta. Myöhemmillä julkaisuilla Dixonin nimi on myös lisätty kappaleen säveltäjätietoihin. Tapaus ei ole rockhistoriassa mitenkään ainutlaatuinen: moni muukin tuon ajan rockyhtye merkitsi mustilta bluesartisteilta kopioitujen kappaleiden tekijänoikeuksia omiin nimiinsä. Kyse ei välttämättä ollut pelkästä röyhkeydestä vaan myös siitä, että tekijänoikeuksiin yleensäkin suhtauduttiin tuolloisessa rockmusiikissa nykyistä joustavammin. Tämän lisäksi blues-standardien tekijänoikeuksista oli usein epäselvyyttä.lähde?

"Whole Lotta Lovessa" on käytetty harvinaista, venäläistä alkuperää olevaa theremin-soitinta, jonka kehitti 1919 Léon Theremin. Thereminiä soitetaan liikuttamalla käsiä lähemmäs ja loitommas kahta antennia.

Kappaleen kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kappale alkaa kitarariffillä, joka parin soitto kerran jälkeen lyhenee puoleen ja se pysyy ensimmäisen säkeistön aikana samanlaisena. Basso tulee pian mukaan. Kertosäkeen alkaessa rummut tulevat mukaan. Kertosäkeessä toistetaan lausetta "Wanna whole lotta love?". Toisen kertosäkeen jälkeen basso hiljentyy ja rumpujen hi-hat soi tiuhaa tahtia. Taustalla Robert Plant kiljuu "love" Jimmy Pagen aaltomaisten, ampiasilta kuulostavien ääniefektien siivittämänä. Yhtäkkiä kappaleeseen tulee raskas heavy metal -poljenta, jossa basso ja rummut tuottavat samanaikaisella tahdilla tuhdin soundin. Välissä kuuluu kitarasooloilua. Tämän jälkeen kappale jatkuu alkuperäisellä kaavalla. Pian kertosäkeen jälkeen kappale loppuu häivytykseen.

Triviaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Led Zeppelin - Whole Lotta Love - hitparade.ch hitparade.ch. Viitattu 4.11.2010. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]