Far Cry 3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Far Cry 3
Far Cry 3:n kansikuva
Far Cry 3:n kansikuva
Kehittäjä Ubisoft Montreal
Julkaisija Ubisoft
Jakelija Ubisoft (jälleenmyynti)
Uplay & Valve Corporation (verkkomyynti)
Tuottaja Dan Hay
Säveltäjä Brian Tyler
Pelisarja Far Cry
Pelimoottori Dunia 2
Julkaistu
 • AU 29. marraskuuta 2012
 • EU 29. marraskuuta 2012
 • NA 4. joulukuuta 2012
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 18
ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
Alusta Microsoft Windows, Xbox 360, PlayStation 3
Jakelumuoto DVD, Uplay, Steam
Vaatimukset
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Far Cry 3 on Ubisoft Montrealin kehittämä ja Ubisoftin julkaisema avoimeen maailmaan sijoittuva ensimmäisen persoonan ammuntapeli[1]. Peli julkaistiin PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle ja Microsoft Windowsille vuonna 2012. Peli on jatko-osa vuoden 2008 videopelille Far Cry 2.[2] Pelille julkaistiin "Classic"-versio 26. kesäkuuta 2018. Classic-versio on PlayStation 4 ja Xbox One -konsoleille. Siinä ei ole moninpeliä, joka alkuperäisessä versiossa oli.[3]

Far Cry 3 sijoittuu trooppiselle saarelle jossain päin Intian valtamerta tai Tyyntämerta.[4]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Jason Brody on pelin päähenkilö, ja Grantin sekä Rileyn veli. Rikkaasta perheestä tuleva, 25-vuotias Jason pelkää tappamista, mutta joutuu puolustautumaan piraateilta samalla tottuen ajatukseen. Hän nousee lopulta Rakyat-heimon johtoon. Jason kuolee Citran tappamana tai jää eloon saarelle, kykenemättömänä palata entiseen elämäänsä.
 • Grant Brody on Jasonin ja Rileyn isoveli sekä Daisyn poikaystävä. Hän on 28-vuotias ja entinen jalkaväen sotilas. Joutuessaan merirosvojen vangiksi Grant opettaa Jasonille lähitaistelua ja auttaa tätä pakenemaan, kunnes Vaas ampuu tätä kaulaan. Grant on ainoa hahmo Jasonin ryhmästä, joka kuolee pelaajan päätöksistä huolimatta.
 • Riley Brody on 21-vuotias, Brodyn veljesten nuorimmainen. Alussa Rileyn uskotaan kuolleen, mutta myöhemmin paljastuu että hän on Hoytin vankina. Jason joutuu kiduttamaan tätä Hoytin käskystä. Hän kuolee, mikäli Jason päättää tappaa ystävänsä.
 • Liza Snow on Jasonin 24-vuotias tyttöystävä, joka yrittää estää Jasonia ajautumasta hankaluuksiin saarella. Pari eroaa Jasonin päästessä väkivallan ja uuden elämän makuun. Hän kuolee, mikäli Jason päättää tappaa ystävänsä.
 • Daisy Lee on Grantin 26-vuotias tyttöystävä ja etevä mekaanikko, Pelastauduttuaan hän rupeaa korjaamaan kaverusten pakoveneen. Hän kuolee, mikäli Jason päättää tappaa ystävänsä.
 • Oliver Carswell on 23-vuotias, Brodyn veljesten ystävän. Hän kuolee, mikäli Jason päättää tappaa ystävänsä.
 • Keith Ramsay on 24-vuotias, Brodyn veljesten ystävä. Joutuu mahdollisesti palkkamurhaaja Buckin raiskaamaksi ja pyytää Jasonia olemaan puhumatta aiheesta muille. Hän kuolee, mikäli Jason päättää tappaa ystävänsä.
 • Alec Earnhardt on 65-vuotias, piraateille työskentelevä huumekauppias. Hän on kuitenkin Jasonin sekä tämän ystävien puolella. Hän pelastaa Daisyn ja auttaa Jasonia. Hän on hurahtanut vahvasti saarelta löytyviin huumeisiin. Hän kuolee Rakyatin tappamana puolustaessaan Jasonin ystäviä.
 • Vaas Montenegro on 27-vuotias merirosvojoukon johtaja ja Hoytin korkea-arvoisin alamainen. Hän oli alun perin Rakyatin jäsen, kunnes erosi siitä saadessaan heimon parhaimman soturin tittelin. Psykopaattinen Vaas yrittää useasti tappaa Jasonin, mutta kuolee Jasonin tappamana. Hän on hyvin suosittu hahmo Far Cry-fanien keskuudessa.
 • Hoyt Volker on 45-vuotias saaren orjakauppias sekä huume- ja asemyynnin johtaja. Hän on erittäin sadistinen eikä halua kenenkään astuvan hänen varpailleen. Hän kuolee Jasonin tappamana.
 • Bambi "Buck" Hughes on 43-vuotias ja eräs saaren vaarallisimmista miehistä, joka käyttää Keithiä hyväkseen. Hän kuolee Jasonin tappamana.
 • Dennis Rogers on 37-vuotias Rakyat-heimon jäsen, joka auttaa Jasonia tämän paettua merirosvojen vankileiriltä.
 • Citra Talugmai on 29-vuotias papitar, joka johtaa Rakyat-heimoa ja taistelee Vaas-veljensä johtamia merirosvoja vastaan. Hän rakastuu Jasoniin ja toivoo tämän jäävän kanssaan saarelle. Hän kuolee Dennisin tappamana, mikäli Jason valitsee ystävänsä saaren sijaan.
 • Willis Huntley on 47-vuotias agentti ja vannoutunut patriootti, joka kuljettaa Jasonin Hoytin saarelle pienoislentokoneellaan.
 • Samuel "Sam" Becker on 45-vuotias, saksalainen sotilas joka on kaksoisagentti Hoytin alaisena. Hän auttaa Jasonia soluttautumaan Hoytin joukkoihin ja joutuu lopulta Hoytin puukottamaksi.
 • Hurk Drubman Jr. on 40-vuotias, apinoihin pommeja kiinnittävä ja hieman yksinkertainen jenkki.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jason Brody ja hänen veljensä Grant ja Riley sekä Jasonin tyttöystävä Liza, Grantin tyttöystävä Daisy ja porukan ystävät Keith ja Oliver ovat lomalla Bangkokissa. He hyppäävät laskuvarjolla Rook-saaristoon, jossa he joutuvat merirosvojen kaappaamiksi. Heidän johtaja Vaas tappaa Grantin, mutta antaa Jasonille mahdollisuuden paeta. Viidakosta Jasonin löytää Dennis Rogers, joka kertoo merirosvoja vastaan taistelevasta Rakyat-heimosta. Dennis kokee Jasonin olevan lupaava soturi ja esittelee tämän Citralle, heimon johtajalle, joka antaa Jasonille soturin tatuoinnit. Jason etsii ystäviään ja taistelee Rakyatin puolesta merirosvojen sortoa vastaan.

Vähitellen aluksi pelokkaasta Jasonista kypsyy pelottava soturi, jota kunnioitetaan Rakyatissa. Hänen entiset ystävänsä alkavat kuitenkin nähdä Jasonin vaarallisena. Jason pohtii asettuvansa saarelle. Hän onnistuu tappamaan Vaasin ja alkaa jahdata tämän työnantajaa, Hoyt Volkeria, joka johtaa orja - ja huumekauppaa. Jason vannoo Citralle tappavansa Hoytin kaiken sen jälkeen, mitä tämä on tehnyt saaren asukkaille. Jason soluttautuu vihollisten leiriin ja hankkii uuden identiteetin vihollissotilaalta, Fosterilta. Jason saa tietää, että hänen kuolleeksi luultu veljensä Riley on elossa. Suorittaessaan peiteoperaatiota Jason joutuu pahoinpitelemään veljensä, samalla kyseenalaistaen itsensä.

Vaikka peiteoperaatio paljastuu, Jason tappaa Hoytin ja onnistuu pelastamaan kaikki ystävänsä, mutta nämä joutuvat Citran vangeiksi. Paljastuu, että Citra on rakastunut Jasoniin ja uskoo tämän olevan Rakyatin mystisen soturin jälkeläinen. Citra huumaa Jasonin, ja palatessaan tajuihinsa tämä huomaa pitävänsä veistä Lizan kaulalla. Pelaaja saa valittavakseen joko pelastaa ystävänsä tai tappaa heidät.

Pelasta ystävät: Jason vapauttaa kahlitut ystävänsä ja toteaa, että verta on vuotanut tarpeeksi. Citra pyytää Jasonia jäämään, ja raivostunut Dennis kokee Jasonin olevan kiittämätön. Dennis yrittää puukottaa Jasonia, mutta Citra siirtyy hänen eteensä ja puukko iskeytyykin tämän vatsaan. Ennen kuolemaansa Citra pyytää anteeksi ja kertoo Jasonille rakastavansa tätä. Dennis pitelee Citran ruumista käsissään, katuen tekoaan. Jasonin ystävät lähtevät saarelta, mutta Jason toteaa olevansa kykenemätön palaamaan normaaliin elämään kaiken sen jälkeen, mitä hän on tehnyt. Jason jää saarelle, ja kertoo tuntevansa vihan sisällään ja sanoo tulleensa hirviöksi.

Liity Citraan: Jason tappaa ystävänsä ja siittää Citran. Lopulta Citra tappaa Jasonin ja kertoo, että heidän lapsensa tulee johtamaan heimoa, ja että Jason kuolee soturina.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuussa 2010 PC Gamer raportoi, että Far Cry 3 on kehityksessä Ubisoft Montrealilla.[5]

6. kesäkuuta 2011 Ubisoft esitteli pelin demon E3 2011 -messuilla. Tuottaja Jason Vandenberghe paljasti, että pelin tapahtumapaikka on noin kymmenen kertaa suurempi kuin pelisarjan aikaisemmissa osissa. Pelin todettiin olevan avoimeen pelimaailmaan sijoittuva hiekkalaatikkopeli. Huomiota saivat muun muassa ”Takedown”-ominaisuus käsitaistelussa ja pelihahmon kyky ampua suojasta nostamatta päätään. Pelialue on suureksi osaksi trooppista viidakkoa, mutta Ubisoftin Patrick Redding mainitsi, että arktiset tapahtumapaikat ovat mahdollisia tuleville Far Cry -peleille.[6]

Markkinonti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Far Cry 3:n ennakkotilanneet saivat pelin The Lost Expeditions -version, joka sisältää kaksi ylimääräistä tehtävää. Nämä tarjoavat 40 minuuttia ylimääräistä pelisisältöä. Versio sisältää myös japanilaisen toisen maailmansodan aikaisen hätärakettiaseen käytettäväksi pelin moninpelissä.[7]

Yhdysvalloissa pelin GameStopista tilanneet saavat ”The Monkey Business” -lisäsisällön, joka sisältää neljä uutta tehtävää.[8]

Penny Arcade Expo 2012:n aikana oli pelattava pre-alpha-versio pelin moninpelistä. Jos antoi hiuksensa leikattavaksi irokeesiksi, kuten pelin Vaas-nimisellä konnalla, sai pelin ilmaiseksi sen julkaisun yhteydessä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings (PS3) 89.18%[9]
(X360) 89.14%[10]
(PC) 88.12%[11]
Metacritic (X360) 91/100[12]
(PS3) 90/100[13]
(PC) 88/100[14]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com B−[15]
Computer and Video Games 9.4/10[16]
Edge 8/10[17]
Eurogamer 10/10[18]
G4 5/5 tähteä[19]
Game Informer 9.0/10[20]
GameSpot 9.0/10[21]
GamesRadar 4.5/5 tähteä[22]
GameTrailers 8.6/10[23]
IGN 9.0/10[24]
Official PlayStation Magazine (UK) 9/10[25]
Official Xbox Magazine 8.5/10[26]
Official Xbox Magazine (UK) 9/10[27]
Giant Bomb 5/5 tähteä[28]

Far Cry 3 sai hyvän vastaanoton kriitikoilta. GameRankings ja Metacritic antoivat PlayStation 3 -versiolle pisteet 89.18 % ja 90/100,[9][13] Xbox 360 -versiolle 89.14 % ja 90/100[10][12], ja Windows-versiolle pisteet 88.12 % ja 88/100.[11][14]

Far Cry 3 peliä on myyty 4,5 miljoonaa kappaletta helmikuuhun 2013 mennessä.[29]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ubisoft's Reflections studio nominated for Innovation Award, now hiring 15.2.2012. Joystiq. Viitattu 30.4.2012.
 2. Earnest Cavalli: Far Cry 3 Confirmed, Still in Africa August 27, 2008. Wired. Viitattu August 3, 2009.
 3. Hirsilä, Markus: Far Cry 3 Classic Edition sai julkaisupäivänsä Gamereactor. Viitattu 15.7.2020.
 4. Malcolm Owen: E3 2011 – Far Cry 3 Announced, With Q&A June 8, 2011. Gametactics. Viitattu June 10, 2011.
 5. http://www.computerandvideogames.com/260970/far-cry-3-development-in-full-swing/
 6. Andy Chalk: Far Cry 3 Confirmed November 25, 2009. The Escapist. Arkistoitu marraskuu 28, 2009. Viitattu December 21, 2009.
 7. http://www.youtube.com/watch?v=9ipdcHo9Ylc&feature=related
 8. http://m.uk.ign.com/articles/2012/03/21/pre-order-far-cry-3-get-bonus-missions
 9. a b Far Cry 3 (PS3) GameRankings. Viitattu 14.12.2012.
 10. a b Far Cry 3 (X360) GameRankings. Viitattu 14.12.2012.
 11. a b Far Cry 3 (PC) GameRankings. Viitattu 14.12.2012.
 12. a b Far Cry 3 for Xbox 360 Reviews, Ratings, Credits, and More Metacritic. Viitattu 14.12.2012.
 13. a b Far Cry 3 for PlayStation 3 Reviews, Ratings, Credits, and More Metacritic. Viitattu 14.12.2012.
 14. a b Far Cry 3 for PC Reviews, Ratings, Credits, and More Metacritic. Viitattu 14.12.2012.
 15. Far Cry 3 Review Stumble Jungle 1UP. Arkistoitu 17.1.2013. Viitattu 24. marraskuuta 2012.
 16. Far Cry 3 Review: Stunning Shooter Could Be The Years Best Game Review ComputerAndVideoGames.com. Viitattu 24.11.2012.
 17. Far Cry 3 Review 21.11.2012. Edge-online.com. Viitattu 24.11.2012.
 18. Tom Bramwell: Far Cry 3 Review 21.11.2012. Eurogamer.net. Viitattu 24.11.2012.
 19. Far Cry 3 Review for Xbox 360 G4TV. Arkistoitu 16.10.2013. Viitattu 7. tammikuuta 2013.
 20. Matt Bertz: Far Cry 3 review from GameInformer 21. marraskuuta 2012. Game Informer.
 21. Far Cry 3 gamespot.com. Viitattu 3.2.2013.
 22. Far Cry 3 Review Games Radar.com. Viitattu 14.12.2012.
 23. Far Cry 3 Review GameTrailers.com. Viitattu 21. marraskuuta 2012.
 24. The Law of the Jungle IGN. Viitattu 21. marraskuuta 2012.
 25. Far Cry 3 PS3 Review: First Person Open Worlders You Wish You Were Here Official UK PlayStation Magazine. Arkistoitu 28.11.2012. Viitattu 24. marraskuuta 2012.
 26. Far Cry 3 review 21. narraskuuta 2012. Official Xbox Magazine.
 27. Far Cry 3 Review Official Xbox Magazine UK.
 28. Brad Shoemaker: Far Cry 3 Review 4. joulukuuta 2012. Giant Bomb.
 29. Far Cry 3 sales hit 4.5 million as Ubisoft revenues soar eurogamer.net. Viitattu 8. helmikuuta 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]