Konsulaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen konsulaatti Murmanskissa Pohjois-Venäjällä, jossa on Suomesta lähetettyä henkilökuntaa.

Konsulaatti on tietyn maan viranomaisedustusto toisen maan alueella. Se tarjoaa viranomaispalveluita lähinnä oman maansa kansalaisille. Se ei kuitenkaan hoida diplomaattisia suhteita valtioon, jonka alueella se sijaitsee. Konsulaatissa toimii yleensä kotimaastaan lähetetty ulkomaan edustuston virkailija, jota koskee diplomaattinen koskemattomuus, kuten muitakin lähetettyjä virkamiehiä. Osa työntekijöistä voi olla myös niin sanottuja paikalta palkattuja, joilla ei ole diplomaattista koskemattomuutta. Mikäli maalla on kyseisessä maassa myös lähetystö tai suurlähetystö, konsulaatti toimii yleensä sen yhteydessä. Suurten valtioiden alueella (esimerkiksi Yhdysvalloissa) voi sijaita useampia konsulaatteja, kun lähetystöjä on aina enintään yksi. Mikäli konsulaatteja on useampia, niistä yksi – yleensä suurlähetystön yhteydessä toimiva – on pääkonsulaatti, joka ohjaa muiden toimintaa.

Konsulaatti avustaa kansalaisia muun muassa asiakirja-asioissa esimerkiksi tarjoamalla passipalveluita ja myöntämällä viisumeita muiden maiden kansalaisille. Konsulaatti tarjoaa yleensä myös viranomaisapua sitä pyytäville kansalaisilleen heidän ollessaan tekemisissä paikallisten viranomaisten kanssa. Konsulaatit järjestävät maansa kansalaisille mahdollisuuden ennakkoäänestykseen erilaisissa vaaleissa.[1]

Kunniakonsulaatti on kevennetty versio konsulaatista, jossa ei ole lähetettyä virkailijaa.lähde? Kunniakonsuli on yleensä asemamaan kansalainen, joka hoitaa tehtävää sivutoimisena[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mitä ovat konsulipalvelut? Ulkoasiainministeriö. Viitattu 7.8.2007.
  2. Facta 2001, WSOY 1986, 17. osa, palsta 353