Kansanterveystiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kansanterveystiede tutkii ihmisten ja ihmisryhmien terveyttä ja sairautta yhteiskunnallisesta ja kulttuurisesta näkökulmasta. Kansanterveystieteen kiinnostuksen kohteena on koko väestö, ei siis yksilö kuten lääketieteessä.

Kansanterveystiede on saanut alkunsa 1800-luvulta. Sen merkittävimpiin saavutuksiin kuuluu tupakoinnin terveyshaittojen havaitseminen.

Kansanterveystiede tutkii muun muassa sairauteen vaikuttavia tekijöitä, sairauden merkitystä ihmisten elämälle, terveydehuollon järjestelmiä keinoja terveyden edistämiseksi sekä keinoja sairauden ehkäisemiseksi.

Kansanterveystiedettä voi opiskella yliopistossa. Kansanterveystieteestä valmistuu terveystieteen kandidaatteja ja terveystieteen maistereita. Opiskeluaika on kandidaateille kolme vuotta ja maisterit opiskelevat lisäksi vielä kaksi vuotta kandidaatin tutkinnon suoritettuaan. Kandidaatin tutkinton on 180 ja maisterin 300 opintoviikon laajuinen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nissinen, Aulikki & Kauhanen, Jussi & Myllykangas, Markku: Kansanterveystiede. Helsinki: WSOY, 1994. ISBN 951-0-19063-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.