Teollinen muotoilija

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Max Liebermann, Peter Behrens, 1923. Muun muassa AEG:lle suunnitellut Berhrens oli eräs 1900-luvun merkittäviä teollisia muotoilijoita.

Teollinen muotoilija on suunnittelija, joka suunnittelee tai muotoilee teollisesti valmistettavia tuotteita ja niihin liittyviä palveluita. Toimenkuvaan liittyy tuotteen ulkoasun, toiminnallisuuden ja käytettävyyden suunnittelun lisäksi usein muun muassa valmistettavuuden suunnittelua käyttöliittymäsuunnittelua, tuoteinnovaatioita, palvelukonseptien suunnittelua ja tutkimusta.

Ensimmäiseksi teolliseksi muotoilijaksi on nimitetty Peter Behrensiä, joka toimi AEG:llä Saksassa muotoilijana vuosina 1907-1914 alkaen. Vaikka Behrens oli alunperin taidemaalari, hän oli myös itseoppinut arkkitehti.[1].

Teollisen muotoilijan toimenkuva on vuosien mittaan muuttunut taiteellisesta käsityöläis-suunnittelijasta tuoteistamisen ja markkinoinnin ammattilaiseen. Ammatin perinteet ovat kiinni taideteollisuudessa, ajassa jolloin tehtaat mielellään ostivat tuotteiden malleja ulkopuolisilta suunnittelijoilta. Jotkut tuotteiden valmistajat perustivat tuotannon yhteyteen taiteellisia osastoja, joissa muotoilijat saattoivat työskennellä läheisessä yhteistyössä valmistuksen kanssa. Siten taattiin brändien säilyminen yhtiön hallussa.

Nykyään teollinen muotoilu yhdistetään usein teknologiateollisuuteen ja muotoilijoista on tullut tuotteistamisen ammattilaisia. He edustavat teollisuuden ja kaupan yhteydessä taiteellista osaamista, jonka avulla ideoita voidaan hahmottaa ja toteuttaa kaupallisiksi tuotteiksi. Oleellista on teolliseen muotoiluun liittyvä kokonaisuuksien ja/tai kokemuksien hahmottaminen tuotteen tai palvelun käyttäjän kannalta. Parhaillaan on meneillään teollisten muotoilijoiden ammatinkuvien eriytyminen. Teollisten muotoilijoiden ammatteja voivat olla myös käytettävyys/käyttöliittymäsuunnittelija, konseptisuunnittelija ja muotoilupäällikkö.

Teollisuustaiteen Liitto Ornamo nimeää vuosittain Vuoden teollisen muotolijan. Vuoden 2014 vuoden teollinen muotoilija on Kirsi Svärd.

Koulutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa teollisia muotoilijoita kouluttaa Aalto-yliopiston taideteollinen korkeakoulu, Lapin yliopisto ja joukko ammattikorkeakouluja, kuten Lahden Ammattikorkeakoulu ja Turun Ammattikorkeakoulu. Myös monet arkkitehdit ovat harjoittaneet ammattia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vihma, Susann, 2002 s. 60-64

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]