Far Cry 5

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Far Cry 5
Kehittäjä Ubisoft Montreal, Ubisoft Toronto, Ubisoft Kyiv, Ubisoft Shanghai ja Ubisoft Reflections
Julkaisija Ubisoft
Jakelija Humble Store, Steam, Microsoft Store, Ubisoft Store, Epic Games Store, PlayStation Store, Google Stadia ja Amazon Luna
Ohjaaja Dan Hay
Säveltäjä Dan Romer
Pelisarja Far Cry
Pelimoottori Dunia Engine 2
Julkaistu
 • WW 27. maaliskuuta 2018
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli ja toimintaseikkailupeli
Pelimuoto yksinpeli ja moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Alkaen 17 vuotta
PEGI 18
USK 18, USK 18 ja USK 18
Alusta PlayStation 4, Windows, Xbox One
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu, optinen levy ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Far Cry 5 on Ubisoftin kehittämä ja julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli on julkaistu PlayStation 4:lle, Windowsille ja Xbox Onelle 27. maaliskuuta 2018.[1] Peli kuuluu Far Cry -pelisarjaan.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaminen tapahtuu hyvin samalla tavalla kuin edellisessä osassa, mutta pieniä muutoksia ilmenee. Peli sijoittuu ensimmäistä kertaa pelisarjan aikana Yhdysvaltoihin, Montanan osavaltion kuvitteellisen Hopen piirikuntaan (engl. Hope County).

Pelaaja saa nyt tehtävien kautta mukaan liittolaisen, joita voi olla maksimissaan kaksi kerralla käytössä. Liittolaisilla on erilaisia kykyjä, ja heitä voi jalostaa avaamalla tiettyjä taitoja. Mikäli he haavoittuvat, pelaaja voi parantaa heidät tilanteen salliessa, ja kuollessaan liittolaisia ei voi käyttää tiettyyn aikaan. Pelaaja voi myös valita kolmesta eläinliittolaisesta. Lisäksi voi kerätä tavallisia kansalaisia, maksimissaan kolme, liittolaisikseen.

Pelaaja voi saada BP-pisteitä pienten tapahtumien kautta, kuten esimerkiksi pelastamalla kansalaisia kulttilaisten eli peggieiden kynsistä. Pistemittareiden täyttyessä tietyn maakunnan johtaja lähettää pelaajan perään etsintäpartion, ja pelaaja voidaan kaapata jopa kesken tehtävän vieden eteenpäin itse pelin päätarinaa.

Pelissä voi pelaaja valmistaa räjähteitä ja lääkeaineita kerätyistä materiaaleista.[2]

Vuorilla liikkumista helpottaa heittokoukku, jolla voi kiivetä vuoria pitkin ylös sekä heijata itsensä rotkojen ylitse. Pelistä on myös poistettu veitsi, joka on kuulunut kolmen aikaisemman pelin protagonistin kalustoon. Veitsellä suoritettiin erilaisia kaatoja sarjan edellisissä osissa, eli esimerkiksi peleissä Far Cry 3 ja Far Cry 4.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • The Deputy (suom. Apulaissheriffi) tai Rookie (suom. Alokas) on pelin nimetön päähahmo. Tämän sukupuoli on pelaajan päätettävissä, ja hän ei puhu lainkaan pelin aikana.
 • Earl Whitehorse on päähahmon poliisiryhmän 55-vuotias komentaja.
 • Cameron Burke on 42-vuotias sheriffi päähahmon poliisiryhmästä.

Project At Eden´s Gate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Joseph Seed, tai The Father (suom. Isä) on Project at Eden's Gaten 44-vuotias johtaja.
 • John Seed on Seedin sisarusten 32-vuotias veli. Huolehtii uusien jäsenien värväämisestä kulttiin.
 • Jacob Seed on Seedin sisarusten vanhin, 47-vuotias veli. Huolehtii kultistien sotakoulutuksesta.
 • Faith Seed on Seedin sisarusten nuorin 24-vuotias sisko. Hänet pakotettiin kulttiin ollessaan 17-vuotias. Huolehtii kultistien huumaamisesta.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimetön apulaissheriffi matkaa poliisiryhmineen Hope Countyyn pidättämään Joseph Seedin, joka johtaa Project at Eden's Gate-kulttia. Tehtävä epäonnistuu, ja poliisit joutuvat toisistaan erilleen jääden kultistien kynsiin. Apulaissheriffi pääsee pakenemaan yhdessä marsalkka Cameron Burken autossa, kunnes he suistuvat tieltä jokeen, lentokoneen pudottaessa pommin sillalle. Burken vie lauma kultisteja, kun taas apulaissheriffin kaappaa mies nimeltä Dutch. Dutch kertoo apulaissheriffille, että heillä on mahdollisuus kukistaa Joseph ja tämän kultti.

Pelaaja valitsee vapaavalintaisesti, mihin hän matkaa pelastamaan kollegojaan. Holland Valley-nimisessä maakunnassa John Seed vastaa uusien jäsenten pakkovärväämisestä, Henbane River-nimisessä maakunnassa Faith Seed pitää huolen kultistien huumaamisesta sekä Whitetail Mountains-nimisessä maakunnassa taas Jacob Seed vastaa jäsenten sotilaskoulutuksesta. Apulaissheriffi pelastaa jokaisesta maakunnasta yhden poliisitiimistään. Kaikki muut, pois lukien Burke, selviävät.

Tuhottuaan lähes koko kultin, ja pelastettuaan satoja kapinallisia apulaissheriffi kohtaa Josephin joka ajautuu hulluuden partaalle. Hän huumaa protagonistin ystävät toisiaan vastaan, jolloin pelaaja saa kaksi vaihtoehtoa; lähteä Hope Countystä tai jäädä taistelemaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelille on julkaistu kolme lisäosaa:

 • Hours of Darkness: Wendell Redlerin täytyy pelastaa Vietnamin sodan aikaiset joukkueensa sotilaat ja paeta Viet-Congin kynsistä.
 • Lost On Mars: Nick Rye päätyy mysteerisesti Marsiin. Yhdessä tekoäly Annen sekä Hurkin kanssa Nickin täytyy tuhota muukalaisarmeija, joka uhkaa maapalloa.
 • Dead Living Zombies: Guy Marvel esittelee seitsemän zombie-aiheista elokuvaa eri ohjaajille. Pelaaja pääsee elokuvien tähdillä kokemaan niiden juonen, Marvelin samalla selostaen tapahtumia.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut 4/5 tähteä Muropaketin arvostelussa.[3]

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Greg Bryk  Joseph 'The Father' Seed  
 Mark Pellegrino  Jacob Seed  
 Seamus Dever  John Seed  
 Jenessa Grant  Faith  
 Doug Hutchison  Federal Marshall / Cameron Burke  
 Christopher Heyerdahl  The Sheriff / Earl Whitehorse  
 Julian Bailey  Deputy Sheriff Staci Pratt  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Far Cry 5 GameSpot. Viitattu 12.6.2017.
 2. Bob Fekete: 'Far Cry 5' Crafting Guide: How to Make Explosives and Pharmaceuticals 27.3.2018. Newsweek. Viitattu 8.3.2019.
 3. Hämäläinen, Tuukka: Arvostelu: Uuvuttavan laaja Far Cry 5 olisi viiden tähden räiskintäpeli, jos sen tarinassa olisi enemmän ytyä 3.4.2018. Muropaketti. Viitattu 19.2.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]