Alex Grey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alex Grey
Alex Grey työnsä ääressä.

Alex Grey (s. 29. marraskuuta 1953 Columbus, Ohio, Yhdysvallat) on amerikkalainen psykedeeliseen ja visionaariseen taiteeseen erikoistunut taiteilija, joka on luonut myös spirituaalisesti vaikuttuneen taidefilosofian. Grey on vajrayanan harjoittaja.

Taiteellinen tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alex Greyn taide koostuu maalausten ohella performansseista, prosessitaiteesta ja installaatioista. Greyn maalauksia voisi kuvailla henkisen, visionaarisen ja postmodernin taiteen yhdistelmiksi. Hänet tunnetaan hohtavia anatomisia ihmiskehoja kuvaavista maalauksista ja röntgenkuvamaisista kuvista. Hän kuvaa kehojen sisäistä anatomiaa yksityiskohtaisesti.[1] Monissa maalauksissa on kuvattu luurankoa, hermostoa, imusuonistoa ja verenkiertoa tarkasti. Hahmot esitetään esimerkiksi rukoilemassa, suutelemassa, yhdynnässä tai raskaana. Aiheina ovat myös syntymä ja kuolema. Teoksissa on mukana uskonnollista symboliikkaa, kuten auroja, chakroja ja geometrisia kuvioita.[1]

Levynkansissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alex Greyn teoksia on käytetty monien levyjen kansissa, kuten Nirvanan In Uterossa, Toolin, Beastie Boysin Ill Communicationin sisäsivuilla ja David Byrnen The Visible Man-livealbumin kannessa.

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Donald Kuspit: "Alex Grey's Mysticism". Redeeming Art: Critical Reveries 2000.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Alex Grey.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.