Ahmad Qurai’

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ahmad Qurai’

Ahmad Ali Muhammad Qurai’ (s. 26. maaliskuuta 1938) oli Palestiinalaishallinnon pääministeri vuosina 20032006. Hän seurasi tehtävässään Mahmud Abbasia. Hamasin voitettua parlamenttivaalit vuonna 2006 pääministeriksi nousi Isma’il Haniyya.

Ahmad Qurai’ syntyi Abu Disissa, lähellä Jerusalemia 1937 verraten rikkaaseen perheeseen. Hän liittyi PLO:n Fatah-siipeen 1968. Pankkiirina hän toimi PLO:n taloudellisen siiven johtajana ja teki siitä yhden Libanonin suurimmista työnantajista. Liiketoiminta tuotti noin 40 miljoonaa dollaria vuodessa ja työllisti 6500 työntekijää. Hän seurasi Jasser Arafatia Tunisiin 1983. Elokuussa 1989 Ahmed Qurai’ valittiin Fatahin keskuskomitetaan. Hän oli mukana salaisissa Oslon rauhanneuvotteluissa 1993 vastaten kehityssuunnitelmasta maailmanpankille ja perusti ja on toiminut palestiinalaisten kehitys- ja jälleenrakennusrahaston johtajana.

Hän oli mukana ensimmäisessä palestiinalaishallinnon hallituksessa talousministerinä ja teollisuusministerinä. Tammikuussa 1996 hänet valittiin parlamenttiin ja sen puhemieheksi.

Pääministeri Mahmud Abbasin erotessa syyskuussa 2003 Arafat nimitti Qurai’n virkaan. Hän vastasi suostuvansa vain, jos Yhdysvallat takaa Israelin pysymisen rauhansuunnitelmassa ja sotilasiskujen lopettamisen.

Qurai’ nimitettiin hätäistunnossa 5. lokakuuta 2003, mutta jo 12. päivä hän uhkasi erota turvallisuusjoukkojen hallinnasta syntyneen kiistan vuoksi. 17. heinäkuuta 2004 Qurai’ jätti eronpyyntönsä Gazan kasvavien levottomuuksien ja kaaoksen vuoksi, mukaan lukien poliisipäällikön ja viiden ranskalaisen kaappauksen vuoksi. Arafat kieltäytyi hyväksymästä eroa ja myönsi Qurai’lle osan turvallisuusjoukkojen hallinnasta, jota hän oli vaatinut uudistuksien vuoksi. Qurai’n mukaan nämä joukot ovat korruptoituneita ja toimivat laittomasti.

Qurai’a pidetiin Oslon sopimuksen aikaan pidättyvänä, myöhemmin hän on paljastanut jyrkkiäkin kantoja. Qurai’ on vaatinut Länsi-Jerusalemin ja juutalaisten asuttamien alueiden ottamista mukaan neuvotteluihin. Hän on myös vaatinyt pakolaisille paluumahdollisuutta kotiseuduilleen Israelin alueella.