Sergei ja Julia Skripalin myrkytystapaus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sergei ja Julia Skripalin myrkytystapaus
Rikostekniikan teltta peittää penkin, josta Sergei ja Julia Skripal löydettiin tajuttomana.
Rikostekniikan teltta peittää penkin, josta Sergei ja Julia Skripal löydettiin tajuttomana.
Paikka Salisbury, Wiltshire, Englanti
Kohde
 • Sergei Viktorovitš Skripal
 • Julia Sergejevna Skripal
Ajankohta 4. maaliskuuta 2018
Haavoittuneita 3
Epäilty/epäillyt Venäjän salainen palvelu
Tekoväline novitšok-hermomyrkky

Yhdistyneen kuningaskunnan tiedustelupalvelun hyväksi työskennellyt entinen venäläinen sotilastiedustelija Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julia myrkytettiin Salisburyssa, Englannissa novitšok-hermomyrkyllä 4. maaliskuuta 2018. Skripalit selvisivät murhayrityksestä elossa, mutta tapaus vaikutti kuolettavasti myös sivullisiin ja siitä seurasi kansainvälinen diplomaattinen kriisi.

Britannian hallitus syytti Venäjää murhayrityksestä ja ryhtyi rankaiseviin toimenpiteisiin Venäjää vastaan karkottamalla venäläisiä diplomaatteja. Britannian liittolaiset tukivat sen virallista arviota tapauksesta ja ryhtyivät myös toimenpiteisiin. Venäjä kiisti väitteet ja ryhtyi vastatoimiin Britanniaa ja sen liittolaisia vastaan.

Britannia nimesi myrkytykseen syyllisiksi Aleksander Petrovin ja Ruslan Boširovin, venäläisen sotilastiedustelupalvelun agentit – oikeilta nimiltään Aleksandr Miškin ja Anatoli Tšepiga.

Myrkytys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maaliskuussa 2018 Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin novitšok-hermomyrkyllä Salisburyn kaupungissa.[1]

BBC:n mukaan sekä Sergei että Julia olivat olleet venäläisten viranomaisten tarkkailun alaisina ennen myrkytystä: esimerkiksi Julian sähköpostiin oli murtauduttu[2]. Venäläisen uutissivusto Fontankan siteeraamien tšekkiläisten tiedotusvälineiden mukaan Venäjän sotilastiedustelu oli seurannut Sergei Skripalia ainakin vuodesta 2014 lähtien[3].

Perjantaina 2.3.2018 kaksi miestä nousi Moskovassa lentokoneeseen, joka laskeutui Gatwickin lentoasemalle Britanniassa[4]. Heillä oli Britannian pietarilaisen konsulaatin myöntämät viisumit, jotka he olivat saaneet esiintymällä liikemiehinä[5][6]. Heillä oli matkustusasiakirjoina aidot Venäjän passit[4]. He asettuivat yöksi City Stay -hotellille Itä-Lontoossa[4]. Lauantain iltapäivällä he matkustivat Salisburyyn tiedustelumatkalle ja palasivat kahden tunnin kuluttua Lontooseen[4]. Sunnuntaiaamulla kello 8:00 he lähtivät hotellilta uudestaan, palasivat Salisburyyn ja kävivät Sergei Skripalin asunnon läheisyydessä[4]. Silloin he asettivat Novitšok-hermomyrkkyä talon ulko-oven kahvaan[4][7]. Sen jälkeen miehet palasivat Lontooseen ja kello 22:30 he lähtivät Heathrown lentokentältä Aeroflotin lennolla Moskovaan[4].

Myrkky olisi tuntunut oven avaajasta märältä, mutta vaarattomalta.[7] Novitsok-kemikaalien monista varianteista Skripalien myrkytykseen käytettiin ehkä A-234:ää[8].

Kyseisenä päivänä Skripalit söivät ravintolassa ja kävivät pubissa[9]. Ravintolassa Sergei Skripal huusi ja käyttäytyi sekavasti, mahdollisesti myrkyn vaikutuksesta[10]. Myöhemmin ohikulkija näki Skripalit istumassa penkillä nähtävästi jonkin vahvan aineen vaikutuksen alaisina: nainen nojasi mieheen sammuneen näköisenä ja mies katsoi taivaalle ja teki omituisia eleitä käsillään[11].

Skripaleista soitettiin poliisille sunnuntaina 4. maaliskuuta 2018 noin kello 16:15[12]. Pari oli liikkumaton eikä reagoinut ärsykkeisiin[13]. Heillä ei ollut ulkoisia vammoja[12]. Ymmärrettyään käsillä olevan lääketieteellinen hätätilanne, poliisi kutsui apuvoimia[13]. Ambulanssi ja palomiehet saapuivat paikalle[12]. Kyseessä epäiltiin olevan opioidien yliannostus[14]. Kello 17:10 lääkärihelikopteri kuljetti naisen sairaalaan[13]. Mies vietiin ambulanssilla[13]. Heidät kuljetettiin tehohoitoon Salisburyn aluesairaalaan[12].

Pian paikalla olleet poliisit ja ensihoitajat ilmoittivat kärsivänsä oudoista oireista: heidän silmänsä kutisivat ja heillä oli hengitysvaikeuksia[13].

Sairaalahoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skripal ja hänen tyttärensä olivat kriittisessä tilassa.[15] Sairaalan henkilökunta ei uskonut uhrien selviävän elossa[14]. Sairaalan työntekijät eivät olleet suojautuneet hermomyrkyiltä ja pelkäsivät joutuvansa itsekin aineen vaikutukselle alttiiksi[14]. Sairaalassa Skripaleille annettiin voimakasta rauhoittavaa ainetta, mikä auttoi heitä sietämään lääketieteellisiä laitteita, joihin heidät kytkettiin, ja myös suojasi heitä hermomyrkyn aiheuttamilta aivovaurioilta[14].

Skripaleiden lisäksi myös kolme tapausta tutkinutta poliisia sai oireita myrkystä.[16] Yksi poliiseista sai myrkkyä itseensä Skripalin kotitalolla[17]. Hän pääsi sairaalasta 22.3. ja kertoi lehdille uskovansa, ettei palaa enää koskaan entiselleen[18]. Myrkky vaikutti myös 38 muuhun henkilöön, mutta heidän oireensa jäivät vähäisiksi[10].

25 päivän kuluttua myrkytyksestä Julia Skripal oli tullut tajuihinsa ja oli paranemassa.[15] 33 päivän kuluttua myös Sergei Skripal oli tullut tajuihinsa.[19] Sergei Skripal ei toipunut murhayrityksestä yhtä hyvin kuin tyttärensä[20]. Venäjän suurlähetystö toivotti Skripalille pikaista paranemista.[19]

Julia Skripal pääsi sairaalasta 36 päivän jälkeen[21]. Sergei Skripal pääsi sairaalasta 18.5.2018, kun myrkytyksestä oli kulunut 75 päivää[22]. He jatkavat toipumistaan paikassa, jonka sijaintia ei kerrota julkisuuteen[14].

Poliisioperaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Poliisi sulki yleisöltä useita alueita kaupungin keskustasta, mm. Zizzi-ravintolan[23] ja The Bishop's Mill -pubin[12]. Suojavarusteisiin sonnustautuneet joukot puhdistivat katua vesiletkuilla[11]. Yhdeksän paikkaa Salisburyssä oli puhdistettava hermomyrkyn jäämistä, joita myrkyn kanssa tekemisiin joutuneet uhrit olivat levittäneet ympäri kaupunkia[24]. Useiden tapauksessa mukana olleiden hälytysajoneuvojen arvioitiin mahdollisesti saastuneen myrkystä, joten ne suljettiin varastoon ja lopulta haudattiin kaatopaikalle[25]. Tapauksen parissa työskenteli kellon ympäri noin 250 vastaterrorismijaoston etsivää, jotka tutkivat yli 5 000 tuntia turvakamerakuvaa, 1 350 takavarikoitua todistuskappaletta ja 500 todistajaa[26]. Lokakuuhun mennessä poliisin kokonaiskustannukset ylittivät 10 miljonaa puntaa (11,4 miljoonaa euroa)[27].

The Telegraph -lehden tietojen mukaan poliisi on sittemmin tunnistanut epäillyt tekijät [28][29]. Kasvojentunnistusteknologian avulla poliisi on tunnistanut kaksi viranomaisille aikaisemmin tuntematonta henkilöä, jotka poistuivat Britanniasta matkustajalennolla peitenimen turvin[30]. Poliisi uskoo heidän olevan tällä hetkellä Venäjällä[29]. Tutkijoiden mukaan iskun tekijät ovat todennäköisesti Venäjän sotilastiedustelupalvelun GRU:n nykyisiä tai entisiä agentteja[31].

Syyllisten nimeäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

5. syyskuuta 2018 Britannian syyttäjänlaitos nimesi myrkyttäjät: he ovat Aleksander Petrov ja Ruslan Boširov – mutta viranomaisten mukaan nämä nimet lienevät keksittyjä[32]. Daily Telegraphin mukaan poliisi kuitenkin tietää kummankin oikean henkilöyden[5][6]. Heitä syytetään Skripaleiden ja myrkkyä saaneen poliisin murhayrityksestä, tarkoituksellisesta ruumiinvamman tuottamuksesta sekä novitšokin käytöstä vastoin Kemiallisten aseiden kieltosopimusta[33]. Britannia on antanut miehistä eurooppalaisen pidätysmääräyksen, mutta ei vaadi syyllisiä luovutettaviksi, sillä Venäjän perustuslaki ei luovutusta salli[32].

Pääministeri Theresa Mayn mukaan epäillyt ovat Venäjän sotilastiedustelun GRU:n palveluksessa ja toimivat esimiestensä käskystä[32]. Yhdysvaltojen, Ranskan, Saksan ja Kanadan johtajat ilmoittivat tukevansa Britannian päätelmiä ja olevansa varmoja, että myrkytyksestä epäillyt ovat GRU:n palkkalistoilla ja että Skripalin murhayritys oli hyväksytty korkealla tasolla Venäjän hallituksessa[34].

Alkuun Venäjä ilmoitti, että epäillyt ovat sille tuntemattomia. "Median julkaisemat nimet, kuten myös heidän valokuvansa, eivät merkitse meille mitään", vakuutti Venäjän ulkoministeriön edustaja[35]. Venäjän johdon mukaan Venäjällä ei ole mitään tekemistä myrkytyksen kanssa[34]. Vladimir Putinin mukaan kyseiset miehet ovat siviilejä, eivät sotilastiedustelun palveluksessa, eikä koko tapauksessa ole mitään erikoista tai rikollista[36].

Tämän jälkeen syyllisiksi nimetyt miehet esiintyivät Venäjän valtiollisen RT-kanavan televisiohaastattelussa[37]. He sanoivat olevansa liikemiehiä[38], jotka tutkivat urheiluravinteiden markkinoita[39]. He sanoivat olleensa Salisburyssa turisteina ja tulleensa katsomaan Salisburyn katedraalia, mutta lähteneensä seuraavalla junalla takaisin, koska satoi lunta[38]. He kiistivät työskentelevänsä Venäjän sotilastiedustelulle[38] ja kiistivät jyrkästi väitteet myrkystä[39].

Britannian poliisin mukaan kaksikon hotellihuoneesta löytyi jäämiä novitšokista[34].

”Ruslan Boširov” eli Anatoli Tšepiga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutkivan kansalaisjournalismin sivusto Bellingcat kertoo selvittäneensä miesten todellisen henkilöyden[40][41].

“Ruslan Boširov” on todellisuudessa Venäjän sotilastiedustelun GRU:n palkittu upseeri Anatoli Vladimirovitš Tšepiga[40][42]. Eversti Tšepiga on syntynyt vuonna 1979 Amurin alueella Venäjän Kaukoidässä[40]. 18-vuotiaana hän liittyi Venäjän Kaukoidän sotilasakatemiaan Blagoveštšenskissä[42]. Hän on Venäjän spetsnaz-erikoisjoukkojen sotilas, joka on sotinut Tšetšeniassa ja Ukrainassa[42]. Hänellä oli merkittävä rooli toisessa Tšetšenian sodassa[40]. Hänelle on myönnetty yli 20 erilaista kunniamerkkiä, mm. vuonna 2014 Venäjän federaation sankari -merkki, joka on Venäjän korkein sotilaallinen kunniamerkki[42]. Tšepiga otti käyttöön peitenimen Ruslan Boširov vuosien 2003 ja 2010 välillä[40].

”Aleksandr Petrov” eli Aleksandr Miškin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksandr Petrov -nimellä esiintynyt henkilö on todellisuudessa Aleksandr Jevgenjevitš Miškin[41]. Miškin on Bellingatin ja venäläisen toimittajaryhmän Insiderin selvitysten mukaan 39-vuotias Venäjän sotilastiedustelun GU:n eli entisen GRU:n sotilaslääkäri[41]. Miškin on syntynyt vuonna 1979 pienessä Lojgan kylässä Arkangelin alueella Pohjois-Venäjällä[43]. Myös Miškin on nimetty Venäjän federaation sankariksi[43].

Bellingat perustaa väitteensä mm. henkilön tuntevien ihmisten todistuksiin, kopioihin henkilöllisyystodistuksista, sotilaskoulujen vuosikirjakuviin sekä julkisista tietokannoista löytyneisiin osoitetietoihin, passihakemuksiin ja passikuviin[40][41][44].

Kolmas mies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murhayritykseen liittyy kolmaskin venäläisagentti, joka suoritti tiedustelutehtävän ennen iskua[45][46]. Hänen henkilöllisyytensä on viranomaisten tiedossa[45][46].

Venäläisen uutissivusto Fontankan mukaan kolmas henkilö on 45-vuotias GRU:n agentti[47][48]. Bellingcatin mukaan hän käyttää peiteniemeä Sergei Vjatšeslavovitš Fedotov[49], mutta hänen oikea nimensä on Denis Vjatšeslavovitš Sergejev[50].

Sergejev vieraili Britanniassa ja poistui maasta samoina päivinä kun kaksi muutakin teosta epäiltyä venäläistä[47][48]. Lisäksi hänen passin numeronsa on samaa sarjaa kuin sotilastiedustelun agenteilla[47]. Kuten Tšepigasta ja Miškinistä, ei Sergejevistäkään ole rekisterimerkintöjä ennen vuotta 2010[49]. Bellingcat liittää Sergejevin bulgarialaisen asetehtailijan Emilian Gebrevin, hänen poikansa, sekä Gebrevin yrityksen johtajan myrkytystapaukseen vuonna 2015[49].

Sergejev on korkea-arvoinen GRU:n upseeri[51]. Hänen sotilasarvonsa on eversti tai kenraalimajuri[50]. Hän on naimisissa ja hänellä on täysi-ikäinen tytär[50].

Sergejev syntyi Usharalissa, pikkukaupungissa lähellä Kiinan rajaa, nykyisen Kazakstanin alueella sen aikaisessa Neuvostoliitossa[50]. Denis Sergejev, samoin kuin “Sergei Fedotov”, syntyi 17 syyskuuta 1973[50]. Sergejev palveli armeijassa Novorossijskin kaupungissa[50]. Vuosien 2000–2002 välillä hänet siirrettiin Moskovaan, jossa hän opiskeli vakoojia kouluttavassa eliittioppilaitoksessa[50]. Vuodesta 2004 alkaen hän toimi osakkaana tai toimitusjohtajana kahdeksassa peiteyhtiössä, jotka lakkautettiin vuoteen 2012 mennessä[50]. Vuonna 2010 hänelle myönnettin passi Fedotovin nimellä samassa paikassa, josta Tšepiga ja Miškin saivat passinsa[50].

2014 Sergejev matkusti Prahaan Alexander Petrov -nimisen miehen seurassa[50]. 2015 hän matkusti Serbiaan mukanaan mies, jonka tiedetään olleen Lontoossa Skripaleiden myrkytyksen aikaan[50].

2015 hän matkusti Sofiaan kaksi kertaa, samoihin aikoihin kun asekauppias Emilian Gebrev sai tuntemattomaksi jäänyttä myrkkyä kaksi kertaa[50]. Tuolloin suomalainen Verifin-laboratorio ei pystynyt täysin tunnistamaan Gebrevin oireet aiheuttanutta, organofosfaatteihin kuulunutta ainetta[49].

Maaliskuun 2. päivänä 2018 Sergejev matkusti Lontooseen Aeroflotin lennolla SU 2580[50]. Tšepiga ja Miškin saapuivat Lontooseen samana päivänä[4]. Maaliskuun 4. päivänä, jolloin Skripalit myrkytettiin, Sergejev palasi Rooman kautta Moskovaan[50].

Vuoden 2019 alussa Venäjän viranomaiset ja valtion johto pyyhkivät kaikki julkiset rekisterimerkinnät näistä kolmesta henkilöstä[50].

Merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viranomaiset uskovat, että salamurhaaja tiesi, että myrkky tultaisiin tutkinnassa yhdistämään Venäjään, ja tämän olisi tarkoitus toimia varoituksena loikkareille ja tiedonantajille.[7] Sen, että teko tapahtui kaukana Lontoosta, on tarkoitus viestittää, että mikään paikka ei ole Venäjän ulottumattomissa.[7]

Kyseessä oli ensimmäinen kerta toisen maailmansodan jälkeen, kun sotilaallista hermomyrkkyä käytettiin Euroopan maaperällä.[52] Saksan ulkoministeri Heiko Maas totesi, että ensimmäisen kerran toisen maailmansodan loputtua kemiallista asetta käytettiin keskellä Eurooppaa.[53]

Kemiallisten aseiden kieltojärjestö lisäsi novitšokin kiellettyjen myrkkyjen listalleen[54]. Tämä oli listan ensimmäinen lisäys sitten järjestön perustamisen vuonna 1997[55].

Yleisellä tasolla hermomyrkyistä tiedetään, että vaikka ihminen selviäisi niiden kosketuksesta hengissä, hänelle jää todennäköisesti erilaisia hermostollisia oireita loppuiäksi.[56] Hermokaasujen tiedetään aiheuttavan kuoleman lisäksi mm. hermojen tuhoutumista, kipuja, tuntohäiriöitä, halvautumista, rauhattomuutta, ärtyvyyttä, tasapainohäiriöitä ja puhevaikeuksia.[56] Skripalien vammat saattavat vaatia jatkuvaa hoitoa[20].

Heti Skripaleiden myrkytyksen jälkeen Yhdistyneen kuningaskunnan valtio myönsi Salisburylle £2.5 miljoonan punnan tuen ja heinäkuussa toisen tapauksen jälkeen vielä £5 miljoonaa puntaa lisää[27]. Tukia käytettiin yrityksille myönnettyihin apurahoihin, tapahtumien ja näyttelyiden järjestämiseen, kaupungin uudelleenbrändäykseen, vartiointi- ja pesulakuluihin, tapaamisten järjestämiseen, mainontaan ja tiedottamiseen, pysäköintiin ja poliisin kuluihin[27].

Zizzi-ravintola avattiin uudelleen kahdeksan kuukauden kuluttua myrkytyksestä, kun henkilökunnan univormut oli poltettu, Skripaleiden käyttämä pöytä oli hävitetty ja ravintolan sisustus remontoitu[57]. The Mill -pubi palautettiin omistajilleen elokuussa 2018[58], mutta se pantiin remonttiin ja avataan uudelleen vasta vuoden 2019 keväällä[59].

Poliittinen reaktio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ison-Britannian mukaan Venäjän valtio oli vastuussa myrkytyksestä.[60] Ulkoministeri Boris Johnsonin mukaan oli "ylivoimaisen todennäköistä", että Vladimir Putin oli määrännyt iskun.[61] 12. maaliskuuta Theresa May sanoi, että Britannian hallitus päättelee, että Venäjä oli todennäköisesti teon takana, koska asiantuntijat olivat tunnistaneet käytetyn myrkyn; koska tiedettiin, että Venäjä on kyseistä myrkkyä aiemmin tuottanut ja kykenisi siihen edelleen; koska Venäjän tilillä on salamurhia ennestään; ja koska Venäjä pitää loikkareita salamurhien kohteena.[62] Joko kyse oli Venäjän valtion toimesta tai sitten Venäjä on päästänyt myrkyn otteestaan ja se on päätynyt muiden käsiin.[62] Jollei Venäjä esitä uskottavaa vastausta, johtopäätös on se, että kyse oli Venäjän valtion toimesta Yhdistynyttä Kuningaskuntaa vastaan.[62]

Venäjän mukaan Venäjää mustamaalataan.[63] Venäjän ulkoministeriön edustajien mukaan myrkytykset olivat Britannian järjestämä näytös, jolla pyritään sotilasmenojen kasvattamiseen tai siirtämään huomiota pois Brexitistä.[64] Vladimir Putin sanoi syytöksiä houreiksi ja Venäjän syyllisyyttä mahdottomaksi ajatella.[65] Putinin mukaan Venäjällä ei ole kemiallisia aseita.[65] Suurlähettilään mielestä Britannian oma kemiallisten aseiden tutkimuslaitos voisi olla teon takana.[65] Muita mahdollisia syyllisiä voisivat olla Tsekki, Slovakia, Yhdysvallat tai Ruotsi.[66] Venäjän media levitti kaikkiaan 20:a erilaista vaihtoehtoista selitystä, joiden mukaan syyllisiä saattoivat olla esimerkiksi Britannia, Ukraina, Skripal itse tai hänen anoppinsa[67]. Venäjän edustaja nimitteli Britannian puolustusministeriä älyllisesti kyvyttömäksi ja hänen lausuntoaan "moukkamaisen vanhan harpyijan" puheiksi.[68] Venäjän mukaan Britannian toimet tapauksen selvittämiseksi ovat onnettomia ja apuun tarvittaisiin Sherlock Holmes[69] tai Hercule Poirot[70]. Venäjän TV-kanavat enimmäkseen vaikenivat tapauksesta, mutta 7.3. valtiojohtoisen TV-kanavan iltauutiset välitti varoituksen maanpettureille.[71]

Yhdysvallat asettui Ison-Britannian puolelle ja kutsui tekoa "törkeäksi Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen loukkaukseksi ja kansainvälisen lain rikkomukseksi".[72] Eurooppa-neuvosto oli samaa mieltä Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen arviosta, jonka mukaan on hyvin todennäköistä, että Venäjän federaatio on vastuussa iskusta ja että uskottavaa vaihtoehtoista selitystä ei ole.[73]

Vastatoimien vaihtoehdot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun Aleksandr Litvinenko murhattiin 2006, vastatoimena diplomaatteja karkotettiin, viisumirajoituksia asetettiin, tiedusteluyhteistyö katkaistiin, pääepäiltyjen varat jäädytettiin ja heidän luovuttamistaan Britanniaan vaadittiin.[74][62] Nämä toimet ovat edelleen voimassa.[62] Tätä moitittiin vaisuksi reaktioksi, ja syyn väitettiin olevan siinä, että Lontoon kiinteistömarkkinat ja rahoitussektori houkuttelivat miljardien edestä venäläistä rahaa.[74]

 • Diplomaattien karkotus on yleensä ensimmäinen vaihtoehto diplomaattisissa välikohtauksissa.[75] Diplomaattien karkotus johtaa saman kokoiseen vastareaktioon, koettelee kansainvälisiä suhteita, mutta vaikutus on vähäinen.[74]
 • Oligarkkien omaisuuden voisi jäädyttää tai takavarikoida.[74] Britannia voisi esimerkiksi estää venäläisten rikkaiden pääsyn luksusasuntoihinsa Lontoossa.[76] Tässä on se ongelma, että oligarkit ovat myös konservatiivipuolueen rahoittajia.[75]
 • Korruptioon ja ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneet venäläiset voitaisiin määrätä matkustuskieltoon.[76]
 • Pankeille Krimin miehityksen jälkeen asetettuja pakotteita voisi pyrkiä vahvistamaan.[74]
 • Britannia voisi pidättäytyä lähettämästä poliittisen johdon edustajia tai kokonaista pelaavaa joukkuetta tuleviin jalkapallon MM-kisoihin Venäjällä.[75] Valioliiga-seura Chelsean entisen toimitusjohtajan mukaan Britannian jalkapallojoukkueen boikotti vahingoittaisi MM-turnauksen uskottavuutta ja houkuttelevuutta, ja se horjuttaisi Venäjän presidentin Vladimir Putinin suosiota enemmän kuin mikään diplomaattinen tai taloudellinen sanktio.[77] Mutta aikaa on liian vähän todelliselle boikotille ja taustalla valtaa käyttävät taloudelliset mahdit käyttäisivät vaikutusvaltaansa minimoidakseen MM-turnaukselle koituvat vahingot.[77] Jalkapallojoukkueen täysi boikotti olisi joidenkin mielestä liikaa.[74]
 • Britannia voisi vaatia Naton yhteistoimia, sillä hyökkäys yhtä Naton jäsentä kohtaan katsotaan hyökkäykseksi kaikkia jäseniä vastaan, mutta siihen Britannia tuskin ryhtyy.[74]
 • Kyberhyökkäys Venäjälle tai sillä uhkaaminen.[75] Kyseeseen voisi tulla esimerkiksi palvelunestohyökkäys.[75] Kyberhyökkäys voisi tarkoittaa myös hyökkäystä energiantuotantolaitoksiin, mutta se olisi suhteettoman voimakas toimi, saattaisi kostautua moraalisena ja laillisena tappiona ja saattaisi kärjistää tilannetta, semminkin kun Venäjä kykenisi hyvin vastaamaan hyökkäykseen tietoteknisin keinoin.[78]
 • Viestintää säätelevä viranomainen Ofcom voisi perua venäläisen RT-kanavan toimiluvan.[75] RT-kanavaa on usein arvostelu puolueelliseksi.[74] Ofcom harkitsee tapauksen seurauksena RT:n toimilupaa.[79]
 • Britannian sotilaita voitaisiin siirtää lähemmäs Valko-Venäjää, joka on Venäjän liittolainen.[76] Mikäli Nato suostuu, se voisi vahvistaa joukkojaan idän suunnalla, mutta se vaikuttaa epätodennäköiseltä.[75]
 • Britannia voisi yrittää sulkea Venäjän ulos pankkien välisestä Swift-maksujärjestelmästä.[76]
 • Venäjän suurlähettiläs voitaisiin kutsua ulkoministeriöön keskusteluun tyytymättömyyttä aiheuttavasta asiasta.[80]

Tehokkaita keinoja olisivat konkreettiset ja laajat taloudelliset pakotteet sekä nimettyihin henkilöihin kohdistuvat toimenpiteet, mutta sellaisiin brittihallitus ei päätynyt[81].

Diplomaattinen mittelö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diplomaattien karkotukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapauksen vuoksi maat karkottivat toistensa diplomaatteja.[82] Ensin Britannia karkotti 23 venäläistä diplomaattia.[83] Se on noin 40 prosenttia suurlähetystön väestä ja määrällisesti enemmän kuin kertaakaan yli 30 vuoteen.[84] Vastatoimena Venäjä karkotti 23 brittiläistä diplomaattia.[85]

Seuraavaksi Yhdysvallat ja sen liittolaiset karkottivat yhdessä yli 100 venäläistä diplomaattia.[86]: Yhdysvallat karkotti 60, Ranska 4, Saksa 4, Puola 4, Tšekki 3, Liettua 3, Tanska 2, Hollanti 2, Italia 2, Espanja 2, Viro 1, Kroatia 1, Suomi 1, Unkari 1, Latvia 1, Romania 1, Ruotsi 1, Ukraina 13, Kanada karkotti 4 ja hylkäsi 3 hakemusta, Albania karkotti 2, Australia 2, Norja 1, Makedonia 1.[86] Moldova 3 [87], Belgia 1[88]. Teija Tiilikainen arvioi, että karkotuksilla maat halusivat osoittaa Iso-Britannialle tukeaan.[89] Ennen karkotusta Venäjällä oli USA:ssa satakunta tiedusteluvirkailijaa, joten kymmeniä Venäjän tiedustelijoita jäi vielä asemiinsa Yhdysvaltoihin.[86]

Vastatoimena Venäjä karkotti 60 Yhdysvaltain diplomaattia[90] ja Ukrainasta 13, Kanadasta 4, Puola 4, Saksa 4, Liettua 3, Tsekki 3, Moldova 3, Italia 2, Hollanti 2, Espanja 2, Tanska 2, Suomi 1, Latvia 1, Ruotsi 1, Norja 1, Romaia 1, Kroatia 1, Irlanti 1, sekä yhden virolaisen attasean[91], yhden belgialaisen diplomaatin[88], ja yhden unkarilaisen diplomaatin[92]. Venäjä saattaa vielä myöhemmin karkottaa Montenegron ja Georgian lähettiläät.[91] Venäjä vaati myös Britanniaa vähentämään Moskovan-lähetystönsä väkimäärää.[91] Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Venäjän määräämät vastakarkotukset eivät ole oikeutettuja.[93] Yleisesti ottaen karkotukset eivät vähennä diplomaattien määrää karkottavissa maissa, vaan karkotetut voidaan korvata toisilla diplomaateilla.[80]

Karkotuksista ovat pidättäytyneet mm. Itävalta, Bulgaria, Portugali, Malta,[94] Kreikka[86], Kypros[95] ja Serbia[96]. Bulgaria on riippuvainen venäläisestä kaasusta ja venäläisistä turisteista.[97] Venäläinen kaasu on tärkeää myös Serbialle[98]. Bulgarian pääministeri ilmoittikin, että hän ei pidä brittien syytöksiä toteen näytettyinä, ja muistutti, että Britannian esittämät syytökset Irakia vastaan vuoden 2003 sodan alla osoittautuivat vääriksi hirvittävin seurauksin.[95]

Aiempia suuria karkotuksia tapahtui vuonna 2016, kun Yhdysvallat karkotti 35 venäläistä diplomaattia vastatoimena Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjan hakkeroinnista ja vuonna 1986, kun Reagan karkotti 80 venäläistä diplomaattia[86].

Karkotusten jälkeen viisumihakemusten odotusajat ovat pidentyneet useita viikkoja, ellei kuukausia.[97]

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeri Sipilä, presidentti Niinistö ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta päätyivät karkottamaan yhden venäläisdiplomaatin.[99] Teija Tiilikaisen mukaan karkotus on symbolinen toimi, jolla Suomi osoittaa kuuluvansa Länteen.[89] Suomeen jää vielä kuutisenkymmentä venäläistä diplomaattia.[80] Osa venäläisistä diplomaateista toimii Suomessa vakoilutehtävissä Suomen hyväksynnällä.[100] Vastavuoroisesti Venäjä karkottaa yhden suomalaisen diplomaatin.[91] Moskovassa Suomella on 20 diplomaattia.[80] Venäjällä yhden diplomaatin karkottamista Suomesta pilkattiin “silmänpalvontana” eli yrityksenä olla mieliksi kummallekin puolelle: ”Lontoota halutaan miellyttää karkottamalla diplomaatteja, Moskovaa taas sillä, että karkotetaan vain yksi”.[101] Juha Sipilän mukaan syyllisyydestä pitäisi olla "satavarma" ennen kuin raskaammat pakotteet tulisivat kysymykseen – diplomaatin karkottamiseen riittää vähempikin.[95]

Pakotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

6.4.2018 Yhdysvallat lisäsi pakotelistalleen 7 oligarkkia ja 17 Venäjän valtion virkamiestä – muun muassa Putinin tyttären entisen aviomiehen – sekä 12 venäläistä yhtiötä.[102] Pakotteiden perusteluissa ei erikseen mainittu Salisburyn tapausta, vaan Venäjän maailmanlaajuinen haitallinen toiminta[103]. Pakotteiden aikaan myrkytys kuitenkin nähtiin Yhdysvalloissa osana Putinin yhä aggressiivisemmaksi käyviä toimia[104]. Uusien pakotteiden seurauksena ruplan ja venäläisten yhtiöiden osakkeiden arvo laski jyrkästi[105].

19.12.2018 Yhdysvallat lisäsi pakotelistalleen "Alexander Petrovin" ja "Ruslan Boshirovin" yhdessä 13 muun GRU:n agentin kanssa reaktiona Venäjän "piittaamattomuuteen kansainvälisistä normeista"[106]. Yhdysvaltain Valtiovarainministeriön OFAC kutsui tekoa röyhkeäksi hyökkäykseksi, joka uhmasi kansainvälisiä normeja ja Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen Venäjälle asettamia velvoitteita[106].

Muut rangaistustoimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karkotusten yhteydessä Britannia määräsi myös muita vastatoimia: mm. tarkistuksia venäläisten yksityislennoille; tullimaksujen korotuksia; korkean tason yhteydet Britannian ja Venäjän välillä katkaistaviksi; brittiläiset ministerit ja kuninkaalliset pidätettäviksi jalkapallon maailmanmestaruusottelusta Venäjällä; Venäjän valtion omaisuutta mahdollisesti jäädytettäväksi; Venäjän ulkoministerin vierailu peruttavaksi.[16] Vastatoimena Venäjä sulki British Councilin Venäjän-toiminnot ja Britannian konsulaatin Pietarissa.[85]

Moskovasta tullut lento tutkittiin rajavartijoiden toimesta Heathrown lentokentällä.[107][108]

Yhdysvallat määräsi Venäjän konsulaatin Seattlessa suljettavaksi ja vastatoimena Venäjä sulkee Yhdysvaltain pääkonsulaatin Pietarissa.[93]

Englanti ja Islanti ovat ilmoittaneet jalkapallokisojen diplomaattisesta boikotista.[77]

Sivullisen kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

30. päivänä kesäkuuta 2018, noin neljä kuukautta Skripaleiden myrkytyksen jälkeen, Amesburyssä asuneet mies ja nainen altistuivat Novitšok-myrkylle[109]. Ensihoitajat kutsuttiin, kun naisen suusta alkoi tulla vaahtoa[110]. Myöhemmin mies alkoi hikoilla, kuolata ja keinuttaa itseään seinää vasten[111]. Nainen kuoli sairaalassa[112]. Hän oli kolmen lapsen äiti[110]. Miestä pidettiin sairaalassa keinotekoisessa koomassa kahden viikon ajan[113]. Hän pääsi sairaalasta 20. heinäkuuta[114]. Hän kertoi kärsivänsä kognitiivisista vaikeuksista myrkytyksen seurauksena[115]. Mies oli löytänyt avaamattomassa pakkauksessa olevan hajuvesipullon ja antanut sen lahjaksi puolisolleen, joka suihkutti pullossa ollutta ainetta ranteilleen[116][115]. Pullo sisälsi Novitšokia[117]. Näin nainen altistui Skripaleihin verrattuna yli kymmenkertaiselle määrälle myrkkyä[118]. Poliisi uskoo, että Skripalit myrkyttänyt henkilö on heittänyt pois myrkkyä sisältäneen astian, minkä jälkeen sivulliset ovat löytäneet sen[119]. Pari oli käynyt Salisburyssä edellisenä päivänä[111]. Uuden myrkytyksen seurauksena useita paikkoja Salisburyssä ja Amesburyssä on suljettu yleisöltä[111].

Muita tapauksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skripalin tapausta on verrattu Aleksandr Litvinenkon myrkytykseen vuonna 2006[16]. Britannian sisäministeriön käynnistämä tutkimus tuli vuonna 2016 siihen tulokseen, että Vladimir Putin oli todennäköisesti hyväksynyt Litvinenkon murhan.[120]

Skripalin salamurhayrityksen jälkeen tutkimukset avattiin uudelleen 14:ssa muussa epäilyttävässä kuolemantapauksessa, jotka Skripaleiden tapauksen valossa saattoivatkin olla poliittisia salamurhia.[121][122][123]

Tapauksen jälkeen tutkimukset käynnistettiin uudelleen myös Bulgariassa, jossa asekauppias Emilian Gebrev oli saanut myrkkyä vuonna 2015[50].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit Helsingin Sanomat. 17.3.2018. Viitattu 17.3.2018.
 2. Mark Urban: Skripals 'were under Russian surveillance' BBC News. 4.7.2018. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 3. Venäläissivusto nimesi kolmannen Skripalien murhayritykseen osallistuneen venäläisagentin Helsingin Sanomat. 10.10.2018. Viitattu 13.10.2018.
 4. a b c d e f g h Britannian poliisi jäljitti kaksoisagentin myrkyttämisestä epäiltyjen venäläisten liikkeet Helsingin Sanomat. 5.9.2018. Viitattu 15.9.2018.
 5. a b Lehti: Venäläisen kaksoisagentin murhayrityksestä epäillyt tulivat Britanniaan liikemiehinä ja tekaistuilla nimillä Helsingin Sanomat. 7.9.2018. Viitattu 15.9.2018.
 6. a b Robert Mendick, Hayley Dixon, Izzy Lyons, Daria Litvinova, Alec Luhn: Russian hitmen 'posed as businessmen' to gain entry into the UK The Telegraph. 6.9.2018. Viitattu 15.9.2018. (englanniksi)
 7. a b c d Ellen Barry, David E. Sanger: Poisoned Door Handle Hints at High-Level Plot to Kill Spy, U.K. Officials Say The New York Times. 1.4.2018. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)
 8. What are Novichok nerve agents? BBC News. 19.3.2018. Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
 9. Salisbury struggles with Skripal poisoning infamy as tourists stay away DW.COM. Deutsche Welle. Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
 10. a b Russian ex-spy's poisoning in UK believed from nerve agent in car vents: Sources ABC News. 18.3.2018. A. B. C. News. Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
 11. a b Critically ill man is former Russian spy BBC News. 6.3.2018. Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
 12. a b c d e Update on Major Incident in Salisbury www.wiltshire.police.uk. Wiltshire Police. Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
 13. a b c d e Luke Harding, Steven Morris, Caroline Bannock: How Salisbury case went from local drama to international incident the Guardian. 10.3.2018. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
 14. a b c d e Mark Urban: Medics who saved Skripals reveal fears BBC News. 29.5.2018. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 15. a b Ex-spy's daughter 'conscious and talking' BBC News. 29.3.2018. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 16. a b c Russian spy: What we know so far BBC. 14.3.2018. Viitattu 14.3.2018. (englanniksi)
 17. Nerve agent attack 'cost police £7.5m' BBC News. 4.6.2018. Viitattu 13.7.2018. (englanniksi)
 18. Police officer discharged after ex-spy attack BBC News. 22.3.2018. Viitattu 8.4.2018. (englanniksi)
 19. a b Ex-spy 'improving rapidly' after poisoning BBC News. 6.4.2018. Viitattu 8.4.2018. (englanniksi)
 20. a b The Times: CIA haluaa Sergei ja Julija Skripalin Yhdysvaltoihin Helsingin Sanomat. 8.4.2018. Viitattu 3.5.2018.
 21. Britanniassa myrkytetty Julija Skripal on päässyt pois sairaalasta Helsingin Sanomat. 10.4.2018. Viitattu 22.5.2018.
 22. Britanniassa myrkytetty entinen agentti Sergei Skripal pääsi sairaalasta Helsingin Sanomat. 18.5.2018. Viitattu 22.5.2018.
 23. Critically ill man is former Russian spy BBC News. 6.3.2018. Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
 24. Skripal poisoning sites clean-up begins BBC News. 24.4.2018. Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
 25. Novichok 999 vehicles buried in landfill BBC News. 31.8.2018. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
 26. Owen Bowcott: Yulia Skripal no longer in critical condition, say Salisbury doctors the Guardian. 29.3.2018. Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
 27. a b c REVEALED: Breakdown of £7million spent on Salisbury recovery Salisbury Journal. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
 28. Robert Mendick: Police identify key suspects in nerve agent attack on Sergei Skripal The Telegraph. 20.4.2018. Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
 29. a b Suspects in Attack on Ex-Spy Are in Russia, U.K. Newspaper Reports nytimes.com. Viitattu 22.5.2018. (englanniksi)
 30. Nina dos Santos ja Judith Vonberg: Suspects in Novichok case flew out of UK in wake of attack, source says CNN. Viitattu 26.7.2018.
 31. U.K. Poisoning Inquiry Turns to Russian Agency in Mueller Indictments nytimes.com. Viitattu 26.7.2018. (englanniksi)
 32. a b c Britannian pääministeri Theresa May: Venäjän sotilastiedustelu myrkytti kaksoisagentti Sergei Skripalin ja tämän tyttären Helsingin Sanomat. 5.9.2018. Viitattu 15.9.2018.
 33. CPS Statement - Salisbury www.cps.gov.uk. Viitattu 15.9.2018. (englanniksi)
 34. a b c Venäjän johto on vastuussa Skripalien myrkytyksestä, syyttävät Britannia, Yhdysvallat, Ranska, Saksa ja Kanada yhteislausumassa Helsingin Sanomat. 6.9.2018. Viitattu 15.9.2018.
 35. Venäläiskaksikkoa epäillään Skripalien myrkyttämisestä Salisburyssä savonsanomat.fi. Viitattu 13.10.2018.
 36. Putin: Venäjä tietää Salisburyn myrkyttäjiksi epäiltyjen henkilöllisyyden Yle Uutiset. Viitattu 15.9.2018.
 37. Andrew Roth, Vikram Dodd: Salisbury novichok suspects say they were only visiting cathedral the Guardian. 13.9.2018. Viitattu 15.9.2018. (englanniksi)
 38. a b c Britanniassa Skripalien myrkyttämisestä etsityt venäläismiehet esiintyivät Venäjän tv-kanavalla: Olimme turisteja Yle Uutiset. Viitattu 15.9.2018.
 39. a b Skripal-myrkytyksistä epäilty kaksikko Venäjän televisiossa: Olimme Salisburyssä lomalla, lähdimme pois lumen ja loskan vuoksi Helsingin Sanomat. 13.9.2018. Viitattu 15.9.2018.
 40. a b c d e f Tutkiva sivusto: Ruslan Boširov -nimellä esiintynyt Skripalien myrkyttämisestä epäilty mies on todellisuudessa Venäjän sotilastiedustelun palkittu upseeri Anatoli Tšepiga Helsingin Sanomat. 26.9.2018. Viitattu 13.10.2018.
 41. a b c d Bellingcat ilmoitti paljastaneensa toisenkin Skripalien myrkyttäjän todellisen henkilöllisyyden: Aleksandr Miškin on Venäjän sotilastiedustelun lääkäri Helsingin Sanomat. 8.10.2018. Viitattu 13.10.2018.
 42. a b c d Telegraph-sanomalehti väittää selvittäneensä toisen Salisburyn myrkyttäjän todellisen henkilöllisyyden Yle Uutiset. Viitattu 13.10.2018.
 43. a b Bellingcat: Myös toinen Salisburyn myrkytyksestä epäillyistä oli nimetty Venäjän sankariksi Yle Uutiset. Viitattu 13.10.2018.
 44. Pietarilaisen passin tiedot, lankapuhelinnumero opiskelija-asuntoon ja vakuutus Volvo XC90 -autolle Helsingin Sanomat. 9.10.2018. Viitattu 13.10.2018.
 45. a b Lehti: Skripalien myrkyttämiseen osallistui kolmaskin venäläisagentti Helsingin Sanomat. 28.9.2018. Viitattu 13.10.2018.
 46. a b Hayley Dixon: Third GRU agent who carried out Skripal reconnaissance mission identified by secret services The Telegraph. 27.9.2018. Viitattu 13.10.2018. (englanniksi)
 47. a b c Venäläissivusto nimesi kolmannen Skripalien murhayritykseen osallistuneen venäläisagentin Helsingin Sanomat. 10.10.2018. Viitattu 13.10.2018.
 48. a b Третий русский. В деле Скрипаля могут появиться новые фамилии fontanka.ru. 20181010T1839+0300Z. Viitattu 13.10.2018. (venäjäksi)
 49. a b c d Third Skripal Suspect Linked to 2015 Bulgaria Poisoning bellingcat. 7.2.2019. Viitattu 9.2.2019. (englanniksi)
 50. a b c d e f g h i j k l m n o p Third Suspect in Skripal Poisoning Identified as Denis Sergeev, High-Ranking GRU Officer bellingcat. 14.2.2019. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
 51. Third Suspect in Skripal Poisoning Identified as Denis Sergeev, High-Ranking GRU Officer bellingcat. 14.2.2019. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
 52. UK military research boss says unable to say yet whether nerve... Reuters. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)
 53. Katie Rogers, Eileen Sullivan: Trump and Western Allies Expel Scores of Russians in Sweeping Rebuke Over U.K. Poisoning The New York Times. 26.3.2018. Viitattu 3.4.2018. (englanniksi)
 54. Chemical weapons agency agrees to ban Novichok nerve agents Reuters. 14.1.2019. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
 55. Chemical weapons agency agrees to ban Novichok nerve agents Reuters. 14.1.2019. Viitattu 14.2.2019. (englanniksi)
 56. a b Julija Skripal toipuu Seura.fi. 4.4.2018. Viitattu 8.4.2018.
 57. Zizzi in Salisbury reopens eight months after novichok attack Mail Online. 6.11.2018. Viitattu 9.2.2019.
 58. The Mill will reopen this Autumn after Novichok decontamination Salisbury Journal. Viitattu 9.2.2019. (englanniksi)
 59. Mill pub in Salisbury won't reopen until Spring 2019 Spire FM. 8.11.2018. Viitattu 9.2.2019. (englanniksi)
 60. Britannia karkottaa 23 venäläistä diplomaattia myrkytystapauksen vuoksi Yle Uutiset. Viitattu 15.3.2018.
 61. Johnson blames Putin for nerve agent attack BBC News. 16.3.2018. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 62. a b c d e PM Commons statement on Salisbury incident: 12 March 2018 www.gov.uk. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)
 63. Venäjän ulkoministeri kehotti olemaan lukematta länsimaisia lehtiä: ”Röyhkeää propagandaa” iltalehti.fi. Viitattu 17.3.2018.
 64. Porton Down experts unable to identify 'precise source' of novichok that poisoned spy Sky News. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)
 65. a b c Joe Sterling and Katie Polglase: Putin calls claims Russia poisoned ex-spy 'nonsense,' 'delirium' CNN. Viitattu 4.4.2018.
 66. Russia hints UK lab was nerve agent source BBC News. 18.3.2018. Viitattu 8.4.2018. (englanniksi)
 67. Figure of the Week: 20 EU vs Disinformation. 27.3.2018. Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
 68. Russia calls Gavin Williamson 'incompetent, vulgar old harpy' iNews. 15.3.2018. Viitattu 8.4.2018. (englanniksi)
 69. Russia compares UK to 'hapless' Inspector Lestrade from Sherlock Homes iNews. 15.3.2018. Viitattu 8.4.2018. (englanniksi)
 70. Fictional detective Poirot needed to solve nerve agent mystery:... Reuters. Viitattu 8.4.2018. (englanniksi)
 71. Russian state TV anchor warns 'traitors' BBC News. 8.3.2018. Viitattu 3.4.2018. (englanniksi)
 72. Holding Russia Accountable for Its Destabilizing Behavior U.S. Department of State. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 73. Eurooppa-neuvoston päätelmät Salisburyn iskusta 22.3.2018 Consilium.europa.eu. Viitattu 4.4.2018.
 74. a b c d e f g h Sanctions, cyberattack among possible UK moves on Russia AP News. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)
 75. a b c d e f g All the ways Theresa May could retaliate against Russia for the poisoning of Sergei Skripal nordic.businessinsider.com. Viitattu 3.4.2018.
 76. a b c d 8 keinoa, joilla Britannia voisi käydä Venäjää vastaan Ilta-Sanomat. 13.3.2018. Viitattu 3.4.2018.
 77. a b c HS-analyysi: Jalkapallon MM-turnauksen boikotti horjuttaisi Putinia oikeasti Helsingin Sanomat. 28.3.2018. Viitattu 4.4.2018.
 78. Matt Burgess: A cyberattack on Russia wouldn't be a good move for the UK wired.co.uk. Viitattu 3.4.2018. (englanniksi)
 79. Statement on RT news channel Ofcom. Viitattu 3.4.2018. (englanniksi)
 80. a b c d Diplomaattikohu kuivahti, mitä hyötyä tai haittaa karkotuksista oli Yle Uutiset. Viitattu 8.4.2018.
 81. Theresa May kertoi Venäjän-vastatoimista: Britannia karkottaa 23 diplomaattia, ministeritapaamiset jäihin ja kuninkaalliset boikotoimaan jalkapallon MM-kisoja Helsingin Sanomat. 14.3.2018. Viitattu 4.5.2018.
 82. Grierson, Jamie; Wintour, Patrick: Sergei Skripal: Russia expels 23 UK diplomats as row deepens The Guardian. 17.3.2018. Viitattu 17.3.2018.
 83. Russian diplomats leave amid spy row BBC News. 20.3.2018. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 84. Kirjeenvaihtajan kommentti: Britannia ei iskenyt nyt sinne, missä se olisi tuntunut koviten Helsingin Sanomat. 14.3.2018. Viitattu 3.4.2018.
 85. a b Russia to expel 23 UK diplomats in spy row BBC News. 17.3.2018. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 86. a b c d e Russia faces wave of diplomatic expulsions BBC News. 26.3.2018. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 87. Moldova Expels Russian Diplomats in 'Solidarity' With EU sputniknews.com. Viitattu 3.5.2018. (englanniksi)
 88. a b Russia Expels One Belgian Diplomat in Response Over Skripal Case sputniknews.com. Viitattu 4.5.2018. (englanniksi)
 89. a b Suomi karkottaa venäläisen diplomaatin Salisburyn hermomyrkkyiskun vuoksi Yle Uutiset. Viitattu 2.4.2018.
 90. Russia expels US diplomats in tit-for-tat BBC News. 30.3.2018. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 91. a b c d Darya Tarasova and Laura Smith-Spark: Moscow expels diplomats from 23 more nations CNN. Viitattu 4.4.2018.
 92. Russia Responds to Hungary Over Skripal Case: One Diplomat Expelled sputniknews.com. Viitattu 4.5.2018. (englanniksi)
 93. a b Venäjä sulkee Yhdysvaltain pääkonsulaatin Pietarissa ja karkottaa länsidiplomaatteja Yle Uutiset. Viitattu 2.4.2018.
 94. Lisää venäläisdiplomaattien karkotuksia Yle Uutiset. Viitattu 2.4.2018.
 95. a b c HS-analyysi: Miksi Britannian myrkytystodisteet eivät kelvanneet kaikille EU-maille? Helsingin Sanomat. 27.3.2018. Viitattu 3.4.2018.
 96. Serbia Not Joining Anti-Russian Hysteria Over Skripal Case - Defense Minister sputniknews.com. Viitattu 4.5.2018. (englanniksi)
 97. a b Russia ramps up diplomatic tensions, expels more UK envoys ABC News. Viitattu 3.4.2018. (englanniksi)
 98. Serbian Prime Minister Says Sees No Alternative to Russian Gas sputniknews.com. Viitattu 4.5.2018. (englanniksi)
 99. Pääministeri Sipilä: Suomi osallistuu Salisburyn myrkkyiskun vastatoimiin Valtioneuvosto. Viitattu 2.4.2018.
 100. Suomi on karkottanut lähetystöistä hiljaisesti vakoojia ja rattijuoppoja Yle Uutiset. Viitattu 2.4.2018.
 101. Kolumni: Salisburyn hermokaasuisku käynnisti mediapelin Venäjällä Helsingin Sanomat. 2.4.2018. Viitattu 4.4.2018.
 102. Yhdysvallat lisäsi pakotelistalle 7 oligarkkia Yle Uutiset. Viitattu 8.4.2018.
 103. Treasury Designates Russian Oligarchs, Officials, and Entities in Response to Worldwide Malign Activity home.treasury.gov. U.S. Department of the Treasury. Viitattu 4.5.2018. (englanniksi)
 104. Donna Borak: US imposes sanctions against Russian oligarchs and government officials CNN. Viitattu 4.5.2018.
 105. Osakkeiden hinnat romahtivat Venäjällä Helsingin Sanomat. 9.4.2018. Viitattu 4.5.2018.
 106. a b Treasury Targets Russian Operatives over Election Interference, World Anti-Doping Agency Hacking, and Other Malign Activities | U.S. Department of the Treasury home.treasury.gov. Viitattu 9.2.2019.
 107. Sebastian Mann: Russia demands explanation for Aeroflot aircraft search at Heathrow The Times. 31.3.2018. Viitattu 3.4.2018. (englanniksi)
 108. Britain says Aeroflot plane was searched to protect UK from ‘organized crime & harmful substances’ RT International. Viitattu 3.4.2018. (englanniksi)
 109. Wiltshire pair poisoned by Novichok nerve agent BBC News. 5.7.2018. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 110. a b Amesbury poisoning: What we know so far BBC News. 11.7.2018. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 111. a b c Novichok operation 'will take months' BBC News. 7.7.2018. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 112. Murder inquiry after Novichok woman dies BBC News. 9.7.2018. Viitattu 14.7.2018. (englanniksi)
 113. Novichok survivor haunted after giving nerve agent to girlfriend The Sun. 23.7.2018. Viitattu 26.7.2018. (englanniksi)
 114. Britanniassa hermomyrkylle altistunut mies pääsi sairaalasta Helsingin Sanomat. 20.7.2018. Viitattu 26.7.2018.
 115. a b Exclusive: Novichok poisoning victim Charlie Rowley reveals perfume gift he gave to partner contained deadly nerve agent ITV News. Viitattu 26.7.2018. (englanniksi)
 116. Novitšok-myrkyn uhrit luulivat ainetta parfyymiksi Yle Uutiset. Viitattu 26.7.2018.
 117. Britannian poliisi: Sairastuneen miehen talosta löytyi hermomyrkkyä pullossa Yle Uutiset. Viitattu 14.7.2018.
 118. Steven Morris: Novichok poisoning: police identify Skripal suspects the Guardian. 19.7.2018. Viitattu 26.7.2018. (englanniksi)
 119. Sadat poliisit etsivät kuumeisesti naisen kuoleman aiheuttanutta myrkkyastiaa Britanniassa Helsingin Sanomat. 9.7.2018. Viitattu 14.7.2018.
 120. Litvinenko inquiry: Key findings BBC News. 2016. Viitattu 2.4.2018. (englanniksi)
 121. The British Government Will Review Allegations Of Russian Involvement In 14 Suspicious Deaths Exposed By BuzzFeed News BuzzFeed. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)
 122. From Russia With Blood BuzzFeed. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)
 123. Christopher Steele's Other Report: A Murder In Washington BuzzFeed. Viitattu 4.4.2018. (englanniksi)