Ero sivun ”Pelastus (uskonto)” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
→‎Aiheesta muualla: poistettu toimimaton linkki, lisätty linkki viralliseen suomalaiseen raamattusivustoon
Rivi 31: Rivi 31:
== Aiheesta muualla ==
== Aiheesta muualla ==


* [https://raamattu.fi/haku?query=pelastus&bibles=KR92&parallels=&content=posts,content_page,resources&sort=canonical&ts=1580812159073&view=&books= Pelastus Raamatussa – sanahaku, raamattu.fi]
* [http://www.koivuniemi.com/raamattuhaku?kirjat=kr&hakuehto=pelastus Pelastus Raamatussa]
* [http://cometell.me/fi/pelastus Pelastus - siltavertauksen avulla]
* [http://www.koivuniemi.com/raamattuhaku?kirjat=kr&hakuehto=pelastus Pelastus Raamatussa sanahaku, koivuniemi.com]



{{tynkä/Uskonto}}
{{tynkä/Uskonto}}

Versio 4. helmikuuta 2020 kello 13.32

Uskonnollinen pelastus tarkoittaa toimintoa tai tapahtumaa, jossa ihminen pelastuu rangaistuksesta, joka on langetettu hänelle Jumalan tai jumalien asettamien sääntöjen rikkomisen tähden. Siten pelastus antaa pääsyn taivaaseen tai Jumalan yhteyteen. Uskonnosta ja sen tulkinnasta riippuen pelastusta voidaan pitää ihmisen omana aikaansaannoksena tai ihmisen ulkopuolelta tulleena asiana tai näiden yhdistelmänä.

Pelastus kristinuskossa

Pääartikkeli: soteriologia

Kristillisen opin mukaan ihminen on synnistä johtuen nykyisessä luonnollisessa olotilassaan matkalla kohti ikuista tuhoa tai kärsimystä, jota nimitetään kadotukseksilähde?, mutta hän voi pelastua uskomalla Jeesukseen Kristukseen, joka on valmistanut pelastuksen ilmaisena lahjana kuolemallaan ja ylösnousemuksellaan.lähde?

Populaarissa kristinuskon tulkinnassa pelastuksen katsotaan yleensä koskevan ihmisen aineetonta sielua tai henkeä. Raamatun terminologiassa sielu viittaa kuitenkin - myöhemmästä kielenkäytöstä poiketen - ihmiseen kokonaisuutena. Kristilliseen pelastusoppiin kuuluukin usko ruumiin ylösnousemukseen.

Kristillistä pelastuskäsitystä voi luonnehtia kokonaisvaltaiseksi: pelastus koskee koko ihmistä ja tapahtuu yksin Jumalan armosta ilman ihmisen omia ansioita.

Tunnettuja pelastusta koskevia kristillisiä oppeja ovat

Pelastus juutalaisuudessa

Toisin kuin myöhemmässä kristillisessä teologiassa, juutalaisuuden näkökulmasta Vanhan testamentin pelastuskäsitys ei ole hengellinen, tuonpuoleinen eikä individualistinen; pelastuksella tarkoitetaan pikemminkin Israelin kansan olemassaoloon ja hyvinvointiin kohdistuvien uhkien poistumista. Tärkeimpänä historiallisena pelastustapahtumana juutalaiset muistelevat Egyptin orjuudesta vapautumista, jota juhlitaan pääsiäisenä.

Pelastus islamissa

Islamissa pelastus tarkoittaa paratiisiin pääsemistä maanpäällisen elämän jälkeen.

Lähteet

Aiheesta muualla


Tämä uskontoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.