Ero sivun ”Eurokommunismi” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[arvioimaton versio][arvioimaton versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
SieBot (keskustelu | muokkaukset)
p Botti lisäsi: tr:Avrupa komünizmi
Lisätty kommunismi mallinne
Rivi 1: Rivi 1:
'''Eurokommunismi''' oli 1970-luvulla Länsi-Euroopassa syntynyt poliittinen liike, joka pyrki kehittämään [[kommunismi]]sta muodon, joka sopisi länsimaiseen demokratiaan. Liike sai alkunsa [[Italia]]n, [[Espanja]]n ja [[Ranska]]n kommunistisista puolueista, jotka halusivat laajentaa kannattajakuntaansa perinteisen tehdastyöväen ulkopuolelle. Ne hakivat hyväksyntää julkishallinnossa työskentelevästä keskiluokasta, ja lähestyivät uusia sosiaalipoliittisia liikkeitä kuten [[feminismi|feministejä]] ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajia. Ne uskalsivat myös kyseenalaistaa [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] toimintatapoja avoimemmin kuin ennen (katso esim. [[Prahan kevät]]).
{{Kommunismi}}'''Eurokommunismi''' oli 1970-luvulla Länsi-Euroopassa syntynyt poliittinen liike, joka pyrki kehittämään [[kommunismi]]sta muodon, joka sopisi länsimaiseen demokratiaan. Liike sai alkunsa [[Italia]]n, [[Espanja]]n ja [[Ranska]]n kommunistisista puolueista, jotka halusivat laajentaa kannattajakuntaansa perinteisen tehdastyöväen ulkopuolelle. Ne hakivat hyväksyntää julkishallinnossa työskentelevästä keskiluokasta, ja lähestyivät uusia sosiaalipoliittisia liikkeitä kuten [[feminismi|feministejä]] ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajia. Ne uskalsivat myös kyseenalaistaa [[Neuvostoliitto|Neuvostoliiton]] toimintatapoja avoimemmin kuin ennen (katso esim. [[Prahan kevät]]).


{{tynkä/Politiikka}}
{{tynkä/Politiikka}}

Versio 18. marraskuuta 2007 kello 14.05

Eurokommunismi oli 1970-luvulla Länsi-Euroopassa syntynyt poliittinen liike, joka pyrki kehittämään kommunismista muodon, joka sopisi länsimaiseen demokratiaan. Liike sai alkunsa Italian, Espanjan ja Ranskan kommunistisista puolueista, jotka halusivat laajentaa kannattajakuntaansa perinteisen tehdastyöväen ulkopuolelle. Ne hakivat hyväksyntää julkishallinnossa työskentelevästä keskiluokasta, ja lähestyivät uusia sosiaalipoliittisia liikkeitä kuten feministejä ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolustajia. Ne uskalsivat myös kyseenalaistaa Neuvostoliiton toimintatapoja avoimemmin kuin ennen (katso esim. Prahan kevät).

Tämä politiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.