Up Around the Bend (EP)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Up Around the Bend
(EP)

Hanoi Rocks
EP-levyn Up Around the Bend (EP) kansikuva
EP:n kansikuva eroaa hieman singlen kansikuvasta, joka on alapuolella.
EP-levyn tiedot
 Nauhoitettu  19.–20. joulukuuta 1983; toukokuun alku 1984
 Julkaistu 11. kesäkuuta 1984
 Tuottaja(t) David Tickle ja Bob Ezrin
 Tyylilaji rock, hard rock, glam rock, punk
 Levy-yhtiö CBS, Johanna
Muut kannet
7 tuumaisen singlen kansi Singlen espanjalainen kansi
Hanoi Rocksin muut julkaisut
Malibu Beach
1983
Up Around the Bend
(EP)

1983
Underwater World
1984

Up Around the Bend on 11. kesäkuuta 1984 julkaistu suomalaisen Hanoi Rocksin EP ja single. Albumin ulkoasun on suunnitellut Daryl Lee. Ulkoasu on käytännössä sama kaikissa levyissä, paitsi Espanjassa julkaistussa singlessä. Up Around the Bend on cover John Fogertyn säveltämästä CCR:n kappaleesta. Se on myös EP:n ja 7-tuumaisen singlen ainut kappale, joka on elokuussa 1984 ilmestyneeltä menestysalbumilta Two Steps from the Move. Kappale Up Around the Bend nauhoitettiin pikaisesti Roundhouse-studiossa ennen Japanin kiertuetta toukokuun alkupäivinä, kun ikävästi huomattiin, että albumilta puuttui kansainvälisesti murskaava hitti. Hitiksi valittiin pikaisesti tämä CCR:n kappale, jota oli soitettu jo keikoilla. Varsinaisesti kappale tuli keikkojen kappalelistaan Saksan kiertueella, jolloin keikkabussissa ei ollut mitään muuta musiikkinauhaa kuin Suiciden "Up Around the Bend". Näin ollen kyseistä kappaletta kuunneltiin koko kiertueen ajan. Alun perin kappale on kitaristi Nasty Suiciden suosikki jo siitä lähtien, kun hän oli saanut ensimmäiseksi levykseen kappaleen sisältäneen Cosmo's Factory -albumin Sipoon Eriksnäsin talleilla ratsastustoveriltaan. Tästä lähtien hän oli soitellut kyseistä kappaletta ja sen sahaavaa countrytyylistä riffiä. Myöhemmin hän toi kappaleen Hanoi Rocksin harjoituksiin.

Koska kappale oli Nasty Suiciden bravuuri, hän soittaa sen soolokitaraosuudet. Kappaleen nauhoituksissa Nasty Suicide oli kipeänä, eikä hänestä lähtenyt kunnolla ääntä, joten tuottaja Bob Ezrin laulaa kappaleen taustoja.

Up Around the Bend -kappaleesta kuvattiin sittemmin yksi rock-historian kalleimpia videoita erään Playboy-lehden johtajan kartanollalähde?. Kappale sopii Hanoi Rocksin tyyliinkenen mukaan?, mutta siitä tuli hitti muiden kappaleiden kustannuksella. Ezrin on ottanut myöhemmin vastuun siitä, että radiossa soi vain Up Around the Bend, eikä soittoaikaa tullut tarpeeksi muille Two Steps from the Moven hiteille.

Kaikki muut EP:n kappaleet Mental Beat, Until I Get You ja Back to Mystery City ovat peräisin live-albumi All Those Wasted Yearsilta, joka nauhoitettiin legendaarisilla The Marquee Clubiin keikoilla 19.-20. joulukuuta 1983. Until I Get You oli kuultu tällä live-albumilla ensimmäistä kertaa livenä, mutta jo Back to The Mystery Cityllä se kuultiin ensimmäistä kertaa studioversiona. EP:n rinnalla julkaistu 7-tuumainen single oli juuri Up Around the Bend / Until I Get You. Tämän singlen Isossa-Britanniassa julkaistun CBS-version mukana tuli siirrettävä "tatuointi". Suomessa singlen julkaisi Atte Blomin AAB. Japanin Mercuryn julkaisema singleversio Up Around the Bend / Don't You Ever Leave Me on poikkeus, koska siinä kumpikin kappale oli Two Steps from the Movelta. Don't You Ever Leave Me on yksi Hanoi Rocksin suosituimpia hittejä ja balladeja. Kappale on kuultu Don't Never Leave Me-versiona ensimmäisellä albumilla Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks ja livealbumilla All Those Wasted Years. Tämä ensimmäinen versio oli kirjoitettu väärään sävellajiin, ja siksi se oli Michael Monroelle vaikea laulaa. Kaiken lisäksi tämän version tempo oli liian nopea, joten kappale päätettiin uusia hienoksi rock-balladiksi.

EP:n ja yksittäisen 7-tuumaisen singlen lisäksi julkaistiin rajoitetusti kaksi 7-tuumaista singleä käsittänyt tuplapakkaus Up Around the Bend / Until I Get You / Under My Wheels / I Feel Alright / Train Kept A Rollin'. Under My Wheels, I Feel Alright, Train Kept A Rollin ovat kaikki live-poimintoja albumilta All Those Wasted Years.

Up Around the Bend-singlerypäs julkaistiin, jotta saatiin tyydytetyksi kuluttajien ja tiedotusvälineiden uutuuden nälkää. Hanoi Rocksin uutta albumia odotettiin innokkaasti, ja vallitsevaa yhtyeelle painostavaa ilmapiiriä pyrittiin helpottamaan suurella kaupallisella julkaisulla. Vain Japanissa koko single koostui täysin uusista kappaleista, kun taas muiden maiden julkaisut koostuivat Up Around the Bendistä ja jo julkaistuista liveraidoista.

7" single Up Around the Bend julkaistiin Ison-Britannian, Suomen ja Japanin lisäksi Etelä-Afrikassa, Hollannissa, promo-singlenä Australiassa ja Espanjassa. Keski-Eurooppa oli jäänyt aiemmissa markkinointisuunnitelmissa huomioimatta, mutta kiinnostus tästä alueesta heräsi vuoden 1984 aikana. 1983 solmittu uusi levytyssopimus kansainvälisen CBS:n kanssa mahdollisti uudet markkina-alueet, kuten Etelä-Afrikan.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7" single (AAB, CBS):

 1. Up Around the Bend – 3:09
 2. Until I Get You – 4:33

7" single (Mercury):

 1. Up Around the Bend – 3:09
 2. Don't You Ever Leave Me – 4:06

2x7" single (CBS):

 1. Up Around the Bend – 3:09
 2. Until I Get You – 4:33
 3. Under My Wheels – 3:01
 4. I Feel Alright – 4:45
 5. Train Kept A Rollin' – 2:55

EP (Johanna, CBS)

 1. Up Around the Bend – 3:09
 2. Back To Mystery City (live) – 4:55
 3. Until I Get You (live) – 4:33
 4. Mental Beat (live) – 5:02

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]