Far Cry 3

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Far Cry 3
Far Cry 3:sen kansikuva
Far Cry 3:sen kansikuva
Kehittäjä Ubisoft Montreal
Julkaisija Ubisoft
Jakelija Ubisoft
Uplay
Steam
Pelisarja Far Cry
Pelimoottori Dunia 2
Julkaisuaika AU 29. marraskuuta 2012
EU 29. marraskuuta 2012
NA 4. joulukuuta 2012
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18+
ESRB: 17+
Alusta Windows, Xbox 360, PlayStation 3
Jakelualusta DVD, Steam-lataus
Laitevaatimukset Minimi: 2.6 Ghz. prosessori, 4 Gt. RAM muistia, 15 Gt. kovalevy tilaa, DirectX9.c ja Shader Model 3.0 yhteensopiva näytönohjain, Windows XP, Internet-yhteys
Suositus: 4 Gt. muistia, 15 Gt. kovalevy tilaa, DirectX11 ja Shader Model 5.0 yhteensopiva näytönohjain, Internet-yhteys
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Far Cry 3 on Ubisoft Montrealin kehittämä ja Ubisoftin julkaisema avoimeen maailmaan sijoittuva ensimmäisen persoonan ammuntapeli[1] PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja Microsoft Windowsille. Peli on jatko-osa vuoden 2008 videopelille Far Cry 2.[2] Peli julkaistiin Pohjois-Amerikassa 4. joulukuuta 2012 ja Euroopassa muutama päivä aikaisemmin 29. marraskuuta.

Far Cry 3 sijoittuu trooppiselle saarelle jossain päin Intian valtamerta tai Tyyntämerta.[3] Kuitenkin Patrick Redding, Ubisoftin työtekijä on maininnut mahdollisuuden, että arktiset tapahtumapaikat ovat mahdollisia tuleville peleille.[4] Pelin tarkoitus on paeta saaristolta (saaria on monia, sanoi Dan Hay) ja saariston hulluilta asukkailta.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6. kesäkuuta 2011 Ubisoft näytti pelin demon E3 2011 -messuilla. Vahvistettiin myös, että pelaaja voi ampua vihollisia suojasta, nostamatta päätään. Vahvistettiin myös mahdollinen pistejärjestelmä, ja ”Takedownit” käsitaisteluissa vihollisen yläpuolelta tai kyykystä. Pelin tuottaja Jason Vandenberghe sanoi, että pelin tapahtumapaikka on noin kymmenen kertaa isompi kuin pelin aikaisemmissa osissa, mutta peli on kuitenkin avoimeen maailmaan sijoittuva. Videonjakopalveluissa levinneissä videoissa on ollut esillä ominaisuudet, kuten kuvien ottaminen ja hyökkäyksien suunnittelu.[5]

Hiekkalaatikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

On vahvistettu, että Far Cry 3 sisältää hiekkalaatikkotilan, aivan kuten sarjan aiemmat pelit.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2010 PC Gamer raportoi, että Far Cry 3 on tekeillä Ubisoft Montrealilla [6] Samassa kuussa ruotsalainen yritys Webhallen listasi pelin vuoden 2010 julkaisuksi, näin ei kuitenkaan käynyt.[7]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tarina alkaa, kun Jason, tämän veljet Grant ja Riley, Jasonin tyttöystävä Liza, Grantin tyttöystävä Daisy ja porukan ystävät Keith ja Oliver ovat lomalla Rook Saarilla. He päättävät hypätä laskuvarjolla saarelle, minkä jälkeen Jason ja hänen isoveljensä Grant heräävät vangittuina piraattilordi Vaasin ja tämän alaisten luolasta. Grant, sodassa palvellut Jasonin vanhempi veli, auttaa veljensä ja itsensä ulos häkistä. Jason pelkää alussa käyttää aseita, eikä tiedä jaksaako hän enää kauan. Pian päästyään vankileiriltä Vaas tappaa Grantin, ja Jason juoksee viidakkoon, päästen pakoon takaa-ajajiltaan. Hän kuitenkin tippuu jokeen, jossa kumma hahmo tarttuu häneen.

Jason herää myöhemmin mökissä, jossa hän tapaa Dennis -nimisen miehen. Dennis on yksi Rakyat-saaren alkuasukkaista, jotka ovat piraattien sorron alla. Rakyatin johtaja, papitar nimeltä Citra, vihkii Jasonin ja antaa hänelle soturin tatuoinnit. Jason käy läpi tehtäviä, joissa hän pelastaa yksitellen ystävänsä samalla auttaen Rakyatia saaren valtaamisessa takaisin. Jason kohtaa saarella uusia liittolaisia, kuten myös vihollisia.

Koko seikkailun aikana Jasonista kypsyy pelottava soturi ja hän on kunnioitettu Rakyatissa, vaikka hänen vanhoja ystäviään vaivaa muutos tappajaksi. Jason pohtii saarelle asettumista.

Vaasin etsimisen ja tappamisen jälkeen Jason liikkuu eteläiselle saarelle, joka on Hoyt Valker -nimisen orjakauppiaan ja Vaasin työnantajan hallinnassa. Jason vannoo Citralle, että tappaisi Hoytin kaiken sen jälkeen, mitä tämä oli tehnyt saarelaisille ja hänen veljilleen. Jason tapaa Samin, saksalaisen sotilaan, joka auttaa häntä Hoytin tappamisessa. Jason ujuttautuu vihollisten leiriin, hankkien uuden identiteetin vihollissotilaalta. Jason paljastaa Hoytille vihollisten suunnitelmat tätä vastaan ja saa Hoytin luottamuksen. Myöhemmin Jasonille käy ilmi, että hänen pikkuveljensä Riley on yhä elossa, vaikka toisin hänelle uskoteltiin. Jason joutuu pahoinpitelemään peiteoperaation tähden veljensä, ja huomaa, miten hän on muuttunut.

Hoytin tappamisen ja viimeisen kumppanin pelastamisen jälkeen Jason palaa talolle, jossa hänen ystävänsä ovat, mutta talo on yllättäen tulessa. Hän etsii selviytyjiä vähän aikaa ja löytää kuolettavasti haavoittuneen tohtorin Alec Earnhardin. Tämä kertoo Jasonille, että Citra ja hänen soturinsa ovat vieneet heidät viidakkotemppeliin. Jason menee Citran luo ja huomaa, että hänen ystävänsä ovat vankeudessa. Citra on täysin rakastunut Jasoniin ja näkee hänen olevan Rakyatin mystisen soturin jälkeläinen. Citra huumaa Jasonin ja herätessään Jason huomaa pitävänsä veistä tyttöystävänsä Lizan kaulalla.

Tämän jälkeen pelaajan täytyy valita pelastaako hän ystävänsä vai liittyykö Citraan.

Pelasta ystävät: Jos pelaaja valitsee tämän, Jason katkaisee ystäviensä köydet pelastaa heidät. Citra pyytää Jasonia pysymään hänen luonaan ja sanoo ettei hän tarvitse ystäviään. Jason vastaa kuitenkin, että verta on jo vuotanut tarpeeksi. Dennis saapuu kuitenkin ja väittää, että Citra pelasti hänet ja muut. Dennis yrittää puukottaa Jasonin, mutta Citra siirtyy hänen eteensä, jolloin puukko iskeytyy hänen vatsaansa kuolettavasti. Ennen kuolemaansa Citra kertoo Jasonille rakastavansa häntä ja että tämä jäisi hänen luokseen. Citra pyytää myös anteeksi. Dennis ottaa Citran ruumiin käsiinsä, ja itkien pyytää tätä heräämään.

Pian tämän jälkeen Jasonin ystävät lähtevät saarilta. Jason itse jää saarelle sanoen, että hän ei voi palata normaaliin elämään kaiken sen jälkeen, mitä hän on tehnyt. Hän tuntee yhä vihan sisällään ja sanoo tulleensa hirviöksi. Kuitenkin Jason tuntee, että hän on vielä itsekin jossain sisimmässään.

Liity Citraan: Jos pelaaja valitsee tämän, Jason tappaa ystävänsä ja harrastaa seksiä Citran kanssa. Aktin päätyttyä Citra tappaa Jasonin ja kertoo, että heidän lapsensa tulee johtamaan heimoa, ja että Jason kuolee soturina.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jason Brody on pelin päähenkilö. Jason pelkää alussa aseita ja tappamista, mutta tottuu ajatukseen tarinan edetessä. Kylmäsydäminen Jason nousee lopulta Rakyatin johtoon. Lizan poikaystävä.
 • Grant Brody on Jasonin ja Rileyn sodassa taistellut isoveli, sekä Daisyn poikaystävä. Opettaa Jasonille alussa tapoja eliminoida vihollinen. Kuolee Vaasin luotiin.
 • Riley Brody on nuorin Brodyn veljeksistä. Oletetaan kuolleen, mutta käy ilmi, että on yhä elossa.
 • Liza Snow on Jasonin tyttöystävä, joka hankaa usein vastaan Jasonin menemisille.
 • Daisy Lee on Grantin tyttöystävä, ja etevä mekaanikko.
 • Oliver Carswell tunnetaan myös nimellä "Ollie". Ryhmän ystävä.
 • Keith Ramsay on ryhmän ystävä, joka joutuu Buckin kynsiin.
 • Alec Earnhart on Daisyn aluksi pelastanut tohtori. Hurahtanut sieniin sekä muihin saarelta löytyviin huumeisiin.
 • Vaas Montenegro on psykopaattinen, Hoytin korkea-arvoisin alamainen. Yrittää tappaa Jasonin useaan otteeseen, siinä onnistumatta. Yksi saaren vaarallisimmista ihmisistä.
 • Hoyt Volker on huume - ja ase-empiirin johtaja. Yksi saaren vaarallisimmista ihmisistä.
 • Bambi Hughes, tunnetaan paremmin nimellä "Buck", on Keithiä hyväksikäyttänyt palkkatappaja. Yksi saaren vaarallisimmista ihmisistä.
 • Dennis Rogers on Jasonin pelastanut mies Rakyat-heimosta.
 • Citra Talugmai on Rakyatin johtaja, ja Vaasin sisko. Rakastuu Jasoniin.
 • Hurk on hieman hurahtanut, apinoihin C-4 -räjähdettä kiinnittävä jenkki. Antaa Jasonille tehtäviä usein liittyen jollain tapaa apinoihin.
 • Willis Huntley on vannoutunut patriootti, joka kuljettaa Jasonin uusille maille pienoislentokoneellaan.
 • Sam Becker on saksalainen sotilas, ja kaksoisagentti Hoytin alaisena. Kuolee Hoytin puukkoon.

Markkinonti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki jotka varasivat pelin etukäteen saivat pelin The Lost Expeditions -version, joka sisältää kaksi ylimääräistä tehtävää, joita ei ole saatavana tavallisessa versiossa. Nämä tarjoavat 40 minuuttia ylimääräistä pelisisältöä. Versio sisältää myös japanilaisen toisen maailmansodan aikaisen hätärakettiaseen käytettäväksi pelin moninpelissä.[8]

Yhdysvalloissa pelin GameStopista tilanneet saavat ”The Monkey Business” -lisäsisällön. Se sisältää neljä uutta tehtävää.[9]

Penny Arcade Expo 2012 aikana oli pelattava pre-alpha-versio pelin moninpelistä. Jos antoi hiuksensa leikattavaksi Irokeesiksi, samanlaiseksi kuin pelin pääpahiksella, saa pelin ilmaiseksi sen julkaisun yhteydessä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings (PS3) 89.18%[10]
(X360) 89.14%[11]
(PC) 88.12%[12]
Metacritic (X360) 91/100[13]
(PS3) 90/100[14]
(PC) 88/100[15]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com B−[16]
Computer and Video Games 9.4/10[17]
Edge 8/10[18]
Eurogamer 10/10[19]
G4 5/5 tähteä[20]
Game Informer 9.0/10[21]
GameSpot 9.0/10[22]
GamesRadar 4.5/5 tähteä[23]
GameTrailers 8.6/10[24]
IGN 9.0/10[25]
Official PlayStation Magazine (UK) 9/10[26]
Official Xbox Magazine 8.5/10[27]
Official Xbox Magazine (UK) 9/10[28]
Giant Bomb 5/5 tähteä[29]

Far Cry 3 sai hyvän vastaanoton kriitikoilta. GameRankings ja Metacritic antoivat PlayStation 3 versiolle pisteet 89.18% ja 90/100,[10][14] Xbox 360 versiolle 89.14% ja 90/100[11][13], ja PC versiolle pisteet 88.12% ja 88/100.[12][15]

Far Cry 3 peliä on myyty 4,5 miljoonaa kappaletta helmikuuhun 2013 mennessä.[30]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ubisoft's Reflections studio nominated for Innovation Award, now hiring 2012-02-15. Joystiq. Viitattu 2012-04-30.
 2. Earnest Cavalli: Far Cry 3 Confirmed, Still in Africa August 27, 2008. Wired. Viitattu August 3, 2009.
 3. Malcolm Owen: E3 2011 – Far Cry 3 Announced, With Q&A June 8, 2011. Gametactics. Viitattu June 10, 2011.
 4. Andy Chalk: Far Cry 3 Confirmed November 25, 2009. The Escapist. Viitattu December 21, 2009.
 5. Far Cry 3's scale to be 'ten times' as big as previous games — PlayStation Universe Psu.com. Viitattu 2012-03-19.
 6. http://www.computerandvideogames.com/260970/far-cry-3-development-in-full-swing/
 7. http://www.computerandvideogames.com/262180/far-cry-3-getting-2010-release/
 8. http://www.youtube.com/watch?v=9ipdcHo9Ylc&feature=related
 9. http://m.uk.ign.com/articles/2012/03/21/pre-order-far-cry-3-get-bonus-missions
 10. a b Far Cry 3 (PS3) GameRankings. Viitattu 14.12.2012.
 11. a b Far Cry 3 (X360) GameRankings. Viitattu 14.12.2012.
 12. a b Far Cry 3 (PC) GameRankings. Viitattu 14.12.2012.
 13. a b Far Cry 3 for Xbox 360 Reviews, Ratings, Credits, and More Metacritic. Viitattu 14.12.2012.
 14. a b Far Cry 3 for PlayStation 3 Reviews, Ratings, Credits, and More Metacritic. Viitattu 14.12.2012.
 15. a b Far Cry 3 for PC Reviews, Ratings, Credits, and More Metacritic. Viitattu 14.12.2012.
 16. Far Cry 3 Review Stumble Jungle 1UP. Viitattu 24. marraskuuta 2012.
 17. Far Cry 3 Review: Stunning Shooter Could Be The Years Best Game Review ComputerAndVideoGames.com. Viitattu 24.11.2012.
 18. Far Cry 3 Review 2012-11-21. Edge-online.com. Viitattu 24.11.2012.
 19. Tom Bramwell: Far Cry 3 Review 2012-11-21. Eurogamer.net. Viitattu 24.11.2012.
 20. Far Cry 3 Review for Xbox 360 G4TV. Viitattu 7. tammikuuta 2013.
 21. Matt Bertz: Far Cry 3 review from GameInformer 21. marraskuuta 2012. Game Informer.
 22. Far Cry 3 gamespot.com. Viitattu 3.2.2013.
 23. Far Cry 3 Review Games Radar.com. Viitattu 14.12.2012.
 24. Far Cry 3 Review GameTrailers.com. Viitattu 21. marraskuuta 2012.
 25. The Law of the Jungle IGN. Viitattu 21. marraskuuta 2012.
 26. Far Cry 3 PS3 Review: First Person Open Worlders You Wish You Were Here Official UK PlayStation Magazine. Viitattu 24. marraskuuta 2012.
 27. Far Cry 3 review 21. narraskuuta 2012. Official Xbox Magazine.
 28. Far Cry 3 Review Official Xbox Magazine UK.
 29. Brad Shoemaker: Far Cry 3 Review 4. joulukuuta 2012. Giant Bomb.
 30. Far Cry 3 sales hit 4.5 million as Ubisoft revenues soar Viitattu 8. helmikuuta 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]