Far Cry 4

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Far Cry 4
Kehittäjä Ubisoft Montreal
Julkaisija Ubisoft
Jakelija Steam, Humble Store, Microsoft Store, Epic Games Store, Ubisoft Store, PlayStation Store ja Amazon Luna
Ohjaaja Alex Hutchinson
Käsikirjoittaja C.J. Kershner
Lucien Soulban
Liz Albl
Li Kuo
Säveltäjä Cliff Martinez
Pelisarja Far Cry
Pelimoottori Dunia Engine 2 (muokattu)
Julkaistu
 • NA 18. marraskuuta 2014
 • EU 20. marraskuuta 2014
 • AUS 20. marraskuuta 2014
 • JP 22. tammikuuta 2015
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli, toimintaseikkailu
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Alkaen 17 vuotta
PEGI 18
USK 18
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One
Jakelumuoto Uplay, Steam
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Far Cry 4 on Ubisoft Montrealin kehittämä ja Ubisoftin julkaisema ensimmäisen persoonan ammunta- ja toimintaseikkailupeli. Peli julkaistiin marraskuussa 2014 PlayStation 3:lle, PlayStation 4:lle, Xbox 360:lle ja Xbox Onelle.[1] Peli on Far Cry -pelisarjan neljäs osa ja jatko-osa vuoden 2012 videopelille Far Cry 3. Peliin on julkaistu ladattavaa sisältöä, mm. erityinen Yeti-kampanja, lisää tehtäviä edellisestä osasta tutulle Hurkille ja erinäisiä aseita ja moninpelikenttiä.

Kuvankaappaus pelin aloituskappaleesta. Ylävasemmalla näkyy tämänhetkinen kohde, ja alavasemmassa kartta sekä terveyden määrä.

Pelaaminen tapahtuu samankaltaisella tavalla kuin edellisessä Far Cry 3:ssa.[2] Peli on laajempi ja päähenkilöllä on side paikkaan, johon tapahtumat sijoittuvat.[2]

Pelaaja voi saada Karma-pisteitä pienten tapahtumien kautta, kuten esimerkiksi auttamalla kapinallisia tappamaan Pagan Minin sotilaita, ja pyörittämällä rukousmyllyjä. Pelaaja voi käyttää hyväkseen norsuja ratsastamalla niillä ja ampumalla vihollisia niiden selästä. Norsu on myös tehokas tuhoamaan esteitä tieltään. Vuorilla liikkumista helpottaa heittokoukku, jolla voi kiivetä vuoria pitkin ylös, sekä heijata itsensä rotkojen ylitse.

Pelaaja voi nyt myös ampua samalla kun ajaa, mutta vain käsiaseilla.

Vesistöissä on nyt vihamielisiä paholaiskaloja, sekä muitakin uusia eläimiä on lisätty peliin. Pelaaja voi myös tehdä Takedown ominaisuuden suojasta lähimmällä viholiselle.

Peli sijoittuu kuvitteelliseen Kyratin valtioon, joka on yhdistelmä Nepalia, Thaimaata ja Tiibetiä kulttuurissaan ja visuaalisessa ilmeessään.[3]

 • Ajay Ghale on pelin 26-vuotias päähenkilö, joka lähtee Lakshmanaan ripottelemaan äitinsä tuhkia tämän kotikonnuille.
 • Pagan Min on 48-vuotias pahansuopa, sarkastinen ja omalaatuinen Kyratin diktaattori. Hän pukeutuu äärimmäisen näyttävästi sekä tyylikkäästi. Pelissä käy ilmi, että Min ei halua Ajaylle loppujen lopuksi mitään pahaa, osasyynä tähän myös tämän rakastuttua Ajayn äitiin Ishiwariin. Kuolee Ajayn tappamana pelaajan päätöksistä riippuen, tai pakenee Kyratista jättäen maan Ajaylle "perintönään".
 • Sabal on 36-vuotias Ajayn pelastanut, perinteitä suosiva kapinallisten toinen johtajista. Kuolee pelaajan päätöksien mukaan Ajayn ampumana, tai jatkaa Kultaisen Polun johtajana. Ajay voi myös säästää tämän hengen, käskien tätä poistumaan Kyratista.
 • Amita on 25-vuotias Sabalin kanssa johtajuudesta kiistelevä kapinallisnainen. Ensimmäinen naisjohtaja Polussa, joka on tuonut Amitalle myös ongelmia. Suosii edistystä Kultaiselle polulle. Kuolee pelaajan päätöksien mukaan Ajayn ampumana, tai jatkaa Kultaisen Polun johtajana. Ajay voi myös säästää tämän hengen, käskien tätä poistumaan Kyratista.
 • Bhadra on 14-vuotias, Amitan suojeluksissa oleva nuori tyttö.
 • Hurk Drubman Jr. on 42-vuotias, edellisestä osasta tuttu rääväsuinen jenkki. Hurk on myös pelattava hahmo moninpelissä.
 • Willis Huntley on 49-vuotias, edellisestä osasta tuttu vannoutunut patriotti joka auttaa Ajaytä hetkellisesti ja lopulta pettää tämän.
 • Yuma Lau on 44-vuotias Pagan Minin varapäällikkö Shanghaista.
 • Paul "de Pleur" Harmon on 46-vuotias Pagan Minin varapäällikkö. Tällä on vaimo, Laura, sekä tytär Ashley. Ainoa Paganin luottohenkilöistä, jota ei voi tappaa. Tämän kohtalo on epäselvä. Hänet on mahdollista löytää Banabur kylän läheltä. Hän on sidottuna häkkissä ja hänet on mahdollista tappaa tuolloin.
 • Noore Naijjar on nainen, joka myy huumeita Keski-Kyratissa ja järjestää verisiä taisteluita Shanathissa. Kuolee Ajayn tappamana tai itsemurhaan kuullessaan perheensä saaneen surmansa.
 • Rabi Ray Rana on Kyratin kapinallisradiokanavaa ylläpitävä mies.
 • Longinus on Ajayta ja Kultaista polkua auttava afrikkalainen asekauppias. Selvittyään päähän kohdistuneesta ampumahaavasta tämä tuli uskoon, ja ilmeisesti menetti järkensä.
 • Ishiwari Ghale on Ajayn kuollut äiti.
 • Mohan Ghale on Ajayn kuollut isä.
 • Sherpa on asekauppias, joka ei tarinan kannalta ole olennainen hahmo. Häneen voi kuitenkin törmätä ympäri Kyratia myymässä aseita ja ammuksia.
Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ajay Ghale matkaa kotiseudulleen Kyratiin, Himalajalle ripotellakseen edesmenneen äitinsä tuhkat Lakshmanaan. Ajay joutuu pian keskelle sisällissotaa, jossa Kyratin diktaattori Pagan Min yritetään syöstää vallasta. Tie hautapaikalle ei ole helppo, sillä Ajay sotkeutuu mukaan isänsä perustamaan vastarintaliikkeeseen, Kultaiseen Polkuun. Polun kaksi johtajaehdokasta, edistystä suosiva Amita ja perinteisiin tukeutuva Sabal kiistelevät liikkeen tulevaisuudesta. Ajay saa pelin aikana päättää kumman puoleen kääntyy tehtävissään.

Ajay nousee pian Kyratin kolmanneksi johtajaehdokkaaksi avuliaisuutensa tähden, ja eliminoi useita Minin luottohenkilöitä. Ajayn saadessa enemmän sananvaltaa hän saa tehtäväkseen tappaa tai karkottaa Sabal tai Amita uuden johtajan tieltä. Lopuksi hän lähtee eliminoimaan itse Pagan Miniä. Ajay saa päätettäväkseen joko tappaa miehen tai illastaa tämän kanssa. Tappamalla peli päättyy kun taas säästämällä he vievät Ishiwarin tuhkat tämän haudalle ja Pagan Min kertoo jättävänsä Kyratin Ajayn haltuun.

Tehtyään päätöksen Ajay tapaa Kultaisen Polun uuden johtajan, mutta kyseenalaistaa tämän johtamistapoja. Ajay saa vielä yhden mahdollisuuden halutessaan tappaa uuden johtajan, jotka voi löytää pitkin Kyratia.

Pelin alussa Pagan Minin pyytäessä Ajayta odottamaan pöydässä Ajay voi joko lähteä tai odottaa. Odottaessaan tarpeeksi kauan Min palaa pahoitellen viivästystä, ja vie Ajayn äitinsä hautapaikalle ripottelemaan tuhkia. Tämä loppu on peliin piilotettu pääsiäismuna.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ubisoft Montrealin tekninen johtaja Stephen McAuley on kertonut kehitystavoitteista ja teknisistä ratkaisuista Game Developers Conferencessa.[4][5] Yksi tavoitteista oli säilyttää edellisen sukupolven pelimoottori Far Cry 3:sta.[4] Aiemman sukupolven pelimoottori aiheutti rajoitteita mitä oli teknisesti mahdollista tehdä muun muassa valaistuksessa.[4]

Pelin kehityksessä voitiin siirtää CPU:n tehtäviä GPU:lle, joka paransi suorituskykyä verrattuna aiemman sukupolven pelimoottoreihin.[4]

Pelin kehittäjät vierailivat Nepalissa ympäristöä tutkiakseen, mutta päätyivät muuttamaan myös pelin lähestymistapaa tavattuaan sisällissodan kokeneita ihmisiä.[6]

Vastaanotto
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
GameSpot 7/10[7]
IGN 8.5/10[8]
The Guardian 5/5 tähteä[3]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 8.5/10.[8] Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 7/10.[7]

Peli on saanut The Guardianin arvostelussa 5/5 tähteä.[3]

Ääninäyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Troy Baker  Pagan Min  
 Naveen Andrews  Sabal  
 Janina Gavankar  Amita  
 Travis Willingham  Paul 'De Pleur' Harmon  
 Gwendoline Yeo  Yuma  
 Hasan Minhaj  Rabi Ray Rana  
 Emerson Brooks  Longinus  
 Dylan Taylor  Hurk  
 Alain Goulem  Willis  
 James A. Woods  Ajay  
 Bryce Hodgson  Reggie  
 Chad Krowchuk  Yogi  
 Dharini Woollcombe  Bhadra  
 Mylène Dinh-Robic  Noore  
 Shawn Ahmed  Dharpan  
 1. Ivan, Tom: Video: Far Cry 4’s first 5 minutes computerandvideogames.com. 9.6.2014. Computerandvideogames.com. Viitattu 2.11.2014. (englanniksi)
 2. a b Justin McElroy: Far Cry 4 review: such great heights 21.11.2014. Polygon. Viitattu 9.4.2019.
 3. a b c Nick Cowen: Far Cry 4 review – freedom and ferocity in a strange land 14.11.2014. The Guardian. Viitattu 9.4.2019.
 4. a b c d Kimo Linder-Fattah: Far Cry 4 “Suffered from it’s Cross-Generation Development” – According to Technical Lead at Ubisoft Montreal 10.3.2015. Wccftech. Viitattu 9.4.2019.
 5. Video: How the world of Far Cry 4 was rendered 27.3.2018. Gamasutra. Viitattu 9.4.2019.
 6. Cassidee Moser: How a Trip to Nepal Influenced the Development of Far Cry 4 22.8.2014. IGN. Viitattu 9.4.2019.
 7. a b Kevin VanOrd: Far Cry 4 Review 17.11.2014. GameSpot. Viitattu 9.4.2019.
 8. a b Mitch Dyer: Far Cry 4 Review 14.11.2014. IGN. Viitattu 9.4.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]