MTV3

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Mtv3)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee televisiokanavaa. MTV 3 tarkoittaa myös Moottoritorpedovene Iskua.
MTV3
Mtv3 new logo.svg
Lähetykset alkoivat13. elokuuta 1957
(oma kanava 1. tammikuuta 1993–)
OmistajaMTV Oy
KatsojaosuusNousua 16,6 % (2017, Finnpanel)
TunnuslauseUutta koko ajan
MaaSuomen lippu Suomi
NäkyvyysalueKoko maa
Korvasi kanavanKolmoskanava
AiemminMTV / Mainostelevisio (19571992)
Rinnakkaiskanava(t)Sub (HD)
AVA (HD)
C More Max (HD)
C More Sport 1 (HD)
C More Sport 2 (HD)
C More Juniori
C More (HD)
Kotisivuwww.mtv.fi/mtv3
Saatavuus
Antenniverkko
DigitaKanava 3
DNAKanava 23 (HD)
Satelliitti
Canal DigitalKanava 3 (HD)
Kaapeliverkko
ElisaKanava 3
DNA OyKanava 3
Kanava 33 (HD)
TeliaKanava 3
IPTV (ADSL)
Maxivision ViihdeKanava 3
ElisaKanava 3

MTV3 (tyyliteltynä mtv3, puhekielessä usein Maikkari ja Kolmonen) on Suomen katsotuin kaupallinen televisiokanava.[1] Kanava sai alkunsa vuonna 1957 perustetusta Oy Mainos-TV-Reklam Ab:stä (MTV), joka alun perin esitti ohjelmistoaan Yleisradion televisiokanavilla.[2] Vuonna 1982 yrityksen nimi muutettiin MTV:ksi ja vuonna 1986 perustettiin Kolmoskanava, jolla MTV3 aloitti vuonna 1993 omana valtakunnallisena televisiokanavanaan. MTV3:n digitaalijakelu aloitettiin digitelevision tulon myötä. MTV3 muuttui yleisen edun kanavaksi tammikuussa 2018 näkyen kanavanipussa A.[3]

Alkujaan MTV:n omisti joukko mainostoimistoja. Vuonna 1998 se siirtyi osaksi Alma Mediaa. Vuonna 2005 MTV siirtyi Alma Medialta ruotsalaisen Bonnierin ja Proventus Industrierin omistukseen.[4] Vuonna 2007 MTV siirtyi kokonaan Bonnierin omistukseen.[5] Lisäksi MTV Oy omistaa mediat Sub, AVA ja C More Total -kanavapaketin maksukanavat.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: MTV:n historia

MTV perustettiin 1957[2] nimellä Oy Mainos-TV-Reklam Ab. Uusi yhtiö vuokrasi ohjelma-aikaa Yleisradion kanavalta, jonka ohjelmien lomassa se toimi. 13. elokuuta 1957 oli ensimmäinen lähetys.[2] Alussa MTV:n viikoittainen ohjelma-aika oli vain kymmenen tuntia ja sekin parhaimman katseluajan ulkopuolella.

1960-luvun alussa MTV:n toiminta lähti nousuun. Vuonna 1967 rakennettiin uusi toimitalo, niin kutsuttu Pöllölaakso, Helsingin Ilmalaan. Ylen asiapitoisen ohjelmiston täydentäjänä MTV suuntautui viihdeohjelmistoon.

1980-luvun alussa saatiin vihdoin käynnistettyä omat uutislähetykset pitkien neuvotteluiden jälkeen. MTV:llä lähetetyistä Kymmenen uutisista tuli pian hittituote.

Nimi Mainostelevisio oli tarkoitettu alun perin vain väliaikaiseksi. Yhtiön nimi muutettiin lopulta MTV Oy:ksi vuonna 1982.[6]

Vuonna 1985 MTV lähti Yleisradion ja Nokian kanssa Kolmostelevisio-projektiin. Kolmoskanava aloitti joulukuussa 1986. MTV sai uuden kanavan kautta lisää ohjelma-aikaa. Vuoden 1993 alusta MTV siirtyi kokonaan omalle kanavalleen ja alkoi lähettää täyspäiväisesti. Uuden kanavan nimeksi tuli MTV3. Siitä tuli Suomen suosituin televisiokanava 43 prosentin katselijaosuudella.

Tunnukset ja kanavailmeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1957–1966[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvuosista 1960-luvun puoliväliin tunnusfilmissä oli silmiään räpyttelevä pöllö. Toisessa silmässä oli kirjain T ja toisessa V. Taustaväri oli musta, koska tuolloin Suomessa ei ollut värilähetyksiä. Tunnuksessa soi sähkökitaralla esitetty musiikki, jonka sävel oli suora lainaus kitaristi Les Paulin levyttämän kappaleen "Brazil" introsta. Tunnus toimi myös mainoskatkotunnuksena. Sen suunnitteli taiteilija Peppe Nyström, joka loi pöllölogon hahmottelemalla linnun ja munan, joista syntyi lopulta pöllö.[7]

1966–1975[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvun puolivälin tienoilla otettiin käyttöön uudistettu tunnusfilmi, jossa pöllö lensi oksalle, "pyöristi" vatsaansa, iski silmää ja lensi iloisesti pois oksalta. Tunnusväri oli harmaa, koska tunnuksen aikana ei ollut värilähetystä, ja tunnuksen aikana kuului musiikkia. Tunnus toimi myös mainoskatkotunnuksena.

1975–1983[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1975–1988 MTV:n tunnuksessa oli valkoinen tausta, jolle ilmestyi vuosien 1975-1983 versiossa 48 palloa, joista reunimmaiset näkyivät vain osittain. Palloja oli kuuden värisiä: vihreitä, violetteja, vaaleanpunaisia, oransseja, sinisiä ja ruskeita. Yksi sinisistä palloista suureni ja pyöri oikealle, jolloin paljastui pöllön kasvot. Sen alle ilmestyi teksti ”MTV”. Pöllö iski silmää. Taustaväri oli valkoinen. Pöllöä kutsuttiin nimellä "Mainospöllö" ja se oli suunnitellut Ilkka Levonranta markkinointi Viherjuuresta.[8]

1983–1988[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekstin kirjasinlaji vaihtui vuonna 1983, kun Oy Mainos-TV-Reklam-TV Ab:n nimeksi tuli MTV Oy. Samalla palloista tuli kolmiulotteisen näköisiä ja niiden määrä väheni 42:een, mutta musiikki oli sama. Vuonna 1984 ja 1985 tosin saatettiin satunnaisesti näyttää myös alkuperäistä tunnusta. Mainoskatkotunnus oli still-kuva, jossa oli musta tausta, jolla oli kolme eriväristä palloa. Kuvan alalaidassa oli MTV:n logo, jonka perässä luki sana ”Jatkuu”. Käytössä oli myös still-kuva, jossa ainoastaan oli MTV:n logo ja teksti "Jatkuu". Mainoskatkotunnuksen aikana ei ollut musiikkia. Joskus mainoskatkotunnuksen sijaan ohjelman aikana pysäytettiin still-kuvaan, jossa luki sitten ohjelman nimi ja "jatkuu...". Kuten esim. Spede Show -ohjelman aikana alkavan mainoskatkon alussa "Spede show / Jatkuu". Näissä viimeksi mainituissa tapauksissa mainoskatkotunnukset olivat jo valmiiksi sisällytetty lähetyskäyttöön tarkoitetuissa mastervideonauhoissa, joiden sisältö oli etukäteen jaettu mainoskatkoihin MTV:n omissa ohjelmatuotannoissa.

1988–1989[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1988–1989 käytössä olleen tunnuksen alussa oli avaruusteema, jonne ilmestyi sininen, musta ja valkoinen pallo sekä keltainen kolmio. Sininen pallo edusti itse pöllöä, valkoinen pallo sen silmiä, musta pallo sen pupilleja ja kolmio sen nokkaa. Musta ja valkoinen pallo sekä kolmio jäivät sinisen pallon taakse ja sininen pallo muuttui pöllöksi, joka iski silmää. Pöllö katosi taustalle ja sen paikalle ilmestyi teksti ”MTV” yksi kirjain kerrallaan. Samalla tausta muuttui vaaleansiniseksi ja tekstin taakse ilmestyi raitoja. Tunnuksesta käytettiin useammin lyhyempää versiota, josta alku oli leikattu pois ja joka alkoi pöllölogolla. Sen aikana soi tunnusmusiikki. Mainoskatkotunnuksia oli kaksi: toista käytettiin mainoskatkon alussa ja toista mainoskatkon lopussa. Mainoskatkon alkutunnuksessa kuva kutistui kuvaruudun oikeaan alanurkkaan. Mainoskatkon lopputunnuksessa kuva kasvoi kuvaruudun oikeasta alanurkasta peittämään koko kuvaruudun. Mainoskatkotunnuksen musiikki oli eräänlainen hidastettu versio päätunnuksen musiikin loppuosasta ja tausta oli musta. Mainoskatkotunnuksen alussa esiintyivät samat pallot ja sama kolmio kuin päätunnuksessa. Lopuksi ilmestyi teksti ”MTV JATKUU”. Lyhyemmän version musiikkia oli vähän muunneltu. Joskus käytettiin tunnusta jossa avaruusteema ja pöllö sekä MTV:n logo. Teksti "MTV" ja pöllö katosivat taustalle ja ilmestyi teksti "MTV-KANAVA" ja musiikki oli erilainen.

1990–1992[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1990–1992 MTV:n tunnuksessa oli sininen tausta, jonne ilmestyi viisi eriväristä neliötä: yksi vasempaan ylänurkkaan, yksi oikeaan ylänurkkaan ja kolme alareunaan vierekkäin. Oikeassa alanurkassa oleva neliö kääntyi vasemmalle, jolloin neliön toiselta puolelta paljastui ykkösverkossa luku 1, kakkosverkossa luku 2 ja kolmosverkossa luku 3 (MTV:n tunnus esitettiin kolmosverkossa vain ennen Huomenta Suomi -ohjelmaa ja sen jälkeen). Myös oikean ylänurkan neliö kääntyi vasemmalle ja sen toiselta puolelta paljastui kirjaimet ”TV”. Tunnukseen ilmestyi M-kirjain, joka peitti suuren osan kuvaruutua. Se neliö, jossa näkyi televisioaseman numero, kääntyi vielä kerran vasemmalle, jolloin sen alta paljastui pöllötunnus. Pöllö iski silmää. Maaliskuun lopusta 1990 vuoden 1992 loppuun asti tunnuksessa oli tummemmat värit ja matalammat soinnut (kuitenkin sama musiikki eri sovituksella) kuin tammi–maaliskuussa 1990. Tosin vuonna 1992 käytettiin satunnaisesti tunnuksen alkuperäistä versiota. Mainoskatkotunnuksen alussa oli neliössä kukin yksi kirjain. Yhdessä neliössä oli pöllö, joka sitten kääntyi Jatkuu-sanan U-kirjaimeksi. MTV oli kuvan alalaidalla ja kirjaimet muodostivat sanan JATKUU. Kirjain M oli iso ja TV olivat pieniä. Mainoskatkotunnuksessa musiikkia oli hiukan muunneltu. Sitä käytettiin kolmosverkossa vain MTV:n ohjelmien mainoskatkoilla. Vaikka alkuperäisessä tunnuksessa oli erilainen musiikki ja vaalea tausta, kuitenkin silti samat viisi neliöä olivat tunnuksessa.

Tunnusfilmiä näytettiin TV1:ssä ja TV2:ssa ennen MTV:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Kolmoskanavalla tunnusfilmiä ei näytetty, paitsi ennen Huomenta Suomi -lähetystä ja sen jälkeen.

MTV:n omatuotantoisilla ohjelmilla oli omat mainoskatkotunnuksensa vuoden 1992 loppuun asti. Yleistä mainoskatkotunnusta käytettiin elokuvien ja ulkomaisten sarjojen yhteydessä.

Ohjelmien loputtua esitettiin usein tunnus, jonka yläreunassa oli MTV:n päätunnuksen muunnelma pienoiskoossa ja alareunassa luki ohjelman tyylilajin nimi, kuten "Viihde", "Tulossa", "Urheilu", "Draama" tai "Sarjat". Muita vastaavanlaisia tunnuksia olivat muun muassa uutis- ja ajankohtaisohjelmien jälkeen esitetty "Lähetystoiminta", "Ajankohtaisohjelmat", Spede Pasasen tuottamien ohjelmien jälkeen esitetty "Spede" sekä elokuvien ja ulkomaisten sarjojen jälkeen esitetty "Filmi". Musiikkia oli muutettu hieman alkuperäisestä tunnuksesta.

1993–1996[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV alkoi lähettää vuonna 1993 ohjelmia omalla kanavallaan MTV3, jolla oli sekä pitkä että lyhyt tunnus.

Pitkä tunnus kesti 30 sekuntia ja sen alussa oli aamuöinen merimaisema, jonne ilmestyi läpinäkyvä kolmio, elävä pöllö sekä vaaleansinisiä nauhoja, joista muodostui kolmion keskelle MTV3:n logo viestien MTV:n ja Kolmoskanavan fuusiosta.[9] Kirjaimet MTV olivat tummansinisiä ja luku 3 oli punainen. Pitkää tunnusta esitettiin ohjelmalähetyksen aluksi.

Lyhyt tunnus kesti noin 10 sekuntia ja sitä esitettiin Seitsemän Uutisten jälkeen sekä ohjelmalähetyksen päätteeksi. Lyhyen tunnuksen musiikki oli muunnos pätkästä pitkän tunnuksen musiikkia. Lyhyessä tunnuksessa oli niin ikään aamuöinen maisema ja siinä esiintyi sama elävä pöllö ja samat siniset nauhat kuin pitkässä tunnuksessa. Tunnuksen lopussa sinisistä nauhoista muodostui MTV3:n logo. Tunnuksissa esiintyneen pöllön suunnitteli John Kennedy McCallum Kennedy D'Auria Ltd:stä.[10]

Pikkuhiljaa päättyvän vuosikymmenen mittaan käytettiin myös niin sanottuja noppapöllöjä. Ensimmäinen, syksyllä 1994 käyttöön otettu noppapöllö oli sininen, hohtava pöllö punaisessa neliössä. Noppapöllön suunnitelli Pekka Hamberg Brand Seller DDB:stä.[11] Ennakkomainosten sekä jatkuu-tunnuksen tausta oli vihreä-violetti ja muistutti jokseenkin sahapaperia. MTV3 alkoi soittaa ohjelmalistausten musiikkina ensi kertaa yksinomaan kanavalle toteutettuja tunnusmusiikkeja, jotka olivat Ile Kallion ja Pekka Witikan tuottamia. Kallio ja Witikka tekivät MTV3:lle aluksi kolme eri tunnusmusiikkiehdotusta ja kanava otti jokaisen käyttöön. He tekivät lopulta 104 eri sovitusta, joissa käytettiin eri tyylejä ympäri maailman.[12]

1996–2001[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keväällä 1996 otettiin käyttöön hieman kehitellympi noppapöllö. Se ei juurikaan eronnut edeltäjästään, mutta hohto oli poistettu ja pöllö oli vaihtanut värinsä valkoiseksi. Taustaväri oli punainen. Mainoskatkoilla tunnuksessa näytettiin esimerkiksi Helsingin ympäristöstä otettua videokuvaa. Aluksi kuva näkyi tunnuksessa selvänä, mutta lopuksi se sumeni. Jatkuu-tunnus oli melko lyhyt, joka vain vilahti ruudussa ennen mainoskatkoa ja mainoskatkojen jälkeen. Jatkuu-tunnuksen musiikki oli vaihdellut. Joskus jatkuu-tunnuksen teksti jatkuu oli keltainen, muuten valkoinen. Ohjelmalistauksen musiikkina säilyivät Kallion ja Witikan tuottamat musiikit. Jouluna Jatkuu-tunnuksen sana jatkuu korvattiin Joulukatu sanalla. Jatkuu-tunnuksen musiikki oli sama kuin edellisessä jatkuu-tunnuksessa, jota käytettiin vuoteen 2000. Vuonna 2000 musiikki muuttui hieman ja noppapöllöstä tuli kolmiulotteisemman näköinen, jota käytettiin vuoteen 2001 asti. Vuodesta 1998 lähtien ohjelmien jälkeen tuli tunnus, jossa noppapöllö ja sininen nauha olivat taivas taustassa. Taustalla luki "Ohjelma on tuotettu MTV3-kanavalle" isolla.

2001–2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pöllönsilmälogo oli ollut käytössä vuosina 2001–2013 kahden erilaisen kanavailmeen kera, jälkimmäinen oli käytössä vuosina 2005–2013. Luku 3 säilyi punaisena. 6. syyskuuta 2001 käyttöönotetun kanavailmeen ja -logon suunnitteli Novocom.[13] Ilmeeseen kuului paljon erilaisia tunnuksia, joiden taustavärinä MTV3 käytti erityisesti punaista ja oranssia, tai kuvia Suomen luonto- ja kaupunkimaisemista. Tunnuksessa esiintyi läpinäkyvä pöllönsilmä. Sieltä kurkisti pöllö ja se pyörähti hitaasti. Omat tunnukset olivat muun muassa urheilu- ja lastenohjelmilla, sekä elokuvilla. Aamuisin näytettiin yön täyteohjelmien jälkeen tunnusta, jossa oli aamuöinen maisema ja auringonnousu. Lopussa ruutuun ilmestyi pöllönsilmälogo. Ohjelmalistauksessa näytettiin neljä (alkuvaiheessa kolme ja toisinaan koko loppupäivän ohjelmat) seuraavaa ohjelmaa ja kuvaruudun oikeassa alakulmassa oli erilaisia huonekaluja, kuten esimerkiksi sohva, laavalamppu, pöytä, tuuletin tai verhot, jotka heiluivat tuulen mukana. Lisäksi taustalla saattoi nähdä vinoneliöitä, jotka liikkuivat hitaasti. Lisäksi seuraavaksi alkava ohjelma sanottiin ääneen, mutta näin ei kuitenkaan aina tehty. Ohjelmalistauksen musiikit olivat edelleen Ile Kallion ja Pekka Witikan tuottamia. Uusi kanavailme toi tullessaan monia uusia heidän tekemiään musiikkeja, mutta myös monien vanhojen käyttö jatkui.

"Ennakkomainoksien" alussa oli alun perin vasemmassa laidassa aluksi pöllönsilmälogo ja sana "MTV3" ja sitten joko sana "Tulossa" tai "Tänään". Sen jälkeen oli iso kuvaruutu eri ohjelmien pätkistä ja lopussa luki ohjelman nimi ja esitysaika. Pian ennakkomainos muutti ilmettään ja siinä puolestaan näytettiin tulevista ohjelmista kuvaa ja tausta oli alalaidasta melko samanlainen kuin ohjelmalistauksessa. Ohjelman nimi ja esitysaika luki ruudun alalaidassa. Mainoskatkojen loppupuolella kanava saattoi vuosina 2003–2005 esittää niin kutsuttua täytekoostetta, jossa puna-harmaan taustan päällä leijui vinoneliöitä, joista suurin pysyi paikallaan ja siinä näytettiin kuvaa tulevista ohjelmista. Ohjelman nimi ja esityisaika olivat nyt vinoneliön vasemmalla puolella. Täytekoosteella synkronoitiin alueellisen mainonnan erot. Kun Helsingin seudulla näytettiin yhä mainoksia, muualla Suomessa lähetettiin täytekoostetta. Uudellamaalla täytekoostetta nähtiin harvoin, koska siellä lähetettiin eniten mainoksia, kun taas Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa se oli tuttu näky televisiossa. Täytekoosteen aikana soi kanavan tunnusmusiikkeja, mutta ennakkomainoksissa ohjelman ääniraita.

Jatkuu-tunnuksessa oli pöllönsilmä, joka pyörähti hitaasti ja kun se pysähtyi, alapuolelle ilmestyi MTV3-teksti. Taustalla saattoi huomata erittäin pientä tekstiä, jossa luki "jatkuujatkuujatkuujatkuu..." Alun perin jatkuu-tunnus oli punainen ja taustalla saattoi huomata pöllönsilmän suurennoksen. Myöhemmin myös jatkuu-tunnukset saivat erilaisia teemoja, kuten esimerkiksi jouluna tunnuksen, jossa oli lumisadetta. Myös musiikki muuttui hieman.

2005–2013[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

3. lokakuuta 2005 MTV3 pelkisti kanavailmeensä valkoiselle pohjalle, jossa on punamusta pöllönsilmä. Luku 3 muutettiin mustaksi. Kanavailmeen suunnitteli Kemistryn Graham McCallum ja sen lähtökohtana oli ajatus pöllöstä ja sen 360 asteen näkökentästä. Ilmeellä haluttiin myös korostaa MTV3:n olevan suuren yleisön kanava.[14] Tunnuksia oli vain yksi ja siinä eriväriset pallot pyörivät ympyrää, kunnes lopulta kaikki ympyrät menivät keskelle, jonka jälkeen tuli pöllönsilmä. Tunnusta näytettiin yleensä päiväsaikaan jokaisen ohjelman jälkeen. Vuoden 2006 marraskuussa ympyröiden tilalla oli maksukanavien logot (MTV3 Kanavapaketti aloitti silloin). Vuoden 2010 jälkeen tunnusta ei tosin enää käytetty. Ohjelmalistauksessa oli kolme seuraavaa ohjelmaa ja vasemmassa reunassa kunkin ohjelman kuva. Joskus kuvia ei näytetty ohjelmalistauksessa. Ennen ohjelman alkua näytettiin videopätkiä, joissa kamera kiersi 360 astetta. Videopätkissä kuvattiin mm. kanootilla melomista, vedessä uimista ja puisto-, kaupunki- ja torimaisemia. Pöllönsilmä esiintyi yksityiskohtina tunnuksissa, joiden ajatus oli kuvata MTV3:n laajaa ohjelmatarjontaa. Tunnuksen aikana kuului Marko Nybergin säveltämä kitaralla soitettu tunnusmusiikki. Iltaisin videopätkän aikana kuuluttaja kertoi, mikä ohjelma seuraavaksi on alkamassa ja mistä ohjelmista loppuilta koostui. Lasten- ja uusinta-ohjelmissa ei kuuluttaja sanonut mitään (kuten Salatut elämät). Jatkuu-tunnuksia oli puolestaan useita ja niissä pöllönsilmä seikkaili eri tavoin, kuten lentäen perhosen tai linnun lailla. Jatkuu-tunnuksissa saatettiin mainostaa tulevia ohjelmia. Esimerkiksi Tappajahai-elokuvaa mainostaneessa tunnuksessa pöllön silmä muuttui hain eväksi.

2013–2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toukokuussa 2013 MTV Oy ilmoitti yrityksen uudistuvan kauttaaltaan, mikä tarkoitti myös sen omistamien kanavien uudistuvaa ilmettä.[15] Kanavailmeiden ja logojen uudistukset tapahtuivat 3. marraskuuta 2013 kello 19.00. 4. marraskuuta 2013 MTV:n nettisivut ja MTV Tekstikanava uudistuivat, ja 5. marraskuuta 2013 MTV:n kanavat tulivat suorana katseltavaksi nettiin.[16] Kanavatunnuksia on useita erilaisia, ja tietyt teemat niissä sisältävät erilaisia versioita:

 • 1. Tässä kanavatunnuksessa on joukko pöllöksi naamioituneita ihmisiä, jotka rullaluistelevat. Mukana on myös cheerleadereita.
 • 2. Kanavatunnuksessa pelataan pallopeliä liikuntasalissa.
 • 3. Tässä tunnuksessa on ihmisiä, jotka juhlivat ja tanssivat metsässä, värjäten kasvoja maalilla. Yhdessä näistä naishahmo puhaltaa punaista väriainetta kohti televisioruutua. Taustalla on ilmapalloja, ledvaloja, paperisia koristeita ja värikkäitä kolmionmuotoisia lippuja.
 • 4. Tässä versiossa on lapsia, jotka ovat uimarannalla. Joissain versioissa he hyppivät laiturilta veteen, kun taas joissain he leikkivät rannalla tai ottavat aurinkoa pyyhkeiden päällä.
 • 5. Viides koostuu ihmisjoukosta, jotka puhaltavat saippuakuplia. Yhdessä versiossa näkyy pelkästään suuri saippuakupla, joka lopussa puhkeaa.
 • 6. Tässä kanavatunnuksessa on pikkulapsia, jotka laskevat mäkeä ja leikkivät lumessa.

Joissain versioissa lapset juovat mukeista, kun taas joissain he laskevat mäkeä, leikkivät lumessa tai nousevat mäkeä ylös. Näiden tunnusten kolmella lapsella on päällään eläinpuvut ja yhdellä kolmesta on poronsarvet.

 • 7. Tunnuksessa mainostetaan Nymfit- ohjelmaa joka alkoi Maikkarilla maaliskuussa 2014. Tätä tunnusta näytettiin vain silloin. Ruutuun tuli ohjelman hahmoja ja kukan terälehdet aukesivat. Lopussa luki: "alkaa maanantaina 24.3, Nymfit". Kun ohjelman alkamisaika lähestyi, luki ruudulla esim. "alkaa maanantaina 21.00".
 • 8. Tunnuksessa on nuorisoa, jotka kelkkailevat ja heiluttavat käsissään valotikkuja. Jotkut istuvat kelkassa, kun taas jotkut työntävät kelkkoja. Yhdessä versiossa taustalla näkyy myös ilmapalloja.
 • 9. Tunnuksessa esiintyy MTV Juniorin pöllönpoikaset Junnu ja Nuppu. Tunnuksen alussa lukee aina "MTV Juniori esittää". Tätä tunnusta esitetään vain silloin, kun näytetään lastenohjelmia, useimmiten aamulla.
 • 10. Tässä kanavatunnuksessa mainostetaan Kingi- ohjelmaa, jossa näkyy kaikki ohjelman kilpailijat mikrofonit käsissä. Tätä tunnusta myös näytettiin vain siihen aikaan kuin ohjelma alkoi, eli vuodenvaihteessa 2014-2015. Seuraavaksi- tunnuksessa päivällä näytettiin mikrofonia telineessä ja värikkäitä valoja taustalla. Illalla siinä oli vain valot. Näissä Kingi- tunnuksissa ei ollut lainkaan pöllön siipisulkia ja valkoinen mtv3- logo loisti hopeana ja se koostui pienistä hopeisista palloista.
 • 11. Tässä tunnuksessa on kolme ihmistä, jotka pelaavat jääkiekkoa. Heillä on vaatteiden päällä valonauhoja. Niitä on myös kypärissä, maalissa, juomapulloissa, mailoissa ja jopa luistimissa. Joissain versioissa he laukovat kiekkoja maaliin, joissain he vain luistelevat ja yhdessä he juovat vettä juomapulloistaan. Päivällä seuraavaksi- tunnuksessa jääkiekkoilijat luistelevat kentän halki ja illalla he laukovat kiekkoa maaliin.
 • 12. Kanavatunnuskokonaisuus mainostaa Maikkarin syksyn 2016 "Koko ilta kotimaista"- kampanjaa. Tunnuksissa esiintyy Maikkarin syksyn ohjelmien tähtiä, mm. Eero Ettala, Roope Salminen, Tuomas Enbuske, Maria Veitola, Miia Nuutila, Jukka Hilden, Jenni Dahlman, Mari Perankoski, Mikko Leppilampi, Juhani Merimaa, Johanna Puhakka ja Maija Lehmusvirta. Tunnuksissa ei ole lainkaan pöllön siipisulkia, vaan ruudun poikki liikkuvat punaiset pystyviivat sekä yhtiön logosta voi ääriviivojen kautta muodostua silmää iskevä "Mainospöllö". Seuraavaksi- tunnuksissa henkilöt ovat ruudun oikeassa reunassa. Nyt alkaa- tunnuksissa henkilöitä näytetään 2-4 kappaletta samassa tunnuksessa. Jatkuu- tunnuksissa puolestaan näytetään kaikkia henkilöitä satunnaisessa järjestyksessä. Joistakin henkilöistä voi olla vain yksi ja sama tunnus, joistakin taas kaksi, kolme tai jopa neljäkin eri versiota.

Lähes jokaisen kanavatunnuksen lopussa tulevat esiin pöllön siipisulat, lukuun ottamatta Kingi- ohjelman tunnuksia, joissa ei ollut lainkaan siipisulkia. Siipisulat vierähtävät myöhemmin nopeasti pois. Keskellä kuvaa näkyy MTV3:n logo valkoisena. [17]

Myös ohjelmamainoksissa näkyy pöllön siipisulkia. Jatkuu-tunnuksessa näkyy keskellä kuvaa MTV3-logo valkoisena, oikeassa reunassa liikkuu pöllönsulat musiikin soidessa. Taustalla näkyy esimerkiksi rullaluistelijat. Ohjelmalistauksessa on kolme ohjelmaa, joiden nimet ovat vasemmassa reunassa. Keskellä on valkoinen kanavalogo, ja taustalla näkee esimerkiksi rullaluistinradan. Samalla kuuluttaja kertoo, mitä seuraavaksi tulee ja selostaa hieman tulevan ohjelman sisältöä. Kuvan alareunassa saatetaan mainostaa esimerkiksi Subilta tulevaa illan elokuvaa.

2017–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

22. toukokuuta 2017 MTV3 uudisti jälleen kanavailmettään hieman, mutta logo pysyi samana. Uuden ilmeen taustalla on jo muutama sitten alkaneelle sarjalle "Tähtien koti", "Vain yksi otto" ja "Koko ilta kotimaista". Uuden konseptin tarkoituksena on nostaa myös kameran toisella puolella toimivia tv-alan ammattilaisia huomion kohteeksi. Edellinen "Koko ilta kotimaista" -konsepti haluttiin uudistaa uudeksi kolmen vuoden konseptiksi. Uuden kanavailmeen toteuttivat MTV ja Valve Groupin spin-off Wake Dynamite. Kuten edellisessä ilmeessä, jatkuu- sekä päätunnuksessa näkyy keskellä kuvaa MTV3-logo valkoisena. [18]

Logot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelmisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTV3:n ohjelmistosta 48 % on suomalaista ja loput ulkomaisia. Prime time-aikaan MTV3:n ohjelmisto on pelkästään suomalaista[20][21][22][23] Suomalaiset ohjelmat hankitaan itsenäisiltä tuotantoyhtiöiltä ja muiden ohjelmien taustalla on sopimuksia isojen kansainvälisten toimijoiden kanssa. Alun perin kanava tuotti suurimman osan suomalaisesta ohjelmistostaan itse, mutta 1990-luvun lopulla kaikki ohjelmatuotanto ajankohtaisohjelmia lukuun ottamatta myytiin ulkopuolisille yhtiöille. Aiemmin kanavan ohjelmistossa oli vuosikymmenien ajan joitakin vakio-ohjelmia, kuten BumtsiBum!, Speden Spelit, Kymppitonni, Karpolla on asiaa, Levyraati, Kokkisota ja Onnenpyörä, jotka kaikki on jo lopetettu.lähde? Suosittua saippuasarjaa Salatut elämät on esitetty vuodesta 1999 asti ja sarja jatkuu edelleen. Salattujen elämien ohella suosituimpia MTV3:n ohjelmia 2000-luvulla ovat olleet muun muassa Putous, Tanssii tähtien kanssa, Rikospoliisi Maria Kallio, Roba, Tähdet, tähdet ja Posse. Ulkomaisista sarjoista suosituimpia ovat olleet muun muassa Pako, Mentalist, C.S.I., C.S.I. Miami, C.S.I. New York, Selviytyjät ja Amazing Race.lähde?

MTV3:n katsotuimmat TV-lähetykset vuonna 2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sija Ohjelma Päivämäärä Tavoittavuus Keskikatsojamäärä
1. Jääkiekon MM-kisat 2017: Välierä Suomi-Ruotsi 20.5.2017 1 578 000 1 310 000
2. Jääkiekon MM-kisat 2017: Suomi-Tšekki 8.5.2017 1 573 000 1 266 000
3. Jääkiekon MM-kisat 2017: Sveitsi-Suomi 14.5.2017 1 544 000 1 266 000
4. Jääkiekon MM-kisat 2017: Puolivälierä USA-Suomi 18.5.2017 1 552 000 1 227 000
5. Kymmenen Uutiset 20.5.2017 1 179 000 1 226 000

Lähde:[24]

MTV3:n kuuluttajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Pentti Hanski: Pöllön siivin: MTV:n vuodet 1955–1984. Otava, 2001. ISBN 951-1-17300-6.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. TV-mittaritutkimuksen tuloksia 2012. Finnpanel. Viitattu 15.10.2013.
 2. a b c MTV Oy:n tarina MTV Media. Viitattu 15.10.2013.
 3. Pitkänen, Perttu: Kahden tv-kanavan näkyvyys laajenee pian koko Suomeen Digitoday. 7.12.2017. Viitattu 8.12.2017.
 4. ALMA MEDIA OYJ: BROADCASTING-DIVISIOONAN MYYNTI TOTEUTUI SUUNNITELLUSTI Alma Media. 12.8.2005. Viitattu 14.2.2016.
 5. Bonnier haukkasi MTV:n kokonaan Iltalehti. 22.3.2007. Viitattu 14.2.2016.
 6. Suomen radio- ja TV-toiminnan vaiheita 1900 – 2003 Jarmo Viljakainen. Viitattu 4.1.2017.
 7. Tällainen on MTV3:n Aulis-pöllön historia mtv.fi. Viitattu 31.8.2017.
 8. Tällainen on MTV3:n Aulis-pöllön historia mtv.fi. Viitattu 31.8.2017.
 9. Heikki Hellman: Koko illan ilo? Kolmoskanava ja television kaupallistuminen Suomessa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2012, s. 359-360; ISBN 978-952-222-339-5
 10. Tällainen on MTV3:n Aulis-pöllön historia mtv.fi. Viitattu 31.8.2017.
 11. Tällainen on MTV3:n Aulis-pöllön historia mtv.fi. Viitattu 31.8.2017.
 12. Santtu Luoto: Ile Kallio. Minerva 2012, s. 157; ISBN 978-952-492-651-5
 13. Pöllön silmä on MTV3:n uusi ruututunnus Helsingin Sanomat. 1.9.2001. Viitattu 31.8.2017.
 14. MTV3 tavoittelee katsojia yhä pöllönsilmän katseella Helsingin Sanomat. 3.10.2005. Viitattu 31.8.2017.
 15. MTV Media uudistuu MTV3.fi. 23.5.2013. Viitattu 7.9.2013.
 16. MTV uudistuu marraskuussa - kanavailmeet ja netti uusiksi MTV3.fi. 14.10.2013. Viitattu 19.10.2013.
 17. MTV Finland: MTV3 The Branding Source
 18. MTV3 uudisti kanavailmeensä yhdessä Wake Dynamiten kanssa Markkinointi & Mainonta. Viitattu 7.2.2018. (englanniksi)
 19. a b c d e MTV:n pöllön tarina, lue ja katso vanhat logot (Internet Archivessa) 13.7.2010. MTV3.fi. Viitattu 2.11.2013.
 20. MTV:n syksyssä 2016 nähdään koko ilta kotimaista MTV Spotti. 12.05.2016. Viitattu 17.5.2017.
 21. MTV julkaisi kovat kotimaiset – nämä ohjelmat nähdään syksyllä MTV. 12.05.2016. Viitattu 17.5.2017.
 22. MTV:n kevät 2017 on yhtä juhlaa! MTV. 07.11.2016. Viitattu 17.5.2017.
 23. MTV:n syysohjelmisto julki – enemmän tähtiä kuin koskaan! MTV Oy. 17.5.2017. Viitattu 17.5.2017.
 24. Finnpanel - TV-mittaritutkimus finnpanel.fi. Viitattu 8.1.2018.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Hellman, Heikki: Koko illan ilo? Kolmoskanava ja television kaupallistuminen Suomessa. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 2012. ISBN 978-952-222-339-5.
 • Luoto, Santtu: Ile Kallio. Helsinki: Minerva, 2012. ISBN 978-952-492-651-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]