Terveystieto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Terveystieto on oppiaine ja sovellettua kansanterveystiedettä, jonka avulla tiedotetaan väestöä terveyteen liittyvistä asioista.

Oppiaine[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terveystieto, aikaisemmalta nimeltään terveysoppi, on peruskoulun ja toisen asteen oppilaitosten kouluaine, jossa käsitellään terveyttä, seksuaalisuutta ja elämää. Terveystieto voidaan käsittää myös terveys- ja seksuaalivalistuksena ja oppimääriin kuuluu perustietoja monista yleisimmistä sairauksista ja päihteistä. Aine antaa myös perustiedot oppilaan oman terveyden hoitamiseen.

Peruskoulussa terveystietoa opetetaan 7.–9. vuosiluokkien aikana yhteensä kolme vuosiviikkotuntia[1]. Lukiossa terveystietoa on yksi pakollinen ja kaksi valtakunnallista syventävää kurssia[2]. Terveystieto on ollut osana ylioppilastutkinnon ainereaalia keväästä 2007 alkaen. Terveysosaaminen koostuu terveystiedoista ja -taidoista sekä terveyteen ja sairauksiin liittyvistä asenteista ja arvoista.

Terveystietoon kuuluvia aiheita ovat muun muassa[3][4][5]

Muut tietolähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terveystietoa haetaan myös verkosta. Terveystiedon tuottajia tai välittäjiä ovat mm. lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjasto, TerveysInfo, potilas- ja kansanterveysjärjestöt, esimerkiksi Sydänliitto, Diabetesliitto ja syöpäjärjestöt.

TerveysInfo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

TerveysInfo[6] on UKK-instituutin ylläpitämä tietokanta Suomessa tuotetusta terveyden edistämisaineistosta. Se on suunnattu terveyden edistämisen asiantuntijoille, opiskelijoille, tutkijoille ja muulle yleisölle. Palvelu sisältää noin 200 eri tuottajan valmistamaa aineistoa terveyden osa-alueista, kuten ravitsemuksesta, liikunnasta ja eri sairauksista.

Tietokantaan tallennetaan tiedot muuan muassa lehtisistä, julisteista sekä AV-aineistosta, joita on tarkoitus käyttää terveysneuvonnan tukena. Kirjoja tai tutkimusraportteja ei sisällytetä tietokantaan.

Hakupalvelun avulla on mahdollista tehdä hakuja muun muassa hakusanoittain, kohderyhmittäin tai aineistotyypin mukaan.

Terveyskirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terveyskirjasto on Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin terveystietopalvelu, joka sisältää tietoa sairauksista, oireista ja niiden omahoidosta.[7]

Terveystieteiden keskuskirjasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terveystieteiden keskuskirjasto on Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan ylläpitämä kirjasto, joka tarjoaa terveystieteiden kirjallisuutta myös verkkopalveluna.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bryggare, Fogelholm, Kuronen, Orkovaara, Reinikkala, Antikainen: Terve 1: Terveyden perusteet. Helsinki: Sanoma Pro Oy, 2016. ISBN 9789526335780.
  • Bryggare, Fogelholm, Kuronen, Orkovaara, Reinikkala, Muller: Terve 2: Ihminen, ympäristö ja terveys. Helsinki: Sanoma Pro Oy, 2017. ISBN 9789526337821.
  • Orkovaara, Antikainen, Bryggare, Karas, Nohynek, Muller: Terve 3: Terveyttä tutkimassa. Helsinki: Sanoma Pro Oy, 2017. ISBN 9789526332574.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.edu.fi/SubPage.asp?path=498,1329,1529 (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. http://atlas.nivala.fi/lukio/index.php?mod=sivut&menu=190322&page_id=54 (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. Reinikkala ym. (2016), s. 4–5.
  4. Orkovaara ym. (2017), s.4–5.
  5. Antikainen ym. (2017), s.4–5.
  6. http://www.ukkinstituutti.fi/terveysinfo (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. https://www.terveyskirjasto.fi/

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Terveystieto.
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.