Crysis 2

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Crysis 2

Crysis 2 logo.png

Kehittäjä Crytek
Crytek UK
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija Electronic Arts
Käsikirjoittaja(t) Richard K. Morgan
Säveltäjä(t) Borislav Slavov
Tilman Sillescu
Hans Zimmer
Lorne Balfe
Pelisarja Crysis
Pelimoottori CryEngine 3
Julkaisuaika NA 22. maaliskuuta 2011
EU 24. maaliskuuta 2011
AUS 25. maaliskuuta 2011
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M
OFLC: MA15+
PEGI: 16+
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Tallennusväline Blu-ray, DVD, Steam
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Crysis 2 on Crytekin kehittämä ja Electronic Artsin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli julkaistiin maaliskuussa 2011 Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Peli oli alkujaan tarkoitus julkaista jo vuoden 2010 lopulla, mutta julkaisua siirrettiin tuntemattomasta syystä.[1] Crysis 2 on vuonna 2007 julkaistun Crysisin ja sen spin-offin Crysis Warheadin jatko-osa, sekä toinen osa suunnitellusta trilogiasta.[2]

Electronic Arts julkisti pelin minuutin mittaisella teaserillä E3-konferenssissa vuonna 2009.[3][4] Lisäksi uudesta CryEngine 3:sta julkaistiin traileri Game Developers Conferencessa vuonna 2009.[5] Pelin markkinointi käynnistyi suuremmassa mittakaavassa vuoden 2011 alussa. Pelistä julkaistiin muun muassa moninpelidemo ensin Xbox 360:lle sekä myöhemmin Windowsille ja PlayStation 3:lle.[6] Moninpeliosion on kehittänyt Free Radicalina ennen tunnettu brittiläinen Crytek UK. Pelin internetpelaus päättyi 30. kesäkuuta 2014.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crysis 2 sijoittuu New Yorkiin vuonna 2023. Juoni ei ole välitöntä jatkoa Tyynenmeren saarelle sijoittuvasta ensimmäisestä osasta, vaan pelit ovat yhtenevästä taustastaan huolimatta itsenäisiä juonikokonaisuuksia, joiden väliin jää kolme vuotta aikaa[7]. Crytekin mukaan se halusi välttää tekemästä jälleen yhtä viidakkopeliä, joskin raunioitunutta kaupunkia on kuvailtu uudenlaiseksi urbaaniksi viidakoksi[8]. Pelin alkaessa kaupunki on joutunut muukalaisinvaasion kouriin. Vihollisia on merkittävästi uudistettu[9], ja pääosan ottaa Alcatraz-niminen supersotilas, jonka kyvyt kumpuavat päivitetystä Nanopuku 2:sta [10].

Nanopuku suojaa luodeilta sekä mahdollistaa nopeamman liikkumisen, yli-inhimilliset voimat ja väliaikaisen näkymättömyyden. Merkittävänä muutoksena kykyjen käyttöä on suoraviivaistettu ensimmäisestä osasta, jotta pelaaminen olisi vimmaisempaa ja kykyjen hyödyntäminen tehokkaampaa [11]. Erikoiskyvyt ovat yksi pelin avaintekijöistä, ja pelaajan tarkoituksena on pysäyttää muukalaishyökkäys niitä eri tilanteisiin soveltaen yhdessä aseiden kanssa.

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Crysis 2 on ensimmäinen peli, joka käyttää Crytekin kehittämän CryEngine-pelimoottorin kolmatta, konsoleiden kanssa yhteensopivaa versiota. CryEngine 3 on optimoitu useille alustoille, eikä se tue Crysis 2:n julkaisussa DirectX 10- tai 11-rajapintaa. Tuki DirectX 11:lle on luvattu lisätä pelin Windows-versioon myöhemmin[12]. Puute on herättänyt keskustelua, sillä sarjan ensimmäinen osa hyödynsi CryEngine 2:ta ja tuki DirectX 9:n lisäksi DirectX 10:tä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Official Xbox Magazine 9/10 (Englanti)
  • PC Action 9/10 (Saksa)
  • GameReactor 9/10 [13]
  • Anssi.fi 4,5/5 [14]
  • XboxFIN 5/5 (Suomi)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]