Jean-Michel Basquiat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jean-Michel Basquiat
Basquiat (1984)
Basquiat (1984)
Henkilötiedot
Syntynyt22. joulukuuta 1960
Brooklyn, New York
Kuollut12. elokuuta 1988 (27 vuotta)
New York City, New York
Taiteilija
Salanimi Basquiat, Jean-Michel ja Samo
Aktiivisena 1978–1988
Taidesuuntaus Uusekspressionismi ja primitivismi
Aiheesta muualla
basquiat.com

Jean-Michel Basquiat [ʒɑ̃n miʃɛl baskiat][1] (22. joulukuuta 1960 Brooklyn, New York12. elokuuta 1988 New York City, New York) oli yhdysvaltalainen taidemaalari. Basquiat tuli kuuluisaksi graffitivaikutteisesta uusekspressionistisesta tyylistään. Brooklyn, New Yorkista kotosin oleva taiteilija sai mainetta 1970-luvun lopulla osana SAMO-graffittiduoa. Katutaiteesta hän siirtyi taidepiireihin ja nousi kuuluisuuteen menestyksekkäänä avantgarde-taiteilijana 1980-luvun kansainvälisissä taidepiireissä.[2]


Basquiatin kuoleman jälkeen vuonna 1988 hänen teostensa arvo on kasvanut jatkuvasti. Vuonna 2017 japanilainen miljardööri Yusaku Maezawa osti Basquiatin teoksen "Untitled" vuodelta 1982 ennätyksellisellä 110,5 miljoonan dollarin (101 miljoonan euron) hinnalla. Kyseinen teos on yksi kaikkien aikojen kalleimmista maalauksista.[3][4]

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basquiat'n äiti Matilde oli kotoisin Puerto Ricosta, ja isä Gerardilla oli haitilaiset sukujuuret. Basquiat osoitti kiinnostusta taidetta kohtaan jo varhain, ja hänen äitinsä kannusti poikaa piirtämään, maalaamaan ja osallistumaan muihin taideharrastuksiin. Basquiat'n äiti toi seitsämän vuotiaalle Jean-Michellille Grays Anatomy -kirjan tämän ollessa sairaalassa auton ajettua hänen päälleen. Hän kertoi myöhemmin että kirja oli yksi aikaisimmista innoituksen lähteistä teoksilleen.[5]

Yksityiskoulu St. Ann'sista lähdettyään vuonna 1971 Basquiat vaihtoi vähintään viiden eri julkisen koulun välillä kunnes 15 vuotiaana päätyi vaihtoehtoiseen City-As-School lukioon. Basquiat lintsasi koulusta mutta sai tästä huolimatta kannustusta opettajiltaan. City-As-Schoolissa ollessaan Basquiat kuvitti muun muassa koulun lehteä.[6][7]

Taidemaailmassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

17-vuotiaana Basquiat alkoi maalata lukio ystävänsä Al Diazin kanssa metrovaunuihin ja slummirakennuksiin spray-maaleilla graffiteja[2] ja ns. tageja, joissa hän käytti nimimerkkiä SAMO (lyhenne sanonnasta ”same old shit”). Hän erottui lajin muista tekijöistä vahvan graafisen taitonsa ja kuvataiteen tuntemuksen ansiosta.[2] Seuraavana vuonna Basquiat muutti pois kotoaan ja jätti koulun kesken. Hän asui ystäviensä luona ja elätti itseään myymällä tekemiään postikortteja ja T-paitoja. Hän alkoi saada töitään kaupaksi huomattavilla rahasummilla. Vuonna 1980 hän osallistui monen nuoren taiteilijan yhteisnäyttelyyn, jonka oli sponsoroinut Collaborative Projects Inc. Muutaman seuraavan vuoden aikana hänen töitään oli jatkuvasti esillä[2] muiden nuorten taiteilijoiden (esimerkiksi Keith Haringin ja Barbara Krugerin) töiden rinnalla.

Basquiat esiintyi Edo Bortoglion elokuvassa New York Beat Movie vuonna 1981. Elokuvassa oli mukana myös Basquiat’n ystäviä, kuten Vincent Gallo, graffititaiteilija Fab Five Freddy ja Blondie-yhtyeen laulaja Debbie Harry. Basquiat vieraili myöhemmin myös Blondien Rapture-musiikkivideolla.

Basquiat tutustui Andy Warholiin vuonna 1983, ja he tekivät jonkin verran yhteistyötä. He keskustelivat amerikanafrikkalaisen taiteen ja kirjallisuuden asemasta Yhdysvalloissa ja maalasivat yhdessä, usein tekemällä yhteismaalauksia, joissa yhdistyivät Basquiat’n graffitit ja Warholin mainoslogot. Julkisuudessa pohdittiin, miksi Warhol teki yhteistyötä Basquiat'n kanssa: arveltiin, että hän haluaa käyttää hyväksi nuoren taiteilijan mainetta. Kaikesta huolimatta he pysyivät ystävinä Warholin kuolemaan saakka.

Vuoteen 1984 mennessä Basquiat’n ystävät alkoivat olla jo huolestuneita hänen kiihtyvästä huumeidenkäytöstään, äkkipikaiseksi muuttuneesta käytöksestään ja vainoharhaisuudestaan.

Kansainvälisen kuuluisuuden kasvaessa hänen töitään esiteltiin läpi Euroopan. Basquiat matkusti Afrikkaan vuonna 1986, ja hänen töitään oli esillä Norsunluurannikolla.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warholin kuolema vuonna 1987 oli ankara isku Basquiat’lle. Hän yritti taistella huumeriippuvuutta vastaan, lähti vähäksi aikaa New Yorkista ja asui Mauissa. Palattuaan kotikaupunkiinsa hän kuoli heroiinin yliannostukseen 27-vuotiaana ,12. elokuuta 1988. Basquiatin oli löytänyt tajuttomana tämän asunnosta hänen sen aikanen tyttöystävänsä Kelle Inman.[2]

Basquiat on haudattuna Green-Woodin hautasmaalla, New Yorkissa.

Basquiat’n isä omistaa nykyään suurimman osan poikansa töistä ja lainaa niitä näyttelyihin. Taiteilija Julian Schnabel käsikirjoitti ja ohjasi elokuvan Basquiat, joka perustui Basquiat'n elämäntarinaan. Elokuvassa oli nimekäs joukko tähtiä Courtney Lovesta ja Dennis Hopperista alkaen, ja nimiroolia esitti Jeffrey Wright. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1996 ja nosti taiteilijan uuden sukupolven tietoisuuteen. Vuonna 2017 ohjaaja Sara Driver kuvasi dokumenttifilmin Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat, joka kuvaa taiteilijan alkutaivalta.

Taiteilija Julian Schnabel käsikirjoitti ja ohjasi elokuvan Basquiat, joka perustui Basquiat'n elämäntarinaan. Elokuvassa oli nimekäs joukko tähtiä Courtney Lovesta ja Dennis Hopperista alkaen, ja nimiroolia esitti Jeffrey Wright. Elokuva sai ensi-iltansa vuonna 1996 ja nosti taiteilijan uuden sukupolven tietoisuuteen. Vuonna 2017 ohjaaja Sara Driver kuvasi dokumenttifilmin Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat, joka kuvaa taiteilijan alkutaivalta.

Taide[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyylikaudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basquiat'n taiteilijanuran voi jakaa kolmeen osin päällekkäiseen tyylikauteen.

Varhaisimmalla kaudellaan (1980–1982) hän maalasi enimmäkseen hahmoja, kuten luurankomaisia figuureja ja naamiomaisia kasvoja, joiden on tulkittu kuvastaneen taiteilijan lempiaihetta: kuolevaisuutta. Osa maalausten aiheista on peräisin katukuvasta, kuten autot, rakennukset, poliisit, lasten leikit ja graffitit.

Keskikaudellaan (1982–1985) hän maalasi moniosaisille kankaille. Nämä työt ovat täynnä tiheää kirjoitusta ja kollaaseja. Niissä voi myös havaita Basquiat'n kiinnostuneen amerikanafrikkalaisten kulttuurista ja identiteetistä. Töissä kuvataan useita tummaihoisia yhdysvaltalaisia Charlie Parkerista Sugar Ray Robinsoniin.

Viimeisinä vuosinaan Basquiat oli alkanut kehitellä uudenlaista tyyliä, johon kuuluivat erilainen maalaustapa ja uudet symbolit.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Basquiat'n kuuluisimpiin teoksiin lukeutuvat Irony of Negro Policeman (1981), Untitled (Skull) (1981) ja Hollywood Africans (1983).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] ”How to Pronounce Jean Michel Basquiat | Jean Michel Basquiat Pronunciation”.
  2. a b c d e Seppo Zetterberg (toim. suomalainen laitos) Muutosten vuosisata 8. Alkuteos Power, Wealth & Powerty, The Family, Science, The Arts, Passing Parade. WSOY, Porvoo–Helsinki–Juva, s. 257.
  3. Riitta Koivuranta HS: Nuorena kuolleen taiteilijan maalaus myytiin ennätyssummalla Sothebyssä – Hinta on korkein amerikkalaisen taiteilijan teoksesta maksettu summa huutokaupassa Helsingin Sanomat. 19.5.2017. Viitattu 25.12.2023.
  4. Dwyer, Colin: At $110.5 Million, Basquiat Painting Becomes Priciest Work Ever Sold By A U.S. Artist Reuters. 2017.
  5. New York Media LLC: New York Magazine. New York Media, LLC, 1988-09-26. Teoksen verkkoversio (viitattu 25.12.2023). en
  6. Hoban, Pheobe: Basquiat: A Quick Killing in Art.. Viking, 1998.
  7. Alexxa Gotthardt: Basquiat Left School at 17—and Made New York Museums His Classroom Artsy. 1.12.2017. Viitattu 25.12.2023. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Fretz, Eric: Jean-Michel Basquiat: A Biography. Greenwood Press, 2010. ISBN 978-0-313-38056-3
  • Hoban, Phoebe: Basquiat: A Quick Killing in Art. Penguin Books, 2004.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]