Company of Heroes

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Company of Heroes
Companyofheroes pcboxboxart 160w.jpg
Kehittäjä Relic Entertainment
Julkaisija THQ
Suunnittelija(t) Josh Mosqueira
Quinn Duffy
Pelisarja Company of Heroes
Pelimoottori Essence
Havok
Julkaisupäivä NA 12. syyskuuta 2006
EU 29. syyskuuta 2006
Lajityyppi reaaliaikainen strategia
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: M
PEGI: 18+
Alusta Microsoft Windows,
Mac OS X
Jakelualusta CD, DVD, Steam
Laitevaatimukset
  • 2.0 GHz Intel Pentium 4,
    AMD Athlon tai vastaava
  • 512 MB RAM
  • 64 MB näytönohjain (Pixel Shader 1.1 ja DirectX 9.0c)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Company of Heroes on Relic Entertainmentin kehittämä ja THQ:n julkaisema reaaliaikainen strategiapeli. Se julkaistiin maailmanlaajuisesti vuonna 2006 Microsoft Windowsille ja Mac OS X:lle.

Peli sijoittuu toiseen maailmansotaan, jonka yksinpelikampanjassa pelaaja johtaa fiktiivistä liittoutuneiden Able-komppaniaa läpi Normandian maihinnousun taistelujen, muun muassa Omaha Beachin maihinnousun ja Cherbourgin valtauksen. Peliin on julkaistu myös kaksi itsenäistä lisäosaa: Opposing Fronts (2007) ja Tales of Valor (2009), jotka ovat nykyisin saatavilla myös emopelin kanssa Anthology-kokoelman muodossa. Pelin itärintamalle sijoittuva jatko-osa Company of Heroes 2 julkaistiin vuonna 2013.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Resurssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Company of Heroes sisältää kolmenlaisia resurssipisteitä: ammukset (ammunition), polttoaine (fuel) ja miesvoima (manpower). Näitä pisteitä hallussapitämällä pelaaja saa resursseja, joilla voi rakentaa tai tilata lisää yksiköitä, rakennuksia, tykistökeskityksiä, lisäjoukkoja yms.

Pelaaja saa resursseja vain silloin, kun resurssin alue on yhteydessä pelaajan päämajaan, esimerkiksi, jos vastustaja valtaa päämajan ja ammuspisteen välissä olevan alueen, lakkaa resurssien virtaaminen päämajaan. Resurssipisteen valloitusta voi vaikeuttaa rakentamalla tarkkailuaseman (observation post) resurssipisteen päälle, joka samalla lisää resurssipisteen tuottamia resurseja ja samalla vastustajan täytyy tuhota se, ennen kuin se voi vallata sen.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksiköt voivat miehittää rakennuksen ja muuntaa sen kenttäparakiksi, mahdollistaen tiettyjen yksiköiden ja osastojen kouluttamisen siellä. Jalkaväki voi myös miehittää rakennuksia ja käyttää niitä suojana tai varuskuntina puolustuksessa hyökkäyksiä vastaan. Se kuitenkin rajoittaa tulituskantamaa, koska jalkaväki on silloin pysyvä, liikkumaton kohde tehden siitä haavoittuvaisen tarkka-ampujien ampumiselle ja piirittämiselle. Lisäksi jalkaväki voi ampua rakennuksien sisältä vain ikkunoista tai rakennukseen räjähtäneistä aukoista. Jotkut aseet ovat suunnattoman tehokkaita rakennuksessa olevia yksiköitä vastaan; kasapanokset tai jalkaväen kantamat raketinheittimet voivat räjäyttää rakennuksen, panssarivaunun tulitus voi räjäyttää rakennuksen ja liekinheittimellä varustettu jalkaväki tai panssarivaunu voi kirjaimellisesti sytyttää rakennuksen tuleen ja tappaa siten sen sisällä olevat yksiköt. Rakennuksista on jalkaväelle kuitenkin hyötyä pieniä tuliaseita vastaan ja monet rakennukset ovat tarpeeksi vankkoja kestämään jonkin verran jopa tankkitulitusta ennen kuin ne romahtavat. Valloitetut rakennukset on mahdollista räjäyttää vihollistulella, tykistötulella tai räjähteillä. Siviilirakennuksia ei voi korjata tai uudelleenrakentaa. Liittoutuneet ja akselivallat voivat kuitenkin rakentaa miehitettäviä rakennuksia (liittoutuneilla .30 kaliiberinen konekivääripesäke, saksalaisilla bunkkeri)

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmista peleistä poiketen Relic ei käytäkään Company of Heroesin moninpelissä GameSpy Arcadea tai WON:ia, vaan Relic Onlinea, joka mahdollistaa muun muassa paremman automaattisen pelinhaku- ja pelaajien rankkaussysteemin. Moninpeliä voi samanaikaisesti parhaimmillaan pelata kahdeksan pelaajaa (4vs4). Moninpeliä voi halutessaan pelata myös ranked-moodissa, jolloin peli arpoo automaattisesti suunnilleen samantasoisen vastustajan. Vastustajia voittamalla pelaaja saa tasoja ja nousee pelaajien ranking-listalla. Ranked-moodissa pelataan aina 500 pisteen Victory Point Control -säännöillä.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Voittopisteiden hallinta (Victory Point Control)

Kartalle on lisätty kentästä riippuen 3–5 voittopistettä, joiden enemmistön valtaamalla saa vastustajan pisteet kulumaan loppuun. Pelin häviää siis se osapuoli, jonka pisteet loppuvat ensimmäisenä. Ennen pelin alkua voidaan myös määritellä aloituspisteiden suuruudesta, joka on yleensä 200, 500 tai 1 000.

  • Annihilaatio (Annihilation)

Annihilaatiossa pyritään yksinkertaisesti tuhoamaan kaikki vastapuolen rakennukset (lukuunottamatta tarkkailuasemia).

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpelikampanja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksinpelikampanjassa pelaaja johtaa fiktiivistä liittoutuneiden Able-komppaniaa läpi Normandian maihinnousun taistelujen muun muassa Omaha Beachin maihinnousun ja Cherbourgin valtauksen. Saksalla ei ole omaa yksinpelikampanjaa.

Carentanin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat kolme tehtävää kertovat Fox-komppaniasta ja heidän toimistaan Carentanin valtaamisen ja puolustamisen aikana. Fox-komppanian täytyy ensin uudelleenryhmittäytyä Viervillessä sekasortoisten laskuvarjohyppäämisten jälkeen, joka tapahtui monia tunteja ennen D-Dayta. Heidän täytyy myös katkaista vihollisen toimenpiteet taka-alueilla saadakseen lisää laskuvarjohyppäysalueita ja estää saksalaisia vahvistamasta rantoja.

Fox-komppania on määrätty valtaamaan Carentanin kaupunki ja turvaamaan Utah-rannan ja Omaha-rannan yhdistymiskohta sekä puolustamaan sitä raivokkaalta saksalaiselta vastaiskulta. Lopulta Fox-komppania on helpottunut Able-komppanian saapuessa kaupunkiin ja rantojen yhteenliittymä on vihdoin turvattu.

Cherbourgin taistelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Able- ja Dog-komppania muodostavat liittoutuneiden etenemisen kärjen turvatakseen Cherbourgin ja sen sataman. Able-komppania onnistuu työntämään saksalaiset takaisin ja puolustamaan tarviketietä, jotta ”Red Ball Express” pääsisi läpi. Tämä koituu myös tuhoksi saksalaiselle Panzer Lehr -divisioonalle ja kapteeni Shultzille.

Sivustat suojattuina, liittoutuneet jatkavat etenemistään Cherbourgiin. Able- ja Dog-komppania, 4. Cavalryn ja USS Texasin tukemina, saavat tehtävän vallata satamanlaitteiston. Vaikka Able-komppania onnistuneesti kukistaa saksalaispuolustajat ja vangitsee tuhansia vankeja, satama on pahasti vaurioitunut ja on käyttökelvoton liittoutuneille.

Taistelun jälkeen Able-komppania löytää asiakirjoja aksevaltojen bunkkerista, jossa näkyy V2-ohjusten laukaisupaikka lähellä Sottevastia. Fox-komppania on kutsuttu ohjaamaan laskuvarjo-operaatiota V2-laukaisupaikalle samalla, kun Able-komppania syöksyy paikalle panssaritukena.

Operaatio Kobra[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Amerikkalaisjoukot alkavat lähestyä St. Lon kaupunkia ja Able-komppania saapuu pohjoisesta. Saksalaispuolustajat St. Fromondissa toivovat pysäyttävänsä Able-komppanian etenemisen räjäyttämällä ainoan johtavan sillan kaupunkiin. Able-komppania korjasi sillan toiselta puolelta jokea tulevan tulen alla, ja työntää saksalaiset pois kaupungista. Saksalaispuolustajat uudelleenryhmittäytyvät ja järjestävät monia vastahyökkäyksiä rakettipatterit tukenaan, mutta kaikki Able-komppaniaan kohdistuvat hyökkäykset työnnetään takaisin kovin menetyksin.

Charlie-komppania tulee kapteeni Shultzin Panzer Lehrin tuhoamaksi yrittäessään turvata 192. kukkula (Hill 192) St. Lon laitamilla. Able-komppania määrätään valloittamaan kukkula. Pensasaidat kukkulan ympärillä ja piilotetut Flak 88:t tuottavat pelottavan puolustuspaikan saksalaisille, mutta Able-komppania onnistuu murtautumaan läpi käyttämällä puskuosalla varustettuja Sherman-panssarivaunuja kyntääkseen pensasaitojen läpi ja kiertämään saksalaiset.

Saksalaispuolustajat St. Lo:ssa päättävät puolustautua yhdysvaltalaisjoukkoja vastaan linnoittautumalla kaupungin keskustaan, mutta Able-komppania suunnitteli piirittävänsä ja vangitsevansa saksalaispuolustajat kaupungin keskustaan. Vaikka operaatio onnistuu, jotkut saksalaisyksiköt, mukaan lukien Panzer Lehr -divisioona, onnistuvat pakenemaan tuholta. Able-komppania kutsuu paikalle 8. ilmavoimat ja pakenevat saksalaisyksiköt kärsivät suuria tappioita suorapommitusten vuoksi.

Alivoimainen ja jatkuvien ilmahyökkäysten kohteena oleva hajautunut Panzer Lehr -divisioona on saanut kannoillensa yhdysvaltalaisjoukot, ja Able-komppania onnistui pysäyttämään divisioonasta jäljelle jääneet Hébécrevonissa. Hyökkäys suoritetaan nopeasti liikkuvilla M10 panssarintorjuntavaunuilla Panzer Lehrin -divisioonan asemia vastaan. Kapteeni MacKay kaatuu, kun hän saa osuman kapteeni Shultzin Tiger-vaunun ammuksesta.

Operaatio Lüttich[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Menetettyään komentajansa ylennetty luutnantti Conti alkaa johtaa Able-komppaniaa. Able-komppania siirretään takaisin Mortainiin vapauttamaan Dog-komppania kukkula 317:lta (Hill 317). Valitettavasti yhtenä yönä Mortainista tulee saksalaisvastahyökkäysten polttopiste. Yllätettynä ja alivoimaisena Able-komppanian on määrä pitää kukkula hallussaan, kunnes lisävoimat voivat saapua aamulla. Dog-komppania saapuu seuraavana aamuna panssarituen kanssa, ja Able-komppania alkaa linnoittautua ja lujittaa asemiansa.

Saksalaisjoukot uusivat vastahyökkäyksen yöllä epäonnistuneen yllätyshyökkäyksen jälkeen, mutta kaikki yritykset lyödään takaisin. Able-komppania menestyneesti pakottaa saksalaiset perääntymään kärsittyään raskaita menetyksiä, mukaan lukien Flak 88 -patteriston tuhoutuminen.

Falaisen motti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Falaisen motti

Yksinpelikampanjan viimeinen osa käsittelee saksalaisjoukkojen tuhoutumista Ranskassa. Kärsittyään häviöitä peräkkäin, Saksan armeija on pakotettu perääntymään välttyäkseen motittamiselta. Liittoutuneet kilpailevat Saksan armeijan motittamisesta ennen kuin se pääsee karkaamaan. Baker-komppania on määrätty sulkemaan yksi pakoreiteistä Autryssä, mutta kapteeni Schultzin Panzer Gruppen, joka pakeni Panzer Lehr -divisioonan tuholta, hävittivät heidät. Able-komppania kiirehti tapahtumapaikalla M26 Pershing -tuen kanssa ja tuhosi kapteeni Schultzin Panzer Gruppenin vastalahjaksi. Kapteeni Schultzin Tiger on tuhottujen panssarivaunujen joukossa, ja kapteeni MacKayn kuolema oli kostettu.

Chamboista tulee Saksan seitsemännen armeijan viimeinen toivo Falaisen motin välttämisessä. Raskaan ilmatuen kanssa kanadalais-, puolalais- ja yhdysvaltalaisjoukot Able-komppanian johdolla turvaavat kaikki sillat Chamboisin ympärillä ja sulkevat Falaisen motin. Saksan 7. armeija yrittää päästä läpi, mutta heitä kohtaa raskas ilmapommitus ja heidät pakotetaan antautumaan.

Kampanja päättyy tekstillä, jossa kerrotaan Able-komppanian ottaneen 80 prosentin tappiot toisen maailmansodan loppuun mennessä.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Company of Heroes on saanut erittäin positiivista palautetta kriitikoilta ja on voittanut lukuisia eri palkintoja.

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Company of Heroes on saanut toistaiseksi kaksi itsenäistä lisäosaa. Molemmat ovat emopelin kanssa saatavilla nyt myös Anthology-kokoelman muodossa.

  • Company of Heroes: Opposing Fronts (24. syyskuuta 2007)

Sisältää kaksi uutta pelattavaa osapuolta: Iso-Britannia ja saksalainen Panzer -eliittiryhmä (German Panzer Elite).

  • Company of Heroes: Tales of Valor (8. huhtikuuta 2009)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Relic-pelitalon tuotoksia
Company of Heroes | Opposing Fronts