Ilmari Salminen (kansantaiteilija)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ilmari ”Imppu” Salminen (1929 Helsinki2008) oli suomalainen Petäjävedellä asunut kansantaiteilija jolla oli oma ITE-taiteen museo Petäjäveden Metsäkulmalla sijainneessa kotimökissään.

Salminen vietti lapsuusvuotensa Helsingin Eirassa mutta sota-aikana hän muutti pakoon Helsingin pommituksia Paavo-setänsä maatilalle Petäjävedelle ja asui siellä siitä lähtien maata viljellen ja hevosia hoitaen. Sedän kuoltua 1986 tila siirtyi Impulle ja hän alkoi pian rakentaa mökkiinsä omaa ”Imppulandiaa”. Mökin seinillä oli Salmisen tekemiä kuvia joissa keskellä olevan tavallisesti lehdestä leikatun valokuvan ympärille oli piirretty itämaista mandalaa muistuttava monimutkainen pisteistä ja viivoista koostuva symmetrinen kuvio. Valokuvat saattoivat esittää julkisuuden henkilöitä tai ne olivat esimerkiksi auto-, eläin- tai tyttökuvia.

Salmisella oli myös kotiseutumuseo jossa oli esillä omatekoisia pyssyjä ja rahaa sekä erilaisia Salmisen keräämiä vanhoja esineitä. ”Mediapajassa” oli Impun koristelemia vanhoja televisioita ja radioita sekä omatekoisia satelliittikännyköitä joilla Imppu otti yhteyttä maailman johtajiin. Museon kokoelmiin kuuluivat myös UFO-asemat ja pulloista sekä hehkulampuista kootut tutkaukot. Museon vieraita Imppu viihdytti kaksirivisellä haitarillaan soittaen omia ITE-sovituksiaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]