The Marquee Club

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marquee Club, 14 Upper Saint Martins Lane, Covent Garden, Lontoo. Kuval elokuulta 2007.
Rilo Kiley - Marquee Club

The Marquee oli vuonna 1958 perustettu englantilainen rock-klubi, joka sijaitsi Lontoossa alun perin osoitteessa 165 Oxford Street. Klubi aloitti jazz- ja skifflemusiikista, mutta 1960–1990-lukujen aikana siellä esiintyi lukuisia legendaarisia ja tunnettuja rockyhtyeitä. Pääsy soittamaan The Marqueella oli yksi yhtyeiden suurimpia unelmia. Jos yhtye pääsi soittamaan The Marqueelle, se kertoi myös yhtyeen tasosta.

1960-luku ja rock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1960-luvulla klubi suuntautui enemmän rockiin. Esimerkiksi The Rolling Stones teki ensiesiintymisensä juuri The Marqueella 12. heinäkuuta 1962. Vuonna 1964 klubi muutti sen paremmin tunnettuun osoitteeseen 90 Wardour Street. Tässä osoitteessa sijaitsevassa huoneistossa ja sen pienellä lavalla soittivat kaikki eri aikakausien huippuyhtyeet yli 25 vuoden ajan. 1960-luvulla Marqueella esiintyi The Moody Blues, The Move, The Who, Yes, David Bowie, Jethro Tull, The Jimi Hendrix Experience ja Pink Floyd, jolla oli tapana soitella sunnuntai-iltapäivisin.

1970-luku ja punk[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvun punkin tulemisen ja uuden aallon myötä klubilla esiintyi sellaiset merkittävät punkyhtyeet kuin The Sex Pistols, Eddie and the Hot Rods, The Stranglers, Generation X, London, The Police, Buzzcocks ja The Jam.

1980-luku ja New Wave Of British Heavy Metal sekä progressiivinen rock[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvulla klubilla vaikutti progressiivisen rockin uusi tuleminen ja NWOBHM, jota edusti erityisesti Iron Maiden. Ensimmäinen The Marqueella ja sen kuuluisalla pienellä lavalla soittanut suomalaisyhtye oli Hanoi Rocks, joka esiintyi siellä ensimmäisen kerran syksyllä 1981, toistamiseen vuonna 1982 ja kolmannen kerran jouluna 1983. Viimeksi mainitusta joulunajan konsertista tallennettiin live-levy All Those Wasted Years ja samanniminen live-videotaltiointi. Hanoi Rocks oli ainut yhtye, joka toi Marqueelle glam rock -aikakauden. Yhtye soitti klubilla myös useita muita kertoja.

Klubin vaikeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1988 The Marquee Club muutti Wardour Streetilta suurempiin tiloihin osoitteeseen 105 Charing Cross Roadille. Muutto oli kuitenkin epäonnistunut ja klubi suljettiin 1996.

Vuonna 2001 The Marquee Club perustettiin uudelleen Islingtoniin, mutta suljettiin talousvaikeuksien takia jo 2003, alle vuosi avajaisten jälkeen.

The Marquee Club -nimellä avattiin 2004 uusi klubi osoitteeseen 1 Leicester Square, joka sijaitsee Lontoon turistialueen keskustassa. Klubi kuitenkin suljettiin alle puolentoista vuoden toiminnan jälkeen.