Ramzan Kadyrov

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ramzan Ahmatovitš Kadyrov
Рамзан Ахматович Кадыров
Ramzan Kadyrov December 2011-1.jpeg
Tšetšenian tasavalta 3. presidentti
15. helmikuuta 2007 –
Edeltäjä Alu Alhanov
Tiedot
Syntynyt 5. lokakuuta 1976 (ikä 39)
Tsenteroi, Venäjän SFNT, Neuvostoliitto (nykyään Venäjä)
Puolue Yhtenäinen Venäjä
Puoliso Medni Musajevna Kadyrova
Ammatti asianajaja
Uskonto sunnalaisuus

Ramzan Ahmatovitš Kadyrov (ven. Рамза́н Ахма́тович Кады́ров, s. 5. lokakuuta 1976, Tsenteroi), on tšetšenialainen sotilasjohtaja. Hän on ollut tasavallan presidentti huhtikuusta 2007 oltuaan sitä ennen pääministeri ja virkaatekevä presidentti helmikuusta 2007. Hän on maan surmatun presidentin Ahmat Kadyrovin poika.

Kadyrov taisteli Venäjän armeijan joukkoja vastaan ensimmäisessä Tšetšenian sodassa, mutta vaihtoi puolta vuonna 1999. Hänet nimitettiin tasavallan varapääministeriksi hänen isänsä kuoltua pommi-iskussa 9. toukokuuta 2004, ja hän aloitti kamppailun kostaakseen surmatyön. Kun pääministeri Sergei Abramov loukkaantui auto-onnettomuudessa joulukuussa 2005, Kadyrovista tuli tasavallan virkaatekevä pääministeri. Presidentiksi päästäkseen ehdokkaan täytyy Tšetšenian perustuslain mukaan olla 30-vuotias.

Pääministerinä Kadyrov otti käyttöön osia islamilaisesta laista - šariasta, julisti pyhän sodan terroristeja vastaan ja kielsi uhkapelin lisäksi alkoholin valmistuksen ja käytön. Hän on myös ehdottanut moniavioisuuden ottamista käyttöön, koska tasavallassa on sotien jäljiltä kymmenesosa vähemmän miehiä kuin naisia. Helmikuussa 2006 hän kielsi Muhammad-pilapiirrosjupakan vuoksi Tanskan kansalaisilta pääsyn Tšetšeniaan.

Saksalaisen ihmisoikeusryhmä Gesellschaft für bedrohte Völkerin mukaan Kadyrovin yksityinen kolmituhatmiehinen armeija (kadyrovtsy) on vastuussa 70 prosentista tasavallassa tapahtuneista murhista, raiskauksista, kidutuksista ja kaappauksista.

Hänen on väitetty keränneen separatistijohtaja Aslan Mashadovista luvatun 10 miljoonan dollarin palkkion, mutta tätä ei ole virallisesti annettu tiedoksi verikoston kierteen jatkumisen pelossa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]