Aleksandra Ionowa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aleksandra Ionowa (19. huhtikuuta 1899 Lahti1980 Lahti) oli "mystisen taiteen mestariksi" nimitetty venäläistaustainen suomalainen kuvataiteilija.

Rikkaiden venäläisten vanhempien tyttäreksi syntynyt Aleksandra opiskeli Helsingissä venäläisessä kimnaasissa aatelisten joukossa. Valmistuttuaan hän ryhtyi kahvilanpitäjäksi kotiinsa perustamaan kahvilaan.

Ionowa koki elämänsä kannalta ratkaisevan henkisen kokemuksen 14. heinäkuuta 1946. Hän kuvaili kokemusta näin: "Taivas oli minussa ja minä olin taivaassa". Tämän jälkeen hän tunsi olevansa taiteilija, ja tuotti piirustuksia, maalauksia sekä musiikki-improvisaatioita, johon ei ollut aiemmin kyennyt. Ionowan taide onkin herättänyt kiinnostusta erityisesti rajatiedon harrastajien piirissä ja taidetta on käsitelty rajatiedon lehdessä Ultrassa sekä Ultra-päivillä.[1]

Taiteilijan kyvyt saaneen Ionowan mukaan ”lahjaksi saatu pitää lahjaksi antaa”, joten hän ei koskaan myynyt teoksiaan, vaan antoi niitä lahjoituksina. Niukan elantonsa hän sai luontaistaloudesta.

Julkisuuteen Aleksandra Ionowa astui vasta vuonna 1964 kirkkoherra Voitto Viron saattelemana. Samana vuonna pidettiin hänen ensimmäinen näyttelynsä Helsingissä. Voitto Viron vuonna 1965 kokoaman, Ionowan taiteesta kertovan kirjan Taivas oli minussa mukaan teoksia oli silloin n. 4 000, mutta Ionowa-seuran edustajan mukaan niitä voi nykyään olla jopa kymmenen tuhatta. Taiteilija itse sanoi, että hänellä oli aina inspiraatio.

Ionowan taiteessa erikoista on hänen käyttämiensä tekniikoiden monipuolisuus sekä työskentelytavan nopeus. Useimmat guassi-, hiili-, liitu-, lyijykynä-, pastelli- ja öljyvärityöt on tehty muutamassa minuutissa, eikä niitä ole korjailtu jälkeenpäin.

Aleksandra Ionowan teoksia on ollut näytteillä muun muassa Valamon Kulttuurikeskuksessa Heinävedellä. Ionowa-säätiö on myös tehnyt sopimuksen Lahden taidemuseon kanssa 1300 taulun tallettamisesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ionowa-seura ry. Uskonnot Suomessa: Uskonnot Suomessa -hanke. Viitattu 16.8.2012.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ionowa, Aleksandra: Taivas oli minussa: Aleksandra Ionowan taidetta. Esitellyt Voitto Viro. Helsinki: WSOY, 1965.
  • Ionowa, Aleksandra: Kuvia ja mieterunoja. Lahti: Ionowa-seura, 1971.
  • Kopponen, Väinö: ”Aleksandra Ionowa: Ionowan taiteen symboliikasta”, Ionowa-kokoelma: Lahden kaupunginmuseo. Toimittanut Ulla Korhonen. Lahti: Ionowa-seura & Lahden kaupunki, 1979. ISBN 951-849-009-0.
  • Kopponen, Väinö: Aleksandra Ionowa: Toisenlaisen todellisuuden kuvaaja. Esitelmä Aleksandra Ionowan näyttelyssä Jyväskylän Kesässä 30.6.1980. Turku: Karatas, 1980.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.