Herttoniemen satamarata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Herttoniemen satamarata
Herttoniemen satamarata, pitkä kiskosuora Viikintien vieressä.jpg
Perustiedot
Reitti OulunkyläHerttoniemen satama
Avattu 1939
Purettu Myllypuro–Herttoniemi: 1990-luvulla
Oulunkylä–Myllypuro: 2010-luvulla
Tekniset tiedot
Pituus 8 km
Raiteiden lkm 1
Raideleveys 1 524 mm
Herttoniemen kartta vuodelta 1936. Satamarata näkyy mustana linjana.

Herttoniemen satamarata oli Helsingissä sijainnut teollisuus- ja satamarata. Se erkani pääradasta Oulunkylän asemalla ja johti Viikin kautta Herttoniemeen. Rata valmistui vuonna 1939. Sitä käytettiin vuoteen 1992 saakka Herttoniemen teollisuusalueen yritysten ja nykyisen Herttoniemenrannan tienoilla sijainneen Herttoniemen öljysataman kuljetuksiin. Vielä vuoteen 2012 saakka rata toimi satunnaisesti Helsingin metron liitäntäratana, mutta uusi yhteys Vuosaaren metroasemalta sataman kautta Vuosaaren satamaradalle teki sen lopulta hyödyttömäksi. Rata purettiin, ja joitakin osuuksia sen vanhasta reitistä kulkee sittemmin valmistuva pikaraitiotie Raide-Jokeri.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi öljysatama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uutta öljysatamaa alettiin suunnitelma 1920-luvulla, jotta öljykuljetukset olisi saatu pois Sörnäisten satamasta.[1] Päätös sen sijoittamisesta Herttoniemeen tehtiin kaupunginvaltuustossa vuonna 1935.[2] Satamarataa alettiin rakentaa vuonna 1930, samaan aikaan kun öljysatamaa rakennettiin.[3] Öljysatama valmistui vuonna 1937[2] ja rata avattiin yleiselle liikenteelle vuonna 1939.[3]

Vielä 1930-luvun lopulla Herttoniemen rata ajateltiin yhdistää Vanhankaupunginlahden länsirantaa pitkin Sörnäisten satamarataan, jonka pistoraiteet ulottuivat pohjoiseen Arabian tehtaille saakka.[1] Alun perin itäisten satama-alueiden rautatieyhteyksiä suunniteltaessa 1920-luvulla varauduttiin myös siihen, että Herttoniemen satamarataan yhdistyisivät Laajasaloon ja Santahaminaan rakennettavat satamaradat.[4] Laajasaloon perustettiin öljysatama, mutta ratoja Herttoniemestä etelämmäksi ei kuitenkaan rakennettu, eikä myöskään yhdistyminen Sörnäisten satamarataan lopulta toteutunut.

Liikennöinti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Herttoniemen rata oli laajimmillaan 1960-luvulla. Radalla oli jopa aikataulunmukaista henkilöliikennettä, 21. joulukuuta 1962 – 5. tammikuuta 1963, kun Helsingin kaupungin liikennelaitoksen lakkouhka sai VR:n aloittamaan neljän päivittäisen junavuoron liikenteen välillä Helsinki–Oulunkylä–Herttoniemi. Yhdentoista päivän aikana junissa kulki kaikkiaan vain 26 matkustajaa, ja niinpä liikennöinti loppui lyhyeen. Tämän lisäksi rataa käytettiin satunnaisesti Santahaminan varuskunnan sotilaskuljetuksiin.lähde?

Rataan kuului kaksi siltaa: Vantaanjoen ylittänyt Maaherrantien silta sekä Lahdenväylän ylittänyt Lahdenväylän silta.

Herttoniemen radan sivuraiteiden purkaminen alkoi tavaraliikenteen vähennyttyä 1960-luvun lopulla. Vuonna 1977 valmistui kuitenkin vielä radan ja Roihupellon metrovarikon välinen huoltoraideyhteys. Tätä raidetta pitkin kuljetettiin muun muassa uusia metrojunayksiköitä.

1990-luvulle tultaessa radan liikenne oli huomattavasti vähentynyt, ja sitä käyttivät enää Teboil ja Metsäliitto.[1] Liikennöinti Herttoniemen teollisuusalueelle ei enää ollut VR:lle kannattavaa.[5] Sataman toiminta päättyi vuonna 1992, ja viimeinen tavarajuna kulki Herttoniemen radalla 30. syyskuuta. Sataman tilalle Herttoniemenrantaan rakennettiin uusi asuinalue.

Huoltoraiteena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satamatoiminnan päätyttyä rataa käytettiin vain metron huoltokuljetuksiin, ja kiskot ulottuivat enää metrovarikon vaihteelle Myllypuron Viilarintielle. 2000-luvun alussa radan linjausta muutettiin Oulunkylän asemalta Viikin tiedepuistoon asti niin, että sepeli ja vanhat ratapölkyt poistettiin, ja kiskot rakettiin uudelleen asfalttipäällysteisistä teräselementeistä ja urakiskoista, joiden päällä kulki ajorata. Uutta Maaherrantien joukkoliikennekatua hyödynsi myös runkolinja 550. Tiedepuiston koetilan kohdalla uusi rata yhtyi vanhaan rataan, joka oli vähäisen liikennöinnin vuoksi jo osittain pusikoitunut.[6] Huoltoradan käyttö oli erittäin vähäistä, ja sitä käytettiin vain yöaikaan.[6] Liikennöinti päättyi lopulta kokonaan vuonna 2012 sen jälkeen, kun uusi metroyhteys oli valmistunut Vuosaaren satamaan.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Pohjanpalo, Olli: Kiskot tiensä päässä | Helsingin rantoja kiertävät syrjäraiteet katoavat metri metriltä (Maksullinen artikkeli) Helsingin Sanomat. 7.4.1990. Viitattu 21.7.2021.
  2. a b Kurki-Suonio, Merja: Herttoniemen öljysatamasta Herttoniemenrannan asuinalueeksi 1997. Helsingin kaupungin ympäristökeskus. Viitattu 21.7.2021.
  3. a b Erävuori, Jukka: Helsingin sataman ja satamahallinnon historia, s. 110–111. Helsingin kaupunki, 1981.
  4. Kertomus Helsingin kaupungin kunnallishallinnosta vuonna 1921 (PDF) (s. 59) Helsingin kaupunki. Viitattu 28.2.2023.
  5. Pasanen, Esko: Herttoniemen satamarata lopetetaan syksyllä (Maksullinen artikkeli) Helsingin Sanomat. 6.5.1992. Viitattu 23.8.2022.
  6. a b c Pyykkönen, Anna-Leena: Uusi junarata hämmästyttää keskellä Viikintietä (Maksullinen artikkeli) Helsingin Sanomat. 25.8.2002. Viitattu 23.2.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]