Iisvesi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee järveä. Suonenjoen kaupunginosasta kertoo Iisvesi (Suonenjoki).
Iisvesi
Valtiot SuomiView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Tervo, Rautalampi, Suonenjoki ja Kuopio
Koordinaatit 62°48′47″N, 26°49′48″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Vaajavirta
Järvinumero 14.722.1.001View and modify data on Wikidata
Mittaustietoja
Pituus 30 km
Pinnankorkeus 97,9 m [1]
Pinta-ala 164,47 km² [1]
Rantaviiva 464,22 km [1]
Suurin syvyys 35,3 m [2]
Iisvesi

Iisvesi on Kymijoen vesistön Rautalammin reittiin kuuluva järvi Tervon, Rautalammin, Suonenjoen ja Kuopion alueilla Pohjois-Savossa. Sen pinta-ala on 164 km², ja pinnankorkeus 97,9 m merenpinnan yläpuolella.[1] Iisvesi saa vetensä pohjoisempana sijaitsevasta suuresta Nilakasta, joka laskee järveen Äyskosken, Koskiselän ja Tervonsalmen kautta. Myös idempänä sijaitsevat pienemmät järvet Ahveninen, Hirvijärvi ja Kuttajärvi laskevat Iisveteen. Iisvedestä vedet puolestaan laskevat lännessä Vaajasalmen ja Säynätsalmen kautta samassa tasossa sijaitsevaan Niiniveteen, josta ne jatkavat matkaansa etelään Miekkaveteen.

Järvi on jakautunut kolmeen suurempaan altaaseen, jotka ovat Virmasvesi, Rasvanki ja varsinainen Iisvesi. Sitä luonnehtivat suuret saaret ja pitkät järveä halkovat niemet, kuten Lieteniemi, joka erottaa Virmasveden Iisvedestä. Iisveden yli 400 saaresta suurimmat ovat Pulkkilansaari sekä Virmasveden ja Rasvangin selät toisistaan erottavat Käpysaari ja Linnonsaari. Etelämpänä sijaitsee kapea ja pitkä Kuninkaansaari. Iisvedellä on rantaviivaa 464 km, ja sen rannoille on keskittynyt kolme asutuskeskusta: Virmasveden rannalla sijaitsee Karttula, Rasvangin rannalla Tervo ja aivan Iisveden eteläisimmässä päädyssä Suonenjoen Iisveden taajama.

Iisveden vedenlaatu on yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan erinomainen, Rasvangin ja Virmasveden osalta hyvä. Vain pitkä ja kapea Karttulanlahti on luokiteltu tyydyttäväksi. Vesi on vähähumuksista ja varsin kirkasta.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Järviwiki: Järviwiki – Iisvesi Järviwiki. Viitattu 22.4.2013.
  2. Pohjois-Savon ympäristökeskus: Iisvesi – ymparisto.fi ymparisto.fi. Viitattu 22.4.2013.
  3. Pohjois-Savon ELY: Rautalammin reitti Pohjois-Savon ELY. Viitattu 22.4.2013.
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.