H. R. Giger

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
H. R. Giger.

Hans Rudolf (Hansruedi) Giger (s. 5. helmikuuta 1940 Chur, Sveitsi) on sveitsiläinen kuvataiteilija. Giger tunnetaan tyylistään, jota hän kutsuu ”biomekaaniseksi taiteeksi”: koneet ja ihmiskehot sulautuvat yhteen ja maisemat ovat painajaismaisia. Giger käyttää usein seksuaalista ja satanistista kuvastoa. Hänen maalauksestaan Landscape XX (jota Dead Kennedys käytti albumin Frankenchrist mukana tulleessa julisteessa) nostettiin oikeusjuttu Yhdysvalloissa.

Giger sai vaikutteita muun muassa Salvador Dalín ja Jean Cocteaun taiteesta. Lukion jälkeen hän opiskeli arkkitehtuuria ja teollista muotoilua Zürichin taideteollisessa korkeakoulussa (Hochschule für Gestaltung und Kunst Zürich). Hän julkaisi biomekaanista taidetta ensimmäisen kerran vuonna 1977 portfoliossaan Necronomicon. Se herätti välittömästi elokuvaväen mielenkiinnon, ja 20th Century Fox -tuotantoyhtiö palkkasi Gigerin suunnittelemaan kehitteillä olleen Alien – kahdeksas matkustaja -elokuvan visuaalisen asun. Giger onnistui loistavasti ja voitti työstään Oscar-palkinnon. Tämän jälkeen Hollywood on käyttänyt Gigeriä jatkuvasti, esimerkiksi kauhuelokuvissa Poltergeist ja Species.

Giger on suunnitellut myös lukuisia levynkansia. Necronomiconin jälkeen Giger on julkaissut muun muassa kirjat Necronomicon II, Biomechanicks, New York City, Alien, Arh ja The Mystery of San Cottardo. Giger asuu nykyään Sveitsissä. Siellä hän omistaa useita ravintoloita, jotka hän on luonnollisesti sisustanut omaan tyyliinsä.

Tampereen taidemuseossa oli vuonna 2010 esillä H. R. Gigerin elokuvaretrospektiivinäyttely H. R. Giger: Art–Design–Film. Näyttelyssä esiteltiin luonnoksia ja suunnitelmia, joiden pohjalta Gigerin tunnetut elokuvahirviöt toteutettiin.[1]

Giger asuu ja työskentelee Zürichissä. Hänen puolisonsa Carmen Maria Scheifele Giger työskentelee Giger-museon johtajana.

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]