Ero sivun ”Kaupunki” versioiden välillä

Siirry navigaatioon Siirry hakuun
632 merkkiä lisätty ,  4 vuotta sitten
(kh)
[[Kaupungistuminen]] alkoi maanviljelyn myötä ensimmäisenä [[Lähi-itä|Lähi-idässä]]. Keski-Euroopassa kaupungit olivat keskiajalla erotettu ympäröivästä maaseudusta [[kaupunginmuuri|muureilla]], ja kaupankäynnin verottamisen vuoksi kaupunkien rajoilla oli tulliaitaukset. [[Teollistuminen|Teollistumisen]] myötä kaupungit ovat laajentuneet alueellisesti, ja autoistuminen on edelleen laskenut kaupunkien väestötiheyttä 1900-luvulla. Kaupunki oli aiemmin sekä hallinnollisesti että maantieteellisesti selkeästi rajattavissa oleva kokonaisuus, mutta esikaupungistumisen myötä tämä rajaaminen on käynyt hankalammaksi. Kaupunkimaisen asutuksen piirteitä on myös sellaisissa tiheästi asutuissa yhdyskunnissa, jotka eivät kutsu itseään kaupungeiksi.
 
Kaupunkien koko vaihtelee huomattavasti riippuen siitä, puhutaanko hallinnollisesta kaupungista vai hallinnollisten rajojen yli jatkuvasta kaupunkialueesta. Kaupunkiväestön lisäksi Pohjoismaissa on jo vuosikymmeniä tarkasteltu myös [[taajama|taajamien]] väestöä. Muualla maailmalla kaupungin määritelmät vaihtelevat huomattavasti, mikä vaikeuttaa tilastojen vertailua. Voidaan kuitenkin arvioida, että vuonna 2007 jo puolet maailman väestöstä asui kaupungeissa tai kaupunkimaisissa taajamissa.<ref>[http://ethesis.helsinki.fi/julkaisut/bio/bioja/vk/yli-pelkonen/ Helsingin yliopiston väitöstiedote, 24.11.2006: Ekologisen tiedon merkitys kaupunkisuunnittelussa korostuu]</ref>
 
==Kaupunkirakenne==
Globaalit suurkaupungit ovat kaupankäynnin, talouden, kulttuurin ja myös muiden elämänalueiden keskuksia. Tällaisia kaupunkeja ovat esimerkiksi [[New York]], [[Tokio]], [[Berliini]], [[Hongkong]], [[Moskova]], [[Pariisi]] ja [[Lontoo]].
 
Maailman kaupunkeja on vaikea laittaa yksiselitteiseen suuruusjärjestykseen, sillä hallintotapa ja kaupunkien rakenne saattavat erota hyvinkin paljon. Myös suurkaupunkien yhteenkasvaminen megalopoleiksi vaikeuttaa rajanvetoa, kun yhtenäinen kaupunkialue on hyvinkin laaja mutta hallintoalueet erillisiä. Megalopoleja on esimerkiksi Yhdysvaltain itärannikolla, [[Rein–Ruhr|Reinin-Ruhrin]] alueella Saksassa ja Japanissa. Maailman suurin kaupunkialue on Japanin [[Suur-Tokio]].{{lähde}} Laaja eurooppalainen kapunkijärjestelmiin kohdistunut tutkimus on osoittanut, että kaupungistuminen tukee parhaiten sekä taloudellisesta, sosiaalista että koko maan taloudellista kehitystä, jos se rakentuu useiden vahvojen kaupunkiseutujen varaa<ref>{{Kirjaviite|Tekijä = Parkinson, M., Meegan, R., Karecha, J., Evans, R., Jones, G., Sotarauta, M., Ruokolainen, O., Tosics, I., Gertheis, A., Tönko, A., Hegedüs, J., Illés, I. Lefèvre, C. & Hall, P.|Nimeke = Second Tier Cities in Europe: In an Age of Austerity Why Invest Beyond the Capitals?|Sivu = |Julkaisija = Liverpool John Moores University|Vuosi = 2012}}</ref>n.
 
==Katso myös==
2

muokkausta

Navigointivalikko