Mölndal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mölndalin myllykylä
Näkymä Safjälletiltä Mölndaliin.

Mölndal on samannimisen Mölndalin kunnan keskustaajama. Se sijaitsee Länsi-Götanmaan läänissä ja Länsi-Götanmaan historiallisessa maakunnassa Länsi-Ruotsissa. Mölndal ei enää muodosta omaa taajamaansa, vaan se on kasvanut yhteen Göteborgin taajaman kanssa. Mölndal oli 1970-luvun alun kuntauudistukseen asti kaupunki.

Mölndal sijaitsee Göteborgin ja Malmön välisen rautatien varressa. Myös Eurooppatie E6 kulkee kaupungin halki. Göteborgin raitiovaunulinja 4 kulkee Mölndalin kaupunkiin Göteborgista.

Kaupungin nimi tulee vanhasta ruotsinkielisestä sanasta, joka tarkoittaa myllylaaksoa. Kvarnbyssä on pitkä ja kapea koski, johon rakennettu vesiturbiini toimi Mölndalin varhaisen teollistumisen vauhdittajana. Nykyisin siellä on biotieteisiin keskittyvää elinkeinoelämää, muun muassa Astra Zenecan tutkimuskeskus, joka työllistää yli 3 100 henkeä. Alueella, joka sijaitsee suhteellisen lähellä Göteborgin yliopiston teknologiapuistoa, toimii useita muita lääkkeisiin ja biotekniikkaan keskittyneitä yrityksiä.

Mölndalin nähtävyyksiin kuuluu museoitu vanha ruukki Kvarnbyssä, kaupunginmuseo ja Gunnebon linna. Kunnassa sijaitsee myös Ruotsin toiseksi suurin ravirata Åby, jossa vierailee yli 160 000 katsojaa vuosittain[1].

Media[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikallislehti Mölndals-Posten ilmestyy paperisena torstaisin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Åbytravet abytravet.se. Viitattu 27.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mölndal.
Tämä Ruotsiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.