John Bonham

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John Bonham
John Bonham vuonna 1975.
John Bonham vuonna 1975.
Henkilötiedot
Syntynyt31. toukokuuta 1948
Kuollut25. syyskuuta 1980 (32 vuotta)
Ammatti muusikko
Muusikko
Aktiivisena 1962–1980
Tyylilajit hard rock
heavy metal
folkrock
blues rock
Soittimet rummut, lyömäsoittimet
Yhtyeet Led Zeppelin, Band of Joy
Levy-yhtiöt Atlantic, Swan Song
Aiheesta muualla
www.ledzeppelin.com

John Henry Bonham (31. toukokuuta 1948 Redditch, Englanti25. syyskuuta 1980 Clewer, Englanti) oli brittiläisen rockyhtye Led Zeppelinin rumpali. Bonham on rockhistorian kuuluisimpia ja arvostetuimpia rumpaleita.

Ura ennen Led Zeppeliniä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rakennustyömaatöiden ohella Bonham soitti nuoruudessaan useissa Keski-Englannissa vaikuttaneissa yhtyeissä. Näitä olivat ainakin Terry Webb and the Spiders, A Way of Life, The Crawling King Snakes, The Nicky James Movement ja Steve Brett and the Mavericks.

The Crawling King Snakes -yhtyeessä Bonham tutustui laulaja Robert Plantiin. Plant kutsui Bonhamin Band of Joy -yhtyeeseensä, joka äänitti vuoden 1968 alussa Regent Sound -studioilla demon.

Band of Joy kuitenkin hajosi, ja Bonham liittyi Tim Rosen lähinnä tanssimusiikkia soittaneeseen yhtyeeseen. Rumpalin maineen kiiriessä ympäri Britannian häntä kosiskelivat yhtyeisiinsä niin Chris Farlowe kuin Joe Cockerkin. Vanha ystävä Plant sai kuitenkin vakuutettua Bonhamin siitä, että kitaristi Jimmy Pagen hajonneen The Yardbirdsin tilalle kasaama The New Yardbirds tulisi olemaan menestys.

Led Zeppelinissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bonham ja Plant liittyivät Pagen yhtyeeseen vuonna 1968. Kokoonpanon nimeksi vakiintui lopulta Led Zeppelin. Yhtye saavutti menestystä erityisesti Yhdysvalloissa heti 1960-luvun lopusta alkaen. Yleisesti katsotaan, että Bonhamin rumputyöskentely oli ratkaisevan tärkeä osa Led Zeppelinin persoonallista soundia.

Soittotaitoaan Bonham pääsi esittelemään varsinkin instrumentaalikappaleessa ”Moby Dick”, jonka rumpusoolo saattoi 1970-luvun konserteissa venyä lähes kolmeenkymmeneen minuuttiin. Bonham soitti osan kappaleesta ilman rumpukapuloita takoen rumpukalvoja käsillään.

Bonham on mainittu useiden Led Zeppelinin kappaleiden tekijätiedoissa. Hän vaikutti merkittävästi muun muassa ”Rock And Rollin”, ”Whole Lotta Loven” ja ”Kashmirin” syntyyn. Led Zeppelin III -albumin ”Out On The Tilesin” riffi on Bonhamin käsialaa.

Bonhamia on kuvattu selvänä mukavaksi ihmiseksi, mutta hän joi paljon Led Zeppelinin kiertueiden aikana, ja juovuksissa hänestä tuli väkivaltainen ja vaarallinen. Vuonna 1977 yhtyettä haastattelevia lehtimiehiä jopa kehotettiin välttämään katsekontaktia Bonhamin kanssa oman turvallisuutensa vuoksi. Kiertueilla Bonhamilla oli tapana juopottelun lisäksi käyttää myös huumeita kuten kokaiinia ja heroiinia.[1][2]

Bonham kuoli tukehtumalla oksennukseensa juopottelun seurauksena 25. syyskuuta vuonna 1980. Ennen kuolemaansa Bonham oli juonut 40 annosta vodkaa kahdentoista tunnin aikana.[3] Led Zeppelin lopetti välittömästi tämän jälkeen.

John Bonhamin poika Jason Bonham on soittanut Led Zeppelinin riveissä rumpuja muun muassa vuoden 2007 paluukonsertissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Stephen Davis: Jumalten vasara - Saaga Led Zeppelinistä. Johnny Kniga, 2005. ISBN 951-0-30935-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Larry Getlen: Stairway to hell New York Post. 9.12.2012. Viitattu 12.9.2018.
  2. Led Zeppelin: There was a whole lotta love on tour Independent. 7.12.2007. Viitattu 12.9.2018.
  3. Jumalten vasara - Saaga Led Zeppelinistä s. 351

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta John Bonham.