Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Britannian hallitus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hänen majesteettinsa hallitus (engl. His Majesty’s Government), tuttavallisemmin Britannian hallitus, on Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan keskushallitus. Se käyttää toimeenpanovaltaa hallitsijan sijasta, jolle toimeenpanovalta varsinaisesti kuuluu. Hallitus koostu virallisesti hallitsijasta valtaneuvostossa (engl. Privy Council), ja pääministerin johtama ministeristö on oikeastaan valtaneuvoston poliittista valtaa käyttävä valiokunta. Yhdistyneessä kuningaskunnassa hallituksen jäsenellä viitataan niin sanottuihin kruunun ministereihin, jotka on valittu hallitukseen jommastakummasta parlamentin kamarista. Hallituksen jäsenet ovat yhdessä sekä yksittäin vastuullisia hallitsijalleen ja parlamentille sekä he välittävät Hänen majesteettinsa ehdotuksia parlamentille ja toimivat hänen nimissään.

Hallitusta johtaa pääministeri, jonka itse monarkki nimittää. Pääministeri on tavallisesti parlamentin alahuoneen, House of Commonsin suurimman puolueen puheenjohtaja tai suurimman puoluekoalition johtaja.[1] Uuden halituksen astuessa virkaansa hallitsija lukee sen ohjelman parlamentissä parlamentaarikoille ja pääreille.[2]

Ministeri-käsite on Britanniassa jossain määrin monimutkainen, sillä ministerit jaotellaan siellä eriasteisiin ”rankingeihin”. Täysivaltainen kabinetin jäsen on Secretary of State, jonka alapuolella ovat Minister of State ja Parliamentary Under-Secretary of State. Osa Minister of State -tason ministereistä osallistuu kabinetin istuntoihin ja osa ei. Kabinetti (Cabinet of the United Kingdom) on siis varsinaisen hallituksen (His Majesty's Government) osa, johon eivät kuulu kaikki ministerit.[3] Lisäksi kaikkien kabinetin jäsenten titteli ei ole Secretary of State, vaan esimerkiksi valtiovarainministeri on Chancellor of the Exchequer.

Nykyinen hallitus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyinen hallitus on Starmerin hallitus, joka astui virkaan heinäkuussa 2024.

  1. United Kingdom The World Factbook. Washington, DC: Central Intelligence Agency. (englanniksi) Viitattu 10.6.2015
  2. Kuningatar luki hallituksen aikeet: Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä 27.5.2015. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 10.6.2015. Viitattu 10.6.2015.
  3. Bhagwan, Vishnoo & Bhushan, Vidya: World Constitutions – A Comparative Study, s. 38–39. New Delhi: Sterling Publishers, 2009. ISBN 812-079-258-0.