Yhdistyneen kuningaskunnan hallitus

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hänen majesteettinsa hallitus Yhdistyneessä kuningaskunnassa on Ison Britannian ja Pohjois-Irlannin Yhdistyneen kuningaskunnan keskushallitus. Se käyttää toimeenpanovaltaa hallitsijan sijasta, jolle toimeenpanovalta varsinaisesti kuuluu. Yhdistyneessä kuningaskunnassa hallituksen jäsenellä viitataan niin sanottuihin kruunun ministereihin, jotka on valittu hallitukseen jommastakummasta parlamentin kamarista. Hallituksen jäsenet ovat yhdessä sekä yksittäin vastuullisia hallitsijalleen ja parlamentille sekä he välittävät Hänen majesteettinsa ehdotuksia parlamentille ja toimivat hänen nimissään.

Hallitusta johtaa pääministeri, jonka itse monarkki nimittää. Pääministeri on tavallisesti parlamentin alahuoneen, House of Commonsin suurimman puolueen puheenjohtaja tai suurimman puoluekoalition johtaja.[1] Uuden halituksen astuessa virkaansa hallitsija lukee sen ohjelman parlamentissä parlamentaarikoille ja pääreille.[2]

Ministeri-käsite on Britanniassa jossain määrin monimutkainen, sillä ministerit jaotellaan siellä eriasteisiin ”rankingeihin”. Täysivaltainen kabinetin jäsen on Secretary of State, jonka alapuolella ovat Minister of State ja Parliamentary Under-Secretary of State. Osa Minister of State -tason ministereistä osallistuu kabinetin istuntoihin ja osa ei. Kabinetti (Cabinet of the United Kingdom) on siis varsinaisen hallituksen (Her Majesty's Government) osa, johon eivät kuulu kaikki ministerit.[3] Lisäksi kaikkien kabinetin jäsenten titteli ei ole Secretary of State, vaan esimerkiksi valtiovarainministeri on Chancellor of the Exchequer.

Nykyinen hallitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 2010 pääministerinä toiminut konservatiivipuolueen David Cameron erosi pääministerin tehtävästään Ison-Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksen ollessa EU-eron kannalla. Hänen seuraajakseen tuli konservatiivien Theresa May 13. heinäkuuta 2016, joka toimii ensimmäistä kauttaan pääministerinä. May toimi aiemmin sisäministerinä. Seuraavat ministerit ovat kabinetin jäseniä:

Ministeri
Pääministeri
Theresa May
Valtiovarainministeri
Philip Hammond
Ulkoministeri
Boris Johnson
Sisäministeri
Amber Rudd
Oikeusministeri
Lordikansleri
Lizz Trus
Alahuoneen (House of Commons) johtaja
David Lidington
Puolustusministeri
Michael Fallon
Elinkeino- energia- ja teollisuusstrategiaministeri
Greg Clark
EU-erosta vastaava ministeri
David Davis
Opetusministeri
Justine Greening
Liikenneministeri
Chris Grayling
Kansainvälisen kehityksen ministeri
Priti Patel
Kulttuuri- media- ja urheiluministeri
Karen Bradley
Terveysministeri
Jeremy Hunt
Skotlanti-ministeri
David Mundell
Pohjois-Irlanti-ministeri
James Brokenshire
Wales-ministeri
Alun Cairns
Yhteisö- ja paikallishallintoministeri
Sajid Javid
Lancasterin herttuakunnan kansleri
Patrick McLoughlin
Työ- ja eläkeministeri
Damian Green
Chief Whip
Gavin Williamson

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The World Factbook: United Kingdom CIA. (englanniksi) Viitattu 10.6.2015
  2. Kuningatar luki hallituksen aikeet: Britannia järjestää kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä 27.5.2015. Helsingin Sanomat. Viitattu 10.6.2015.
  3. Bhagwan, Vishnoo & Bhushan, Vidya: World Constitutions – A Comparative Study, s. 38–39. New Delhi: Sterling Publishers, 2009. ISBN 812-079-258-0.