Wii

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 15. elokuuta 2006 kello 17.07 käyttäjän Olimar (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Malline:Tulevaisuuden tuote

Wii
[[Tiedosto:Tiedosto:Wii.png
|250px|]]
Kehittäjä Nintendo
Julkaisu Vuoden 2006 4. vuosineljännes
Valmistusmaa -
Laitteisto

CPU: IBM PowerPC CPU "Broadway"

GPU: ATI "Hollywood"
Tallennusväline Wiin 12cm optinen levy, Gamecube 8cm optinen levy, 512 Mt sisäinen flash-muisti, SD-muistikortti
Lisälaitteet Klassinen Ohjain
Wii Zapper -ohjain
Pelit Luettelo Wii-peleistä
Kotisivut wii.nintendo.com (englanniksi)
nintendo.fi
Lisää videopeliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Wii on Nintendon viides videopelikonsoli ja GameCuben seuraaja. Kehitysvaiheessa se tunnettiin nimellä Revolution.

Nintendon strategiana on houkutella uusia pelaajia keskittymällä grafiikan sijasta pelaamisen laatuun. Wii erottuu muista seitsemännen sukupolven videopelikonsoleista ohjaimensa ansiosta; Wii Remote (tai Wiimote) toimii osoitusperiaatteella ja se tunnistaa liikkeen kolmessa ulottuvuudessa. Ohjain sisältää myös kaiuttimen ja tärinäominaisuuden. Konsolissa on valmiustilaominaisuus WiiConnect24, joka mahdollistaa viestien ja päivitysten vastaanottamisen internetin välityksellä. Lisäksi Wiille voi ladata internetin kautta Nintendo Entertainment System-, Super Nintendo Entertainment System- , Nintendo 64 , Sega Megadrive ja PC Engine -pelejä, ja se on yhteensopiva GameCube-pelien kanssa. Lisäksi siihen voi yhdistää Nintendo DS:n langattomasti.

Nintendo paljasti laitteen koodinimellä Revolution vuoden 2005 E3-messujen lehdistötilaisuudessa. Konsolin ohjaimen prototyppi paljastettiin vasta myöhemmin samana vuonna Tokyo Game Show -messuilla Nintendon toimitusjohtaja Satoru Iwata puheen aikana[1]. 2006 E3-messuilla Wiitä pidettiin laajalti suurena menestyksenä, sekä journalistien että pelaajien keskuudessa [2]. Konsolin julkaisupäivämäärä on suunniteltu maailmanlaajuiseksi vuoden 2006 neljännelle vuosineljännekselle.

Julkaisu

Wiin virallista julkaisupäivää ei ole ilmoitettu, mutta Nintendon viimeisimmät julkilausumat kuitenkin varmistavat, että Nintendo suunnittelee Wiin julkaisua vuoden 2006 neljännelle vuosineljännekselle. Nintendo toivoo julkaisevansa konsolin maailmanlaajuisesti enintään neljän kuukauden erolla ensimmäiseen ja viimeiseen julkaisualueen välillä [3]. Aikaisempi lausuma Satoru Iwatalta kertoi Nintendon suunnitelmista julkaista laite ennen kiitospäivää [4]. Kesäkuun 2006 tiedotustilaisuudessa Japanissa Iwata kertoi täsmällisen julkaisupäivämäärän ja hinnan varmistettavan syyskuussa [5].

Vaikka Nintendo ei ole kertonut konsolin hintaa, vanhempi toimitusjohtaja Yoshiro Miro varmisti Wiin maksavan Japanissa enintään 25,000 jeniä ja Yhdysvalloissa enintään 250 dollaria. Isossa Britanniassa hinta tulee olemaan samoilla linjoilla Yhdysvaltojen ja Japanin hinnan kanssa. Nintendo pyrkii toimittamaan kuusi miljoonaa konsolia ja 17 miljoonaa lisälaitetta/peliä kauppoihin maaliskuun 2007 loppuun mennessä; neljä miljoonaa tai enemmän konsoleita on suunnitteilla julkaistavan vuoden 2006 loppuun mennessä [6]. Iwata sanoi eräässä haastattelussa, että ei voisi kuvitella minkään ensimmäisen osapuolen pelin maksavan enemmän kuin 50 Yhdysvaltain dollaria [7].


Oletettavat julkaisupelit

Vasta kuusi peliä on vahvistettu julkaisupeleiksi[8], loppujen oletetaan olevan saatavilla ainakin julkaisun läheisyydessä.


Peli Kehittäjä Julkaisija(t) Yksinoikeuspeli?
Avatar: The Last Airbender THQ THQ Ei
Blazing Angels: Squadrons of WWII Ubisoft Ubisoft Ei
Blitz: The League Midway Games Midway Games Ei
Call of Duty 3 Treyarch Activision Ei
Cars Rainbow Studios THQ Ei
Dragon Quest Swords* Square Enix Square Enix Kyllä
Elebits Konami Konami Kyllä
Excite Truck Nintendo Nintendo Kyllä
Far Cry Ubisoft Ubisoft Ei
Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers Square Enix Square Enix Kyllä
GT Pro Series Ubisoft Ubisoft Ei
The Legend of Zelda: Twilight Princess* Nintendo Nintendo Ei**
Madden NFL 07 EA Canada EA Sports Ei
Marvel: Ultimate Alliance Raven Software Activision Ei
Metal Slug Anthology SNK SNK Ei[9]
Metroid Prime 3: Corruption* Retro Studios Nintendo Kyllä
Monster 4x4 World Circuit Ubisoft Ubisoft Ei
Need for Speed: Carbon EA EA Ei
Open Season Ubisoft Ubisoft Ei
Rayman Raving Rabbids* Ubisoft Montpellier Ubisoft Ei
Red Steel* Ubisoft Paris Ubisoft Kyllä
SpongeBob SquarePants: Creature from the Krusty Krab THQ THQ Ei
Super Monkey Ball: Banana Blitz* Sega Sega Kyllä
Tony Hawk's Downhill Jam Toys For Bob Activision Ei
Trauma Center: Second Opinion Atlus Atlus Kyllä
Wii Sports Nintendo Nintendo Kyllä

*Nintendon varmistama julkaisupeli

**Julkaistaan myös GameCubelle

Laitteisto

Design

Wii Zapper -ohjain; lisäosa kiinnitettynä Wiiremoteen

Wii on Nintendon pienin kotikonsoli tähän mennessä, ollen suunnilleen noin kolmen päällekkäisen DVD-kotelon kokoinen. Konsolia on mahdollista pitää joko horisontaalisessa tai vertikaalisessa asennossa. Konsolin etuosassa on sinisellä valolla valaistu, itsestään latautuva levyasema, joka hyväksyy sekä 12 cm Wiin optiset levyt ja 8 cm GameCuben optiset levyt [10]. Nintendo on myös varmistanut, että pienen lisäosan avulla voi katsoa DVD-levyjä [11]. Mahdollisuus lukea erikokoisia levyjä on epätyypillistä itsestään latautuvissa levykeasemissa, mitkä yleensä hyväksyvät vain tietyn kokoisia levyjä.

Nintendo on esitellyt Wiin useissa eri väreissä [12], kuten hopea, limen vihreä, valkoinen, musta, sininen ja punainen. Konsolin lopullisia värivaihtoehtoja ei ole julkistettu. Wiiremote tulee myös samoissa väreissä missä konsoli [13].

E3-messuilla esitelty versio laitteesta on hiukan erilainen kuin aiemmat versiot. Etuosan Revolution on korvattu nykyisellä nimellä Wii ja levyaseman aukko on kasvanut hiukan. Reset-näppäin on siirtynyt Eject-näppäimen läheisyyteen ja toimintavalo on siirtynyt power-näppäimen vierestä itse näppäimeen.

Laitteen etuosassa sijaitsee avattava läppä, joka paljastaa keskellä SD kortti -paikan [14] ja "SYNCRO"-näppäimen, jota käytetään ohjainten yhteen linkittämiseen [15]. Wiiremoten kolmiuloitteiselle liikkeentunnistukselle tarkoitetun sensorilevyn portti löytyy laitteen etuosasta. Tätä porttia ei ollut aiemmissa versioissa [16].

Ohjain

Nunchuk-lisäosa (vasen) ja pääohjain esitteillä E3-messuilla 2006
Pääartikkeli: Wii Remote

Wiin pääohjainta pidetään yhdessä kädessä ja se muistuttaa kauko-ohjainta. Ohjain on Bluetoothin välityksellä langattomasti yhteydessä konsolin kanssa [10]. Ohjaimessa on perinteisiä näppäimiä sekä sisäänrakennettu kiihtyvyydentunnistin, mikä mahdollistaa kolmiuloitteisen liikkeentunnistuksen. Laitteeseen voi yhdistää enintään neljä ohjainta, jotka voivat toimia jopa kymmenen metrin päästä laitteesta; valopyssynä käytettäessä etäisyys voi olla enintään viisi metriä [10] Ohjaimessa on myös tärinäominaisuus sekä sisäänrakennettu kaiutin ja sitä voi käyttää poikittain käännettynä NES-ohjaimen tapaan. Wii Remote sisältää 6KB vakaata muistia ja voi toimia 60 tuntia kahden AA-pariston avulla [17]. Ohjaimen näppäimet ovat digitaalisia ja niihin lukeutuvat ristiohjain, A, B, 1, 2, -, +, power ja SYNCHRO -näppäimet. Myös Nunchuk-lisäosan näppäimet C ja Z ovat digitaalisia.

Wiiremoteen voi kiinnittää lukuisia lisäosia. Julkistettuihin lisäosiin kuuluvat analogisella tatilla ja kahdella näppäimellä varustettu Nunchuck, jossa on rajoitettu liikkeentunnistusominaisuus, klassinen ohjain (Classic Controller), jota käytetään virtuaalikonsolin ja GameCube-pelien pelaamiseen, ja FPS-peleihin tarkoitettu "Zapper"-kuoriosa , jossa on myös analoginen tatti yläosassa [10].

Shigeru Miyamoto paljasti eräässä haastattelussaan, että Nintendo toivoo sallivansa Wiin kontrollien muokattavan jokaista peliä kohden. Sovelluksiin kuuluisivat erilaiset peliasetukset konsoliin kiinitetyn ohjaimen etujen mukaan [18].

Tunnistinpalkki

Tunnistinpalkki sijoitetaan joko pelinäytön ylä- tai alapuolella ja se on tarpeellinen peleissä, joissa käytetään Wii Remotea osoittimena. Tunnistinpalkin avulla on mahdollista kohdentaa erittäin tarkasti ohjaimen näyttämä kohta ruudulla, riippumatta ruudun koosta. Tunnistinpalkki on noin 20 senttimetriä pitkä ja siinä on kaksi tunnistinta, yksi molemmissa päissä [19]. Ei ole varmistettu, onko tunnistinpalkki tarpeellinen pelattaessa pelejä, joissa tarvitaan ohjaimen kolmen ulottuvuuden liikkeentunnistusta.

Liitettävyys

Wiissä tulee olemaan sisäänrakennettu 802.11b/g Wi-Fi -liitettävyys, mikä mahdollistaa kommunikoinnin Internetin välityksellä ja Nintendo DS:n kanssa langattomasti. Nintendo on kertonut, että Wiissä tule olemaan standardi Wi-Fi -liitäntä. Valinnainen USB-adapteri tarjoaa verkkoliitettävyyden myös Ethernetin kanssa [10]. Konsolissa on langattoman kommunikoinnin mahdollistama Bluetooth, mikä kommunikoi Wii Remoten kanssa. Liitettävyydestä muiden Bluetooth-laitteiden kanssa ei ole kerrottu

Wiissä on myös avattava läppä, joka paljastaa neljä porttia GameCuben ohjaimille sekä kaksi paikkaa GameCuben muistikorteille. Lisäksi konsolissa on kaksi USB-porttia ja yksi SD-korttipaikka [20]. Wiille tulee myös myyntiin lisäosa, mikä mahdollistaa DVD-levyjen katselemisen.

Verkko-ominaisuudet

Wii on mahdollista liittää internetiin sisäänrakennetun Wi-Fi:n tai USB-Ethernet -adapterin avulla ja kummatkin tavat mahdollistavat pelaajan pääsyn Nintendo Wi-Fi Connection -palveluun [10]. Palvelu sisältää vain Wiille toteutettuja ominaisuuksia, kuten Virtuaalikonsolin, WiiConnect24:n ja Wii-selaimen.

Virtuaalikonsoli

Pääartikkeli: Virtuaalikonsoli (Wii)

Virtuaalikonsoli on Xbox Live Arcaden tapainen verkkopalvelu, jonka kautta pelaaja voi ladata paitsi NES:n, Super NES:n ja Nintendo 64:n, myös Mega Driven ja PC Enginen pelejä. On epätodennäköistä, että valikoimaan lukeutuisivat kaikki julkaistut pelit. Nintendo on kertonut, että palvelu tulee toimimaan julkaisualustana pienille kehittäjille, joilla on enemmän luovuutta kuin pääomaa [10].

Vaikka virtuaalikonsolipalvelulle ei ole vielä ilmoitettu hinnoittelua, Satoru Iwata mainitsi Nintendon kesän 2006 tiedotustilaisuudessa, että uudet, pienen mittakaavan pelit maksaisivat noin 500 ja 1000 jenin välillä (≈USD$4–$9 / ≈€3.5–€7)[21][22]. Tiedotustilaisuudessaan Espanjan Nintendo mainitsi mahdollisuudesta valmistaa esimaksettuja kortteja palvelun käyttämiseen [23].

WiiConnect24

Pääartikkeli: WiiConnect24

WiiConnect24-palvelu mahdollistaa Wiin olevan yhteydessä Internetiin valmiustilassa. Nintendon 2006 E3-messuilla paljastaman ominaisuuden mainittuihin käyttömahdollisuuksiin lukeutuvat muun muassa ystävän vierailu Animal Crossing -kylässä ja laitteistopäivitysten lataaminen, vaikka Wii olisi kytketty pois päältä. Palvelun avulla on mahdollista ladata Nintendo DS:n mainonnallisia demoja ja myöhemmin siirtää ne DS:ään [24].

Wii-selain

Pääartikkeli: Wii-selain

Wii-selain on Nintendo DS -selaimen kanssa samankaltainen verkkoselain, jonka toteutuksesta vastaa Opera[25]. Verkkoselain tallennetaan Wiin nopealle lukumuistille (mahdollistaa käynnistyksen sekuntien sisällä) ja se tukee JavaScriptia. Verkkoselaimen lisäksi Opera toimii Wiillä ulkoasumoottorina verkkoperäisten toimintojen käyttöön.

Ominaisuudet

Taaksepäinsopivuus

Wii tulee olemaan taaksepäinsopiva GameCuben pelien ja enimpien lisäosien kanssa. Wiin itsestään latautuva levyasema hyväksyy myös Wiin levykkeitä pienemmät GameCuben levykkeet. Lisäksi Wiin päällä on luukku, jonka alla on paikat neljälle GameCuben ohjaimelle sekä kahdelle muistikortille, josta päätellen Wiillä pitäisi toimia myös GameCuben mikrofoni, DK Bongot, ja GameCube-Game Boy Advance kaapeli [10] Ei ole ollut mainintoja, että Wiissä olisi nopeita sarjaportteja GameCuben tapaan, joten Game Boy Player sekä Nintendo Gamecube laajakaista- ja modeemiadapterit (mitkä tarvitsevat sarjaportteja toimiakseen) eivät sovellu yhteen Wiin kanssa.

Pelit

Pääartikkeli: Luettelo Wii-peleistä

Uudet pelinimikkeet

Tuttujen pelijulkaisujen lisäksi Wiille on myös tulossa aivan uusia pelinimikkeitä:

Suositut pelinimikkeet

Seuraavat listat sisältävät kehitteillä olevia pelejä suosituista pelisarjoista:

Ensimmäinen osapuoli (First party)

Toinen osapuoli (Second party)

Kolmas osapuoli (Third party)

Kehittäjien tuki

  • Ubisoft on nostanut Wiille kehittämiensä pelien lukumäärää kahdeksaan kappaleeseen [26], kun taas Midway Games on ilmoittanut julkaisevansa kuusi peliä [27]; myös EA on ryhtynyt panostamaan enemmän Wii-pelien kehitykseen [28].
  • Wiin kehitysyksiköt videopelien kehitystä varten ovat olleet myynnissä kehittäjille noin 200,000 jenin hintaan,[29] joka on noin 1,700 Yhdysvaltain dollaria. Vertailun vuoksi PlayStation 2:n kehitysyksikköjen kappalehinta oli julkaisussa noin 20,000 dollaria, kun taas PlayStationin kehitysyksikköjen kappalehinta oli noin 4,000-5,000 dollaria julkaisussa[30].

Lähteet

  1. http://www.irwebcasting.com/050916/03/ff3672f7df/main/index_hi.htm
  2. http://www.gamespot.com/news/6152135.html
  3. http://www.eurogamer.net/article.php?article_id=61492
  4. http://www.gamespot.com/news/6142572.html
  5. http://www.gamespot.com/news/6142572.html
  6. http://www.next-gen.biz/index.php?
  7. http://money.cnn.com/2006/03/29/commentary/game_over/column_gaming/
  8. http://wii.ign.com/articles/714/714008p1.html
  9. http://www.gamespot.com/wii/action/metalsluganthology/index.html
  10. a b c d e f g h http://wii.nintendo.com/hardware.html
  11. http://www.nintendo.com/newsarticle?articleid=02ea1a40-ac09-4cdf-9548-91e5a4e78746
  12. http://media.revolutionreport.com/image/revofficial%204.jpg
  13. http://news.com.com/i/ne/p/2005/0916nintendopic4_500x375.jpg
  14. http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=142075
  15. http://www.justpause.com/picture-of-the-wii-flap/
  16. http://wii.ign.com/articles/709/709832p1.html
  17. http://wii.ign.com/articles/718/718946p1.html
  18. http://www.kotaku.com/gaming/shigeru-miyamoto/e306-video-shigeru-miyamoto-interview-174909.php
  19. http://wii.ign.com/articles/718/718946p1.html
  20. http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=142075
  21. http://www.irwebcasting.com/060607/04/969fa340e1/index.html
  22. http://wii.ign.com/articles/711/711629p1.html
  23. http://wii.ign.com/articles/716/716000p1.html
  24. http://techon.nikkeibp.co.jp/english/NEWS_EN/20060525/117498/?P=3
  25. http://www.opera.com/pressreleases/en/2006/05/10/
  26. http://www.gamespot.com/news/6155462.html
  27. http://www.computerandvideogames.com/article.php?id=143739
  28. http://www.gamasutra.com/php-bin/news_index.php?story=10311
  29. http://www.nintendo.co.jp/kessan/060607qa_e/index.html
  30. http://wii.ign.com/articles/690/690730p1.html

Aiheesta muualla

Malline:Pelikonsolit