Tragedy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Tragedy”
Hanoi Rocks with Andy McCoy
Singlen ”Tragedy” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks
Self Destruction Blues
 Julkaistu helmikuussa 1981 ja huhtikuussa 1982
 Tuottaja(t) The Muddy Twins (Andy McCoy ja Michael Monroe)
 Tyylilaji rock, glam punk, punk, glam rock, hard rock
 Kesto 08.46
 Levy-yhtiö Johanna, Tandan, Nippon Phonogram
Muut kannet
Tragedy (Ruotsi).jpg ruotsalainen kansi
Tragedy (Japani).jpg japanilainen kansi
Hanoi Rocksin muut singlet
I Want You
1980
”Tragedy”
1981
Desperados
1981

Tragedy / Café Avenue on helmikuussa 1981 julkaistu 7-tuumainen Hanoi Rocksin toinen single ja julkaisu. Tämä 7" tuumainen single Tragedy julkaistiin hieman ennen samassa kuussa ilmestynyttä esikoisalbumia Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks. Tragedy ja Café Avenue ovat tunnetuimmat hitit Hanoi Rocksin aivan varhaisesta tuotannosta. Vaikka Tragedy julkaistiin näytepalana tulevalta albumilta, Café Avenue julkaistiin vasta singleistä kootulla Self Destruction Blues-albumilla, eikä silloinkaan samana raakaversiona kuin tällä singlellä.

Kitaristi Andy McCoy sävelsi ja sanoitti Tragedyn 15–16-vuotiaana. Kappaleen sanoituspohjana on ollut tavallinen teinitarina siitä, kuinka saa kokea ensi rakkautensa ja kuvittelee sen kestävän ikuisesti. Jossakin vaiheessa tämä kaikki romahtaa ja maailma tuntuu murtuvan. Tuloksena on "tragedia" ja itkua. Kappale on erittäin energinen ja nopeatempoinen. Se on myös melodinen, vaikka koko kappaleen soitettava alkuosa ja muutamat muut kitaralla soitettavat kohdat koostuvat pelkästään Em-soinnusta punk-tyyliin. Tragedy on nauhoitettu Park Studiossa Tukholman ulkopuolella Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks-albumin nauhoituksissa.

Café Avenue kertoo Hanoi Rocksin individualistisesta asenteesta siitä, kuinka sillä ei ole väliä minkä näköinen olet ja kuka olet. Samoin se kertoo Hanoi Rocksin köyhästä katuelämästä ja halusta nousta tähtiin. Minäkertoja viettää rankkaa, nuorta ja villiä elämää, mutta lopulta saadakseen rahaa hän alkaa prostituoiduksi. Café Avenuen sanoitus siis perustuu hyvin paljon Hanoi Rocksin omaan elämään Tukholmassa. Mitä tulee prostituutioon niin sillä viitataan Hanoi Rocksin feminiinisestä glam-tyylistä syntyneisiin ennakkoluuloihin, joiden mukaan yhtyeen jäsenet olivat homoseksuaaleja ja itsensä myyjiä. Näitä väitteitä ja huhuja lietsoi entisestään Andy McCoy kertoessaan perättömiä tarinoita siitä, kuinka hän myi itseään miehille Tukholmassa. Kappale on äänitetty Park Studiossa Tukholma ulkopuolella esikoisalbumin nauhoituksissa ja sen eräät kitaraosuudet soittaa laulaja Michael Monroe.

Suomessa singlen julkaisi Johanna ja Ruotsissa Tandan. Samoin se julkaistiin vielä Japanissa huhtikuussa 1982, jolloin Hanoi Rocks aloitti Japanin-läpimurtonsa. Japanin singleversio on Tragedy/Don't Never Leave Me. Don't Never Leave Me on albumilta Bangkok Shocks, Saigon Shakes, Hanoi Rocks ja se löytyy suosittuna uudelleen muokattuna Don't You Ever Leave Me-hittiversiona omalta singleltään ja menestysalbumilta Two Steps from the Move.

Kappaleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

7-tuumainen (Johanna, Tandan) (1981):

  1. Tragedy - 3:54 - (san. ja säv. Andy McCoy, sov. Hanoi Rocks)
  2. Café Avenue - 4:52 - (san. ja säv. Andy McCoy, sov. Hanoi Rocks)

Kesto: 8 min 46 s

7-tuumainen (Nippon Phonogram) (1982):

  1. Tragedy - 3:54 - (san. ja säv. Andy McCoy, sov. Hanoi Rocks)
  2. Don't Never Leave Me - 3:55 - (san. ja säv. Andy McCoy, sov. Hanoi Rocks)

Kesto: 7 min 49 s

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]