Thangka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Thangka (tiibetiksi ཐང་ཀ་, nepaliksi पौभा, paubha) on tiibetiläinen kankaalle maalattava uskonnollinen maalaus, joita käytetään paljon meditaatioissa. Sana thangka tarkoittaa kutakuinkin "tallennettua viestiä".[1]

Buddhalaiset opettajat ja munkit käärivät thangkoja yleensä rullalle, jotta niitä olisi helpompi kuljettaa mukana. Maalauksia käytetään buddhalaisuuden opettamiseen Tiibetissä, jossa väestö on perinteisesti elänyt paimentolaiselämää. Maalaustekniikka opetetaan mestari-kisälli -periaatteella.[2].

Tiibetin lisäksi thangka-maalaukset ovat tyypillisiä myös Nepalissa, jossa maalauksista käytetään nimeä paubha. Kuva-aiheita ovat buddhalaisuuden lisäksi mm. hindulaiset jumalat. Ensimmäiset maalaukset ovat peräisin 1000-luvulta.[3].

Maalauksen pohja on yleensä puuvillaa tai silkkiä. Maalit valmistetaan perinteisesti kristalleista, korallista ja koristekivistä.[1]. Eri väreillä viestitään eri asioita: esim. valkoisella rauhallisuutta ja vihreällä aktiivisuutta. Thangkan kulmat voidaan tehdä nahasta ja ylä- ja alaosiin kiinnitetään usein puinen tai metallinen tanko käärimisen helpottamiseksi.[4].

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b What is Tibetan Thangka Painting | Premium Tibetan Art Gallery in London Gammas. Viitattu 25.11.2020. (englanniksi)
  2. History of Tibetan Buddhist Art Art, Buddhism & Thangka Painting Courses by Carmen Mensink. Viitattu 25.11.2020. (englanniksi)
  3. Chitra Deepa Anantharam: Reflecting on the deeper meaning and philosophy of Nepali Thangka paintings The Hindu. 22.1.2020. Viitattu 25.11.2020. (englanniksi)
  4. Buddhist Art: Tibetan Thangka Paintings www.buddhanet.net. Viitattu 25.11.2020.