Far Cry

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Far Cry
Far Cryn kansikuva.
Far Cryn kansikuva.
Kehittäjä Crytek
Julkaisija Ubisoft
Jakelija Steam, GOG.com, Humble Store, Epic Games Store, Ubisoft Store, Microsoft Store ja PlayStation Store
Pelisarja Far Cry
Pelimoottori CryEngine
Julkaistu
  • NA 23. maaliskuuta 2004
  • EU 26. maaliskuuta 2004
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
PEGI: 15Virheellinen PEGI-arvo
OFLC: M
Alusta Windows
Jakelumuoto CD
DVD
Vaatimukset
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Far Cry on Crytekin kehittämä ja Ubisoftin vuonna 2004 julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Pelistä on myös tehty Xboxille uudistettu versio Far Cry Instincts. Pelille on tehty jatko-osat Far Cry Evolution ja Wiille Far Cry Vengeance. Far Cry 2 julkaistiin syksyllä 2008. Sen juonella ei ole mitään tekemistä ensimmäisen pelin tarinan kanssa.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on mahdollisuus hiiviskelyyn, jolloin pelaaja voi käyttää hyödykseen alueen tiheää kasvillisuutta. Peli sisältää suuren määrän erilaisia aseita, mutta pelihahmo kykenee kantamaan kerrallaan enintään neljää asetta. Peli käyttää Crytekin kehittämää CryEngine-pelimoottoria, mikä mahdollistaa valtavan kokoiset kartat ilman lataustaukoja. Peli sijoittuu Tyynellämerellä sijaitsevaan saaristoon, jonka ympäristöön kuuluu muiden muassa sademetsiä, rämeikköjä ja kaivoksia.

Kartan alussa viholliset eivät ole tietoisia pelaajan läsnäolosta ennen kuin näkevät tai kuulevat tämän liikkuvan. Taistelussa viholliset osaavat muiden muassa käyttää maaston esteitä suojanaan ja kutsua apujoukkoja. Apujoukot eivät ilmesty tyhjästä, vaan ne tuodaan saarelle V-22 Osprey -koneen kyydissä. Viholliset osaavat myös miehittää konekivääripesäkkeitä ja käyttää erilaisia ajoneuvoja, kuten jeeppejä, tykkiveneitä ja UH-60 Black Hawk -helikoptereita. Yleensä vihollisia voidaan nähdä ennen taistelua vaikkapa kalastamassa tai partioimassa reiteillään. Vihollisille on myös kirjoitettu paljon humoristista dialogia, johon yleensä pelaajan teot ja juonen tapahtumat vaikuttavat.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin päähenkilö on Yhdysvaltain laivastossa palvellut entinen sotilas Jack Carver, joka asevoimista erottuaan muutti asumaan Mikronesiaan ja ryhtyi elättämään itseään kuljettamalla purjeveneensä avulla turisteja ympäri Tyynenmeren saaristoa.

Pelin tapahtumat saavat alkunsa, kun toimittaja Valerie Constantine värvää Jackin kuljettamaan hänet kartoittamattomaan Jacutanin saaristoon voidakseen valokuvata toisen maailmansodan aikaisia japanilaisten tukikohtia. Valerien saavuttua saarelle Jack joutuu tuntemattomien palkkasotilaiden hyökkäyksen kohteeksi. Hän selviytyy hengissä, mutta hänen purjeveneensä tuhoutuu. Pian salaperäinen "Doyleksi" esittäytyvä henkilö ottaa yhteyttä Jackiin ja värvää hänet vakoilemaan palkkasotureita ja sabotoimaan näiden suunnitelmia.

Doylen antamien tehtävien aikana Jackille paljastuu, että Valerie on todellisuudessa CIA-agentti, joka on lähetetty Jacutaniin pysäyttämään palkkasotureita komentava mielipuolinen tiedemies Hermann Krieger. Jack myös saa selville, että Krieger on suorittanut ihmiskokeita, joissa palkkasotureita on muutettu eläimellisiksi mutanteiksi. Mutantit kuitenkin alkavat kapinoida, jolloin Jack joutuu keskelle palkkasotilaiden ja mutanttien välistä sisällissotaa. Jack ja Valerie varastavat taktisen ydinaseen tarkoituksenaan tuhota mutageenitehdas. Doyle varoittaa heitä vaarasta saada tartunta, ja kehottaa heitä ottamaan rokoteruiskeen. Tehtaan tuhoutumisen jälkeen Krieger vangitsee Valerien ja Jackin, mutta potkaisee Jackin helikopterista mutantteja täynnä olevaan viidakkoon. Taistellessaan mutanttien ja palkkasotilaiden kanssa Jack huomaa saaneensa tartunnan. Doyle kertoo Jackille, että tehtaan räjähtäessä mutageeni olisi tartuttanut Jackin ja Valerien ilman kautta rokotteesta huolimatta. Hän kertoo myös Kriegerin saaneen tartunnan samalla tavalla ja että hän on kuurilla joka estää mutageenin leviämisen. Jack pääsee lopulta Kriegerin luo ja voittaa hänet. Ennen kuolemaansa Krieger paljastaa Jackille, että mutageeni voi tarttua vain ruiskeella ja ettei hän voi ottaa siitä kunniaa. Doyle paljastaa pettäneensä Jackin ja Valerien aikeenaan myydä mutageeni. Jack vie Valerien laiturissa odottavaan purjeveneeseen ja menee takaisin tukikohtaan. Jack tappaa Doylen, minkä jälkeen hän saa vastaseerumin ja parantaa itsensä ja Valerien. Tämän jälkeen kaksikko pakenee Jacutanista purjeveneellä, mutta lopuksi Valerien näytetään ottaneen mukaansa pari CD:tä ja paksun kansion, jossa lukee "Projekti Far Cry".

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Far Cry sai pelikriitikoilta paljon kehuja laajojen kenttiensä, kehittyneen tekoälynsä ja kauniin grafiikkansa ansiosta. Toisaalta eräiden pelaajien mielestä peli oli huonosti tasapainotettu ja liian haastava, sillä muutaman ensimmäisen kartan jälkeen pelaaja kohtaa erittäin kestäviä ja voimakkaita eliittisotilaita ja hirviöitä. Lisäksi pelin sisältämä tallennuspistejärjestelmä johti siihen, että eräät pelaajat joutuivat pelaamaan samoja kohtia lukuisia kertoja peräkkäin.

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Far Cry (elokuva)

Saksalainen elokuvaohjaaja Uwe Boll sai oikeudet peliin pohjautuvaan elokuvaan, joka sai ensi-iltansa 2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]