Venäjän federaation sankari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Venäjän federaation sankarin kunniamerkki.

Venäjän federaation sankari (ven. Герой Российской Федерации) on korkein mahdollinen Venäjän federaation Venäjän kansalaiselle myöntämä arvonimi. Arvonimen myöntämisestä päättää pääasiassa Venäjän presidentti. Kriteerinä arvonimen myöntämiselle on erityistä urhoollisuutta osoittavien tekojen ja aikaansaannosten toteuttaminen valtion hyväksi. Arvonimi perustettiin 20. maaliskuuta vuonna 1992 Neuvostoliiton sankari -arvonimen tilalle.

Arvonimiä on annettu lähinnä kosmonauteille ja Tšetšenian sotilasoperaatioihin osallistuneille. Arvonimi voidaan myöntää myös kuoleman jälkeen, kuten tehtiin Tšetšenian murhatulle presidentille Ahmad Kadyroville.

Venäjän federaation sankarin arvonimiä on myönnetty vuoden 2007 maaliskuuhun mennessä 876 kappaletta, joista 408 kuoleman jälkeen.lähde?

Kunniamerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunniamitalin tähden muotoinen rakenne on samanlainen kuin Neuvostoliiton sankari -mitalissa. 19,5 x 15 millimetrin kokoisessa nauhassa ovat Venäjän lipun värit: valkoinen, sininen ja punainen. Tähden kääntöpuolella lukevat sanat Герой России (suom. Venäjän sankari), sekä sarjanumero, joka osoittaa kuinka mones kunniamerkki järjestyksessään on.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Venäjän federaation sankari.