Crysis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Crysis
Crysis kansi.jpg
Kehittäjä Crytek Frankfurt
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija Electronic Arts, GOG.com, Steam ja PlayStation Store
Ohjaaja Cevat Yerli
Tuottaja Bernd Diemer
Suunnittelija Jack Mamais
Käsikirjoittaja Martin Lancaster
Tim Partlett
Greg Sarjeant
Säveltäjä Inon Zur
Pelisarja Crysis
Pelimoottori CryEngine 2 (Windows)
CryEngine 3 (PlayStation 3, Xbox 360)
Julkaistu Windows
  • NA 13. marraskuuta 2007
  • AUS 15. marraskuuta 2007
  • EU 16. marraskuuta 2007
  • JP 29. marraskuuta 2007
Xbox 360
  • 4. lokakuuta 2011
PlayStation 3
  • NA 4. lokakuuta 2011
  • EU 5. lokakuuta 2011
  • JP 18. lokakuuta 2011
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: MVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 16
USK: 18
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Jakelumuoto DVD, Blu-ray, Steam
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
Metacritic 91/100[1]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
Gamereactor 10/10
IGN 9,4/10
Pelit 88/100
V2.fi 80/100
Peliplaneetta.net 89/100

Crysis on Crytekin kehittämä ja Electronic Artsin julkaisema science fiction -aiheinen ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin alun perin Microsoft Windowsille vuonna 2007 sekä myöhemmin PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle vuonna 2011.

Peli käyttää Crytekin itse kehittämää CryEngine 2 -pelimoottoria, jonka aikaisempi versio pyöritti samaisen yrityksen Far Cry -peliä. Uusi moottori tukee muun muassa Microsoftin DirectX 10 -rajapintoja. Pelin PlayStation 3 ja Xbox 360 -versioiden pelimoottori on CryEngine 3.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crysis sijoittuu avoimeen ympäristöön, mikä mahdollistaa tehtävien suorittamisen monilla eri lähestymistavoilla.

Pelaaja ohjastaa Yhdysvaltain erikoisjoukkojen sotilasta Jake Dunnia (koodinimeltään ”Nomad”), jonka aseita voi muokata ja kustomoida kesken pelin ilman erillistä pysäytysvalikkoa. Valittavana on esimerkiksi äänenvaimentimia, kiinnitettäviä lamppuja ja erilaisia tähtäimiä.

Muokattavien aseiden laaja arsenaali antaa pelaajille rajattomat mahdollisuudet muokata omaa pelityyliään. Pelin tekoäly on korkealaatuinen. Kun korealaissotilaat eivät tiedä pelaajasta, he juttelevat, polttavat tupakkaa ja tekevät muita inhimillisiä asioita. Kuullessaan pienenkin äänen kuten risun raksahduksen jalan alla tai ammuksen lähietäisyydellä sotilaat havahtuvat ja kutsuvat joskus apua.

Nanopuku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nanopuku on Crysiksessä pelattavuuden kannalta hyvin keskeisessä roolissa. Se on kuvitteellisen yhdysvaltalaisen erikoisjoukon, Raptor Squadin, käyttämä taisteluasu, joka antaa pelaajalle mahdollisuuden muokata kykyjään ja taktiikoita reaaliajassa. Puvun avulla pelaaja pystyy kehittämään nopeuttaan, voimiansa, suojaustansa sekä naamioitumista lähestyäkseen kulloistakin tilannetta sen vaatimalla tavalla.

Puvun suojausominaisuus perustuu pinnalla sijaitsevien iskusensorien toimintaan. Ne havaitsevat kaikki henkilöön kohdistuvat ulkoiset hyökkäykset, kuten luodit ja tulen. Ominaisuus latautuu nopeasti, mutta hidastaa pelaajan liikkumisnopeutta. Toisaalta puvun nanobitit kykenevät vaikuttamaan lihasten hermotoimintaan siten, että henkilö voi liikehtiä erityisen nopeasti. Tämä koskee juoksemisen lisäksi myös aseiden lataamiseen käytettyä aikaa.

Taistelupuvun saa myös vahvistamaan käyttäjän lihaksistoa niin, että esimerkiksi aseiden tuottaman rekyylin vaikutus vähenee. Voimien suuruusluokasta kertoo hyvin se, että pelaaja pystyy ominaisuuden aikana heittelemään täysikasvuisia miehiä. Viimeisenä elementtinä on ihmissilmällä katsoen lähes täydellisen maastoutumisen takaava häivemoodi. Menetelmä perustuu miljardeihin nanodeihin, jotka kerääntyvät puvun uloimalle kerrokselle. Luonnollisesti valo ei kuitenkaan läpäise pukua, jolloin pelaajan voi nähdä varjoistaan.

Ympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crysiksen tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliselle Lingshanin saarille, jotka ovat kuvitettu erittäin yksityiskohtaisesti. Peli tunnetaankin näyttävistä grafiikoistaan ja ”kovista” laitteistovaatimuksistaan. Lukuisat metsäalueet ovat täynnä tarkasti mallinnettuja puita, pensaita sekä aluskasvillisuutta, jotka liikehtivät realistisesti tuulessa sekä hahmojen kävellessä niiden läpi. Jokainen puu ja rakennus on myös tuhottavissa. Myöskään pelikenttää ei ole rajoitettu tiukasti, vaan pelaaja voi useimmiten valita reittinsä vapaasti. Mikäli ei, esteet ovat yleensä ”luonnollisia”, kuten jyrkkiä kallionseinämiä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kansainväliset suhteet ovat saavuttaneet kiehumispisteensä, kun Yhdysvallat ja Pohjois-Korea alkavat selvitellä arkeologien löytämän, mystisen esineen taustaa. Paikalle lähetetään Yhdysvaltain erikoisyksikkö Raptor Squad. Esineen todellinen luonne selviää pian: se viittaa alien-rodun läsnäoloon maapallolla ja lopulta laukaisee massiivisen invaasion.

Yhdysvaltain erikoissotilas Jake Dunn (pelaaja, koodinimeltään ”Nomad”) varustetaan taisteluun muokattavalla aseistuksella ja korkeaa teknologiaa edustavalla nanopuvulla. Niiden avulla hänen on mahdollista mukauttaa taktiikkansa ja kykynsä vihamieliseen ja alati muuttuvaan ympäristöön sekä siellä lymyäviin vihollisiin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Laitteistovaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minimi Suositus
Käyttöjärjestelmä Windows XP Windows Vista/7
Suoritin Intel Pentium 4 2.80 GHz (Vistalla 3.2 GHz),
Intel Core 2.0 GHz (Vistalla 2.2 GHz),
AMD Athlon 2800+ (Vistalla 3200+)
Core 2 Duo tai Athlon X2
Keskusmuisti 1 GB XP:llä ; 2 GB Vistalla
Kovalevyn tila 12 GB
Näytönohjain NVIDIA GeForce 6800 GT,
ATI Radeon 9800 Pro
(Vistalla Radeon X800 Pro)
NVIDIA 8800 -sarjalainen,
ATI Radeon hd 3870 -sarjalainen
VRAM 256MB 640MB
DirectX -versio DirectX 9.0c tai DirectX 10
Äänikortti Direct X 9.0c:n kanssa yhteensopiva
Internet 1 Mbit/s

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CRYSIS PC Metacritic. Viitattu 30.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]