Olga Aleksandrovna Romanova

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Olga Aleksandrovna Romanova ja puoliso Oldenburgin prinssi Peter (1901)

Suuriruhtinatar Olga Aleksandrovna Romanova (ven. Ольга Александровна Романова; 13. kesäkuuta (J: 1. kesäkuuta) 1882 Pietarhovi - 24. marraskuuta 1960 Toronto) oli Venäjän tsaari Aleksanteri III:n ja Maria Fjodorovnan nuorin tytär, joka syntyi Pietarhovissa. Olgan sisarukset olivat

Olga meni naimisiin 19-vuotiaana Oldenburgin prinssi Peterin kanssa, mutta avioliitto päättyi myöhemmin eroon, syinä muun muassa pariskunnan ikäero ja aviomiehen homoseksuaalisuus. Ensimmäisen maailmansodan aikana Olga toimi sairaanhoitajana Venäjän itäisellä rintamalla. Ollessaan sairaanhoitajana Olga tapasi kapteeni Nikolai Kulikovskin ja he menivät naimisiin marraskuussa 1916. Avioliitosta syntyi kaksi poikaa, Juri ja Tihon. Isänsä Aleksanteri III:n tavoin Olga nautti hiljaisesta elämästä. Olga nautti lounasaterioiden järjestelemisestä ja aateliston kanssa tuhlaamisesta. Kuolemaansa asti Olga soitti myös viulua ja maalasi.

Venäjän vallankumouksen aikana Olga ja hänen miehensä Nikolai Kulikovski olivat Krimillä. Kun englantilainen sotalaiva tuli hakemaan perhettä, Olga sai tietää merimiehiltä, että Nikolai II perheineen oli murhattu Jekaterinburgissa. Olga sai kuulla, että myös hänen veljensä Mikael Aleksandrovitš oli murhattu. Leskikeisarinna Maria lähti Venäjältä, mutta Olga ja Nikolai jäivät. He päättivät matkustaa valkoisten hallussa olevaan Kubaan, isoon Novominskajan kasakkakaupunkiin. Sieltä oli kotoisin Timofei Jatšhik, keisarinnan henkivartija. Vuokratulla maatilalla syntyi pariskunnan toinen lapsi Juri keväällä 1919.

Syntymän jälkeen valkoiset ehdottivat, että poika pitäisi kruunata Venäjän tsaariksi, mutta Olga kieltäytyi. Olga sai tietää että puna-armeija etsi perhettä. He pakenivat Rostov-na-Donuiin, jossa he asuivat Tanskan konsulaatissa. Konsuli Thomas Schutte kertoi, että leskikeisarinna Maria oli saapunut Tanskaan turvallisesti. Perhe pakeni pienelle Turkille kuuluvalle Prinkipon saarelle Dardanellinien edustalle lähelle Istanbulia.

Seuraava etappi oli Belgrad Jugoslaviassa. Siellä he tapasivat tulevan kuninkaan Aleksanteri II:n. Kuningas antoi pariskunnalle käyttöön erään kuninkaallisen huvilan, joka sijaitsi entisellä Itävalta-Unkarin alueella. Leskikeisarinna Maria ilmoitti, että Olga saisi tulla asumaan hänen kesähuvilalleen Tanskaan. Vuonna 1925 Olga matkusti Berliiniin tunnistamaan naista, joka väitti olevansa hänen veljensä Nikolai II:n tytär Anastasia. Olga oli hyvin läheinen veljensä lasten kanssa, joten Olga tunnisti Anna Andersonin helposti eri ihmiseksi.

Toisen maailmansodan aikana Stalinin propagandakoneisto syytti Olgaa siitä, että Saksa ja Neuvostoliitto olivat sodassa. Vuonna 1948 kylmä sota oli alkamassa ja Olga muutti perheineen Tanskasta Kanadaan. Pariskunta asui Campbellvillessa, Ontariossa, josta he ostivat pienen maatilan. Kun talo alkoi ränsistyä, pariskunta muutti Cooksvilleen, joka on Toronton esikaupunkialuetta. Pariskunnalla kävi paljon vieraita, muun muassa Elisabet II, Walesin prinssi Charles ja Prinssi Philip, Edinburghin herttua.

Vaikka Olgan muistot veljensä Nikolain julmasta kuolemasta jäivätkin mieleen, Olga eli aina onnellisena ja toivoi, että Romanovin suku nousee Venäjällä vielä jonakin päivänä uudestaan valtaan. Kun Olgan puoliso kuoli vuonna 1958, Olga muutti Torontoon ja kuoli siellä 24. marraskuuta vuonna 1960 78 vuoden iässä. Olga on haudattu Yorkin hautausmaalle Torontoon.

Anastasia ja Olga Aleksandrovna Romanova

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Olga Aleksandrovna Romanova.