Mandala

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee uskonnollista symbolia. Mandala-nimisestä yhtyeestä kerrotaan artikkelissa Bengt Huhta.
Buddhalainen mandala

Mandala on ympyrän muotoon tehty kuvio, joka kuvaa kosmosta symbolisesti tai metafyysisestiselvennä. Sana mandala (मण्डल) on sanskritin kieltä ja tarkoittaa ympyrää, keskusta tai yhteyttä. Mandalaa käytetään mietiskelyn apuvälineenä. Kuvio on usein piirretty tai maalattu, mutta sitä käytetään myös rakennusten pohjapiirroksissa.[1]

Mandaloita on käytetty erityisesti buddhalaisuudessa ja Tiibetin laamalaisuudessa. Yleisimmin mandalaa käytetään meditaation tukena auttamaan ihmistä jäsentämään kaaosmaista todellisuutta mielekkääksi. Mietiskelijän tavoitteena on keskittyminen ja kuvion keskuksen tavoittaminen. Kuvion keskellä on kunkin oppisuunnan symbolikuvioita[1] esimerkiksi elämänkukan symboli, joka kuvastaa koko maailmankaikkeutta ja sen syntyä. Tiibetiläisessä vajrayana-buddhalaisuudessa mandalaa käytetään meditaation tukena. Tiibetinbuddhalaisuudessa tehdään mandaloita hiekasta, ja ne symboloivat pysymättömyyttä.

Kristillisen kulttuurin mandaloiksi on katsottu romaanisten ja goottilaisten kirkkojen ruusuikkunat, vaikka niillä ei olekaan historiallista yhteyttä vastaaviin aasialaisiin kuvioihin. On mahdollista, että jatulintarhoilla on samoja funktioita kuin mandaloilla.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hans Biedermann: Suuri symbolikirja, s. 215–216. Suom. Pertti Lempiäinen. WSOY, 1993. ISBN 951-0-18537-X.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mandala.