Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hänen majesteettinsa hallitus Yhdistyneessä kuningaskunnassa on Ison Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneen kuningaskunnan keskushallitus. Se käyttää toimeenpanovaltaa hallitsijan sijasta, jolle toimeenpanovalta varsinaisesti kuuluu. Yhdistyneessä kuningaskunnassa hallituksen jäsenellä viitataan niin sanottuihin kruunun ministereihin, jotka on valittu hallitukseen jommastakummasta parlamentin kamarista. Hallituksen jäsenet ovat yhdessä sekä yksittäin vastuullisia hallitsijalleen ja parlamentille sekä he välittävät Hänen majesteettinsa ehdotuksia parlamentille ja toimivat hänen nimissään.

Hallitusta johtaa pääministeri, jonka itse monarkki nimittää. Pääministeri on tavallisesti parlamentin alahuoneen, House of Commonsin suurimman puolueen puheenjohtaja tai suurimman puoluekoalition johtaja.[1] Uuden halituksen astuessa virkaansa hallitsija lukee sen ohjelman parlamentissä parlamentaarikoille ja pääreille.[2]

Ministeri-käsite on Britanniassa jossain määrin monimutkainen, sillä ministerit jaotellaan siellä eriasteisiin ”rankingeihin”. Täysivaltainen kabentin jäsen on Secretary of State, jonka alapuolella ovat Minister of State ja Parliamentary Under-Secretary of State. Osa Minister of State -tason ministereistä osallistuu kabinetin istuntoihin ja osa ei. Kabinetti (Cabinet of the United Kingdom) on siis varsinaisen hallituksen (Her Majesty's Government) osa, johon eivät kuulu kaikki ministerit.[3] Lisäksi kaikkien kabinetin jäsenten titteli ei ole Secretary of State, vaan esimerkiksi valtiovarainministeri on Chancellor of the Exchequer.

Nykyinen hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2015 parlamenttivaalien jälkeen hallituksen muodostaa Konservatiivipuolue yksinään. Pääministerinä toimii toista kautta David Cameron, joka johti aiemmin koalitiohallitusta. Mm. seuraavat ministerit ovat kabinetin jäseniä:[4]

Ministeri
Pääministeri
David Cameron
Valtiovarainministeri
Varapääministeri
George Osborne
Ulkoministeri
Philip Hammond
Sisäministeri
Theresa May
Oikeusministeri
Lordikansleri
Michael Gove
Puolustusministeri
Michael Fallon
Elinkeinoministeri
Sajid Javid
Lapsi-, koulu- ja perheasiain ministeri
Nicky Morgan
Energia- ja ilmastonmuutosministeri
Amber Rudd
Terveysministeri
Jeremy Hunt
Skotlanti-ministeri
David Mundell
Työ- ja eläkeministeri
Iain Duncan Smith
Chief Whip
Michael Gove

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The World Factbook: United Kingdom CIA. (englanniksi) Viitattu 10.6.2015
  2. Kuningatar luki hallituksen aikeet: Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä 27.5.2015. Helsingin Sanomat. Viitattu 10.6.2015.
  3. Bhagwan, Vishnoo & Bhushan, Vidya: World Constitutions – A Comparative Study, s. 38–39. New Delhi: Sterling Publishers, 2009. ISBN 812-079-258-0.
  4. Election 2015: Prime Minister and ministerial appointments Viitattu 9.6.2015.