Niinivesi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niinivesi
Niinivesi-4.jpg

Niinivesi
Koordinaatit 62°47′N, 26°46′E
Sijainti Rautalampi, Vesanto ja Tervo
Pinta-ala 75,66[1] km²
Pinnankorkeus 97,9[2] m
Rantaviiva 196,3[1] km
Suurin syvyys 19,2[1] m
Laskujoki Nokisenkoski
Järvinumero 14.721.1.001

Niinivesi on Kymijoen vesistön Rautalammin reittiin kuuluva järvi Rautalammin, Vesannon ja Tervon kuntien alueella Pohjois-Savossa. Järven pinta-ala on 75 km², ja pinnankorkeus 97,9 m merenpinnan yläpuolella.[1] Niinivesi saa vetensä lännestä Kiesimästä, joka laskee järveen Kerkonjokea pitkin. Myös itäpuolisen, samassa tasossa sijaitsevan Iisveden vedet virtaavat Niiniveteen Vaajavirran, Säynätsalmen ja Putaansalmen lävitse. Niinivesi laskee kaakossa Miekkaveteen Nokisenkosken kautta.[3][4]

Niinivesi on luode–kaakkosuuntainen (mannerjään kulkusuunnan mukainen), yli 35 km pitkä ja varsin kapea järvi. Sen pohjoinen osa, ns. Pohjois-Niinivesi on käytännössä hyvin pitkulainen lahti, jonka pituus on lähes 20 km ja leveys vain hieman yli kilometrin. Etelämmäs tultaessa järvi levenee varsinaiseksi Niiniveden seläksi. Saaria on eniten järven keskiosissa, suurimmat niistä ovat eteläinen Kotasaari ja keskiosan Papinsaari. Suurimpia järveen työntyviä niemiä ovat Västinniemi ja Kerkonniemi sekä Pohjois-Niiniveden Kuorniemi. Idässä laaja Saikarinniemi erottaa Niiniveden Iisvedestä. Rantaviivaa järvellä on 196 km.[1][4]

Niiniveden vedenlaatu on yleisen käyttökelpoisuusluokituksen mukaan erinomainen. Järvi on melko karu ja kirkasvetinen[4].

Nokisenkoski

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e OIVA – Ympäristö- ja paikkatietopalvelu (edellyttää rekisteröitymisen) Ympäristöhallinto. Viitattu 7.9.2010.
  2. Kansalaisen Karttapaikka Maanmittauslaitos. Viitattu 7.9.2010.
  3. Pohjois-Savon ympäristökeskus: Kyläpoluilla – Sonkarin ja Tiitilänkylän yleistiedot 15.5.2000. Pohjois-Savon ympäristökeskus. Viitattu 23.4.2013.
  4. a b c Niinivesi, Järviwiki


Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.