Ero sivun ”Hamas” versioiden välillä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
[katsottu versio][katsottu versio]
Poistettu sisältö Lisätty sisältö
TjBot (keskustelu | muokkaukset)
p r2.7.2) (Botti lisäsi: pa:ਹਮਾਸ
Noitakoiso (keskustelu | muokkaukset)
Ei muokkausyhteenvetoa
Rivi 27: Rivi 27:
| Kotisivu = [http://www.pmo.gov.ps/ www.pmo.gov.ps]
| Kotisivu = [http://www.pmo.gov.ps/ www.pmo.gov.ps]
}}
}}
'''Hamas''' ({{lyhenne|Harakat al-muqāwama al-islāmiyya}}, {{k-ar|حركة المقاومة الاسلامية}}) on [[palestiina]]lainen [[islamismi|islamistinen]] järjestö ja [[demokratia|demokraattisesti]] valitun Palestiinan [[parlamentti|parlamentin]] suurin [[puolue]]. Yhdysvallat, EU, sekä kolme muuta valtiota on luokitellut Hamasin [[terrorismi|terroristi]]järjestöksi. Peruskirjansa mukaisesti Hamas vastustaa rauhanomaista ratkaisua palestiinalaiskysymykseen.<ref>[http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/fi/oj/2006/l_082/l_08220060321fi00200024.pdf Euroopan unionin virallinen lehti 21.3.2006]</ref><ref>{{Verkkoviite | Osoite =http://www.mideastweb.org/hamas.htm | Nimeke =Hamasin peruskirja, artikla 13 | | Viitattu =13.11.2007 | Kieli =englanti }}</ref> [[Palestiinalaishallinnon_vaalit#Vuoden_2006_parlamenttivaalit|Kevään 2006 Palestiinan vaalien]] jälkeen Hamas pääsi hallitusvastuuseen. Sen vuonna [[1988]] kirjoitettu ja yhä voimassa oleva perussääntö viittaa [[Israel]]in valtion tuhoutumiseen ja islamilaisen valtion perustamisen.<ref>[http://www.mideastweb.org/hamas.htm "The Covenant of the Islamic Resistance Movement (Hamas)"], MidEast Web, August 18, 1988</ref><ref>[http://www.yale.edu/lawweb/avalon/mideast/hamas.htm "The Covenant of the Islamic Resistance Movement"], The Avalon Project at Yale Law School, retrieved April 22, 2006.</ref> Kesällä [[2007]] Hamas ja kilpaileva [[Fatah]] kävivät rajuja taisteluita, joiden seurauksena Hamas erotettiin [[palestiinalaishallinto|palestiinalaishallituksesta]], mutta se sai haltuunsa [[Gazan kaista]]n.
'''Hamas''' ({{lyhenne|Harakat al-muqāwama al-islāmiyya}}, {{k-ar|حركة المقاومة الاسلامية}}, suom. ''islamilainen vastarintaliike'') on [[palestiina]]lainen [[islamismi|islamistinen]] järjestö ja [[demokratia|demokraattisesti]] valitun Palestiinan [[parlamentti|parlamentin]] suurin [[puolue]]. Yhdysvallat, EU, sekä kolme muuta valtiota on luokitellut Hamasin [[terrorismi|terroristi]]järjestöksi. Peruskirjansa mukaisesti Hamas vastustaa rauhanomaista ratkaisua palestiinalaiskysymykseen.<ref>[http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/site/fi/oj/2006/l_082/l_08220060321fi00200024.pdf Euroopan unionin virallinen lehti 21.3.2006]</ref><ref>{{Verkkoviite | Osoite =http://www.mideastweb.org/hamas.htm | Nimeke =Hamasin peruskirja, artikla 13 | | Viitattu =13.11.2007 | Kieli =englanti }}</ref> [[Palestiinalaishallinnon_vaalit#Vuoden_2006_parlamenttivaalit|Kevään 2006 Palestiinan vaalien]] jälkeen Hamas pääsi hallitusvastuuseen. Sen vuonna [[1988]] kirjoitettu ja yhä voimassa oleva perussääntö viittaa [[Israel]]in valtion tuhoutumiseen ja islamilaisen valtion perustamisen.<ref>[http://www.mideastweb.org/hamas.htm "The Covenant of the Islamic Resistance Movement (Hamas)"], MidEast Web, August 18, 1988</ref><ref>[http://www.yale.edu/lawweb/avalon/mideast/hamas.htm "The Covenant of the Islamic Resistance Movement"], The Avalon Project at Yale Law School, retrieved April 22, 2006.</ref> Kesällä [[2007]] Hamas ja kilpaileva [[Fatah]] kävivät rajuja taisteluita, joiden seurauksena Hamas erotettiin [[palestiinalaishallinto|palestiinalaishallituksesta]], mutta se sai haltuunsa [[Gazan kaista]]n.


== Historia ==
== Historia ==

Versio 23. marraskuuta 2012 kello 01.20

Hamas

Hamas (lyhenne sanoista Harakat al-muqāwama al-islāmiyya, arab. حركة المقاومة الاسلامية‎, suom. islamilainen vastarintaliike) on palestiinalainen islamistinen järjestö ja demokraattisesti valitun Palestiinan parlamentin suurin puolue. Yhdysvallat, EU, sekä kolme muuta valtiota on luokitellut Hamasin terroristijärjestöksi. Peruskirjansa mukaisesti Hamas vastustaa rauhanomaista ratkaisua palestiinalaiskysymykseen.[1][2] Kevään 2006 Palestiinan vaalien jälkeen Hamas pääsi hallitusvastuuseen. Sen vuonna 1988 kirjoitettu ja yhä voimassa oleva perussääntö viittaa Israelin valtion tuhoutumiseen ja islamilaisen valtion perustamisen.[3][4] Kesällä 2007 Hamas ja kilpaileva Fatah kävivät rajuja taisteluita, joiden seurauksena Hamas erotettiin palestiinalaishallituksesta, mutta se sai haltuunsa Gazan kaistan.

Historia

Muslimiveljeskunta oli kehittynyt, kun köyhälistön ja pakolaisten rinnalle oli liittynyt koulutettuja, liikemiehiä ja ammatinharjoittajia. Havaittuaan tämä kasvun, monet nuoret, etenkin Gazassa asuvat päättivät, että Veljeskunnan oli aika nousta Israelin miehitystä vastaan. Muslimiveljeskunnan sisällä väiteltiin vuosia tästä ja aluksi johtajat olivat sitä mieltä, ettei Egyptissä ja Syyriassa tehtyjä virheitä tulisi toistaa. Hamasin perustamisesta pidettiin vuonna 1986 salainen kokous Hebronissa, jossa mukana olivat ainakin seuraavat henkilöt:[5]

  • Šeikki Ahmad Yasin, myöhemmin hengellinen johtaja.
  • Muhammad Jamal al-Natsheh, Hebronista
  • Jamal Mansour, Nablusista
  • Šeikki Hassan Yousef, Mosab Hassan Yousefin isä.
  • Mahmud Muslih, Ramallahista
  • Jamil Hamami, Jerusalemista
  • Ayman Abu Taha, Gazasta
Hamasin lippu

Salaisessa kokouksessa sovittiin, että aluksi ryhdyttäisiin yksinkertaiseen kansalaistottelemattomuuteen – heitettäisiin kiviä ja poltettaisiin autonrenkaita. Tavoitteena oli havahduttaa, yhdistää ja mobilisoida Palestiinan kansa ja saada se ymmärtämään, että tarvittiin itsenäisyyttä Allahin ja islamin lipun alla.[6]

Hamas perustettiin vuonna 1987 järjestöä vuoteen 2004 asti johtaneen šeikki Ahmad Yasin toimesta. Hamas perustui Egyptissä toimineen Muslimiveljeskuntaan. Yasin kuoli 6.9.2004 Israelin suorittamassa salamurhassa. Israelin armeijan Apache-helikopteri ampui kohti Yasinia ympäröivää ihmisjoukkoa Hellfire-ohjuksen. Yasin kuoli välittömästi yhdessä yhdeksän muun ihmisen kanssa. [7] Hänen seuraajakseen nousi Abdulaziz al-Rantisi, joka kuitenkin koki edeltäjänsä kohtalon jo vajaan kuukauden kuluttua. Hänen jälkeensä Hamasin johdossa toimi Syyriassa maanpaossa elävä Khalid Maš’al.

Yhdysvaltalaisen tietotoimisto United Press Internationalin mukaan Israelin tiedustelupalvelu Mossad tuki Hamasia järjestön alkuvuosina pyrkien luomaan vastapainon PLO:lle. Tuolloin Hamasin toiminta keskittyi pääasiassa uskonnolliseen ja sosiaaliseen toimintaan.[8] Käytännössä Hamasin vahvistuminen merkitsi Jasser Arafatin ja Fatahin heikentymistä PLOssa, mikä olisi saattanut olla Israelille hetkellisesti edullista.

Vuonna 1996 Hamas kieltäytyi osallistumasta ensimmäisiin Palestiinalaishallinnon parlamenttivaaleihin. Se halusi ilmaista tyytymättömyytensä Israelin kanssa käytyjen neuvottelujen tasapuolisuuteen ja pyrki välttämään tunnustamasta Palestiinalaishallintoa.kenen mukaan?

Monet kansainväliset järjestöt, kuten YK ja Amnesty International, ovat tuominneet Hamasin iskut. Euroopan unioni, Kanada, Yhdysvallat, Japani ja Israel luokittelevat myös poliittisen Hamasin terroristijärjestöksi. Hamasin hallitessa Gazaa palestiinalaiset eivät ole noudattanut Israelin ja palestiinalaisten välistä tulitaukoa vaan ovat jatkaneet aktiivisesti raketti-iskujaan aina vuoteen 2012 saakka. Toistaiseksi viimeisimmän itsemurhaiskunsa Hamasin sotilaallinen siipi teki elokuussa 2004 Beershebassa, jossa kuoli 16 ihmistä.

17. toukokuuta 2007 Hamas ilmoitti aloittavansa itsemurhaiskut Israeliin uudelleen sen jälkeen kun Israel tuhosi Hamasin päämajan Gazassa.

Hamasin voitettua vuonna 2006 vaalit, Yhdysvaltain hallinto vaati arabiliittolaisiaan katkaisemaan järjestön rahallisen tuen. Sen jälkeen Hamas kääntyi šiialaisen Iranin puoleen ja lähestyi sitä. Ns. arabikevään myötä Egyptissä nousi valtaan Hamasin sisarpuolue Muslimiveljeskunta. Lisäksi Hamas on saanut ystäviä Qatarista, Turkista ja Jordaniasta, mutta veti päämajansa pois Syyrian Damaskoksesta ja asettui avoimesti maan kansannousun puolelle.[9]

Toiminta

Hamasin raketti-iskuista johtuva ilmahälytys Israelissa.
Vuonna 2001-2008 Gazasta ammutut raketit Israeliin.
Gazan tuhot tammikuussa 2009

Hamas on monitahoinen järjestö, joka sotilaallisen toiminnan lisäksi harjoittaa myös yhteiskuntaa rakentavaa toimintaa ylläpitämällä esimerkiksi kouluja ja sairaaloita. Hamasilla on lisäksi sotilaallinen siipi Izz al-Din al-Qassam -prikaatit, joka tunnetaan itsemurhapommituksistaan israelilaisia siviilejä ja hyökkäyksistä sotilaita vastaan. Sotilaallisen toiminnan ajanjaksoja on nimitetty seuraavasti: Ensimmäinen intifada, Toinen intifada, Operaatio Kesäsade, Israelin Gazan operaatiot 2007, Operaatio Valettu lyijy

Vuoden 2006 vaalivoitto

Palestiinalaisten parlamentin paikkajako vuoden 2006 vaaleissa.

Tammikuussa 2006 Hamas osallistui parlamenttivaaleihin ensimmäistä kertaa. Hamasin vaalilista, Muutos ja reformi, sai 44,45 % äänistä, Fatahin saadessa 41,43 %.[10] Hamas sai kaikkiaan 74 paikkaa parlamentin 132:sta paikasta.[11] Vaalit hävinneen edellisen valtapuolueen Fatahin edustaja ilmoitti, ettei puolue ole valmis hallitusyhteistyöhön Hamasin kanssa, ja sen pääministeri Ahmad Qurai’ erosi, jotta Hamas voi muodostaa hallituksen. Isma’il Haniyyasta tuli uusi pääministeri.

Vaalivoiton jälkeen vuonna 2006 Hamasin edustajat ovat kuitenkin puhuneet neuvotteluista Israelin kanssa, mikä tarkoittaisi käytännössä Israelin valtion tunnustamista.lähde? Venäjä tunnustaa Hamasin kutsumalla sen edustajat neuvotteluihin Moskovaan. Sen sijaan Israel, Euroopan unioni ja Yhdysvallat eivät halua neuvotella Hamasin kanssa ennen kuin Hamas tunnustaa Israelin ja luopuu vaatimuksesta tuhota Israel. Israel on jäädyttänyt palestiinalaishallinnolle meneviä tullituloja, Euroopan unioni ja Yhdysvallat palestiinalaishallinnon palkkamenoiksi tarkoitetut avustukset.

17. huhtikuuta 2006 Tel Avivissa tehtiin itsemurhaisku, joka tappoi yhdeksän henkeä. Hamas ei tuominnut iskua, vaan kutsui sitä itsepuolustukseksi.[12]

Yhteenotot Fatahin kanssa

Voittonsa jälkeen Hamas ajautui vastakkain presidentti Mahmud Abbasin Fatahin kanssa. Toukokuussa Sunday Times raportoi Hamasin suunnitelleen presidentin salamurhaa. Kesäkuussa Hamasin ja Abbasin aseelliset joukot olivat lähellä yhteenottoa. Palkatta jääneiden hallinnon työntekijöiden tyytymättömyys kiristi tilannetta edelleen.

Tammikuussa 2007 Hamas ja Fatah olivat ajautuneet jo lähelle sisällissotaa. Niiden välisissä yhteenotoissa oli kuollut jo kymmeniä ihmisiä. Helmikuussa järjestöt sopivat tulitauosta ja yhteishallituksesta.

Toukokuussa järjestöjen tulitauko raukesi ja yhteenotot alkoivat uudelleen. Kaikkiaan yhteenotoissa on kuollut yli 200 ihmistä, joukossa korkeita johtajia. 14. kesäkuuta Hamas on saanut haltuunsa koko Gazan kaistan.

Palestiinalaishallinnon puheenjohtaja Mahmud Abbas erotti hallituksen ja kutsui entisen talousministerin muodostamaan hätätilahallitusta. Fatahilla on hallussaan enää vain Länsiranta, koska Hamas otti haltuunsa koko Gazan kaistan.

2008 yhteenottoja Israelin kanssa

Kesäkuussa solmitun tulitaukosopimuksen jälkeen Hamas oli tehnyt salaisen tunnelin rajan yli, ja Israel tukkiakseen tunnelin teki ilmaiskuja marraskuussa [13] surmaten kuusi Hamasin jäsentä. Hamas vastasi hyökkäykseen liki välittömästi raketti-iskuin, kenenkään kuitenkaan tuolloin loukkaantumatta. Israelin rikottua tulitaukoa marraskuussa, Hamas ei suostunut uudistamaan tulitaukosopimusta, ja jatkoi rakettien ampumista Israeliin. Joulukuussa 2008 Israel aloitti ennen tulitaukosopimusta ja neuvottelujen aikana suunnittelemansa sotilasoperaation [14], tehden useita ilmaiskuja Hamasin kohteisiin Gazassa ja myös siviilikohteisiin, vastauksena Hamasin Israeliin ampumille raketeille. Jopa yli 1 150 on kuollut ja yli 5 100 haavoittunut Israelin iskuissa.[15]

Katso myös

Lähteet

Viitteet


 

Malline:Link FA