Kinshasa

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Leopoldville)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kinshasa
entinen Léopoldville/Leopoldstad
Puistokatu "30. kesäkuuta" Kinshasassa (2003)
Puistokatu "30. kesäkuuta" Kinshasassa (2003)

Kinshasa

Koordinaatit: 4°19′30″S, 15°19′20″E

Valtio Kongon demokraattinen tasavalta
Väkiluku (2005)  (arvio) 7 500 000

Kinshasa (vuoteen 1966 asti Léopoldville/Leopoldstad) on Kongon demokraattisen tasavallan suurin kaupunki ja pääkaupunki Kongo-joen eteläpuolella, Kongon tasavallan pääkaupunkia Brazzavillea vastapäätä.

Vuonna 2004 kaupungissa on arvioitu olevan 7 300 000 asukasta.[1] Ranska on Kongon virallinen kieli, joten Kinshasaa nimitetään joskus maailman toiseksi suurimmaksi ranskankieliseksi suurkaupunkialueeksi Pariisin jälkeen. Todellisuudessa lingala on kaupungin yleiskieli, jota melkein kaikki osaavat yhteiskuntaluokkaan katsomatta. Lisäksi Kinshasassa puhutaan kongoa ja muita paikallisia kieliä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kinshasan perusti 1881 Sir Henry Stanley ja se nimettiin alun perin Belgian kuninkaan Léopold II:n kunniaksi Léopoldvilleksi.[2] Kaupungin nykyinen nimi tulee kylästä, joka sijaitsi Leopoldvillen läheisyydessä ja sittemmin sulautui siihen kaupunkialueen kasvaessa. Rautatieyhteys Matadin satamakaupunkiin valmistui vuonna 1898 mikä oli kaupungin kasvun käynnistäjä.

Vuonna 1920 Belgian Kongon hallinto muutti Bomasta Léopoldvilleen.

Mobutu Sese Seko muutti nimen afrikkalaiseksi Kinshasaksi vuonna 1965, koska Léopoldville oli eurooppalaistyylisempi. [3] Mobutun aikana kaupunki kasvoi nopeasti, koska sinne muutti ihmisiä sekä etsimään parempaa elantoa että paetakseen etnisiä levottomuuksia maan muissa osissa.

Kulkuyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kongo-joki on tärkeä kulkuväylä Kinshasan Kongossa. Se on purjehduskelpoinen Kinshasasta pitkälle ylävirtaan, mutta suuret kosket estävät purjehtimisen alavirtaan. Kosket kiertävä rautatie rakennettiin 1898 Matadiin, josta jokea voidaan purjehtia merelle saakka. Sekä rautatien että maanteiden kunnossapitoa on laiminlyöty sisällissodan aikana, mutta siirtymäajalla niihin on jälleen alettu panostaa. Vuonna 2006 Kinshasan liikennevirasto hankki yli sata uutta linja-autoa.

Kinshasan kaakkoispuolella on N’Djilin kansainvälinen lentoasema.

Maantiede ja ilmasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kinshasa sijaitsee Kongo-joen varressa vastapäätä Brazzavilleä.

Kinshasassa on kuuma ja kostea ilmasto. Lämpötilat ovat korkeat koko vuoden, sateita saadaan muulloin paitsi kesä-, heinä-, ja elokuussa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]