Dead By X-Mas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Dead By X-Mas”
Hanoi Rocks
Singlen ”Dead By X-Mas” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Self Destruction Blues
 Julkaistu marras–joulukuussa 1981
 Tyylilaji rock, glam punk, glam rock, hard rock, punk
 Kesto 06.17
 Levymerkki Johanna
Hanoi Rocksin muut singlet
Desperados
1981
”Dead By X-Mas”
1981
Love’s an Injection
1982

Dead By X-Mas / Nothing New on joulukuussa 1981 julkaistu Hanoi Rocksin kolmas single ja neljäs julkaisu. Single julkaistiin ennen toista tammikuussa 1982 julkaistua Oriental Beat-albumia, mutta sen kappaleet löytyvät vasta singlekokoelmalta ja kolmannelta studioalbumilta Self Destruction Blues. Single on nauhoitettu ennen Oriental Beatia, joka nauhoitettiin Lontoossa marraskuussa 1981. Ilmeisesti single on siis äänitetty Decibel Studiossa Tukholmassa elo-syyskuussa.

Singlen kappaleet ovat olleet pidettyjä ja ne ovat yhtyeen alkupuolen tärkeimpiä hittejä. B-puolen Nothing New ei ole niin tunnettu kuin A-puolen Dead By X-Mas, jota on pidetty kuin ennusteena yhtyeen toisen rumpalin Razzlen kuolemasta. Razzle kuoli Vince Neilin kyyditsemänä auto-onnettomuudessa juuri ennen joulua 9. joulukuuta 1984. Razzlen kuoleman jälkeen lehdet kertoivat kuinka Syracusessa Yhdysvaltain itärannikolla Hanoi Rocksin yhdellä viimeisistä keikoista viimeinen soitettu kappale oli Razzlen hyvin rummuttama "Dead By X-Mas". Myöhemmin lehdissä tätä pidettiin enteenä. Kappaleessa toistuukin kertosäkeessä lause "I'll be dead by X-mas now anyway " (suom. Olen kuollut jouluna joka tapauksessa) ja sen sanat kertovat kauhutarinan. Kitaristi Andy McCoy sanoikin vuonna 1981, että kappale voisi olla totta.

Michael Monroe kertoi Suosikissa lokakuussa 1981 kappaleen tarinan olevan tämä:

»Laulu kertoo saksalaisesta tytöstä, joka on kirjeenvaihdossa tukholmalaisen kaverin kanssa. Kaveri ihmettelee, kun ei kuule tytöstä mitään, joten hän soittaa tämän äidille ja saa kuulla tytön joutuneen mielisairaalaan. Tyttö oli ollut jonkun pojan kanssa ajelulla metsässä, kun bensa loppui. Kaveri lähti hakemaan bensaa, mutta kului tunti eikä mitään tapahtunut. Sitten kuului koputus auton katolta, ja samaan aikaan tyttö kuuli poliisiauton kuulutuksen: - Äkkiä ulos autosta, äläkä katso taaksesi. Tyttö lähtee juoksemaan, mutta katsahtaa kuitenkin taakseen: katolla on mielipuoli, jolla on poikakaverin pää ja joka hakkaa päätään auton kattoon. Tyttö sekoaa ja joutuu mielisairaalaan. Se on scary tarina.»

Kummatkin kappaleet ovat Andy McCoyn säveltämiä ja sanoittamia. Single julkaistiin vain Suomessa Johannalta. Dead By X-Mas-kappaleessa Michael Monroe laulamisen lisäksi soittaa eräät kitaraosuudet ja piano-osuuden.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dead By X-Mas – 2.58
  2. Nothing New – 3.19

Kesto: 6 min 17 s

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]