Mosab Hassan Yousef

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mosab Hassan Yousef vuonna 2019.

Mosab Hassan Yousef (arabiaksi: مصعب حسن يوسف ,s. 1978 Ramallah[1]) on palestiinalainen vakooja, joka on auttanut Israelia Hamasin vastaisessa työssä.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mosab Hassan Yousef on yhden Länsirannan Hamas-johtajan Hassan Yousefin poika. Israelin turvallisuuspalvelu Shin Betin agentit pidättivät hänet vuonna 1996. Niihin aikoihin Shin Bet värväsi hänet vakoojaksi ja hänet vapautettiin vankilasta vuonna 1997.

Vakoojan työssä Yousefia pidettiin yhtenä Shin Betin luotettavimmista lähteistä Hamasin johtoportaassa, minkä vuoksi häntä kutsuttiin "vihreäksi prinssiksi" viittauksena islamistiryhmän lipun väriin ja sukulaissuhteeseen Hamas-liikkeen perustajaan. Tiedustelutiedot, joita hän toimitti Israelille, johtivat useiden terroristisolujen paljastumiseen ja estivät kymmeniä itsemurhaiskuja ja salamurhayrityksiä israelilaiskohteisiin.

Vuonna 1999 Mosab kääntyi kristityksi. Hän pakeni Länsirannalta vuonna 2007, jonka jälkeen hän on elänyt Kaliforniassa. Hänen omaelämäkertansa on julkaistu nimellä "Son of Hamas: A Gripping Account of Terror, Betrayal, Political Intrigue, and Unthinkable Choices" (ISBN 1414333072), ja sen on kirjoittanut Ron Brackin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vihreä prinssi Helsingin Sanomat. 22.6.2011. Viitattu 2.4.2018.