Tupac Shakur

Wikipediasta
Tämä on arkistoitu versio sivusta sellaisena, kuin se oli 17. tammikuuta 2009 kello 22.35 käyttäjän Pontisto (keskustelu | muokkaukset) muokkauksen jälkeen. Sivu saattaa erota merkittävästi tuoreimmasta versiosta.
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tupac Amaru Shakur
[[Tiedosto:Tiedosto:Tupac Shakur Graffiti.jpg|250px|Tupac Shakur]]
Tupac Shakur
Henkilötiedot
Syntynyt16. kesäkuuta 1971
Manhattan, New York, Yhdysvallat[1] [2]
Kuollut13. syyskuuta 1996 (25 vuotta)
Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat
Ammatti muusikko, näyttelijä
Muusikko
Taiteilijanimi 2Pac, 'Pac, Makaveli
Aktiivisena 19901996
Tyylilajit rap, West Coast Rap
gangsta rap, g-funk
Yhtyeet Digital Underground, Thug Life, Tha Outlawz
Levy-yhtiöt Death Row, Amaru, Interscope
Out Da Gutta, Makaveli Records
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
www.2pac.com

Tupac Amaru Shakur (16. kesäkuuta 1971 Manhattan, New York, Yhdysvallat13. syyskuuta 1996 Las Vegas, Nevada, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen hip hop -artisti ja näyttelijä. Guinness World Recordsin mukaan hän on eniten levyjä myynyt rap-artisti maailmassa: Shakurin levyjä on myyty Yhdysvalloissa yli 50 miljoonaa kappaletta ja maailmanlaajuisesti yli 75 miljoonaa kappaletta. Todellisuudessa lukemat ovat vieläkin suuremmat, koska Shakurin levyistä ei olla enää vuosiin pidetty tarkkaa kirjaa.[3] Tupac käytti artistinimenään lyhennettä 2Pac (joskus myös pelkästään 'Pac), myöhemmin yhdellä albumilla myös nimeä Makaveli. Tupacin levyttämistä kappaleista tunnetuimpia ovat ”California Love” (1995), ”Hit 'Em Up” (1996) ja kuoleman jälkeinen hitti ”Changes” (1998). Tupac oli MTV:n järjestämän äänestyksen kaikkien aikojen parhaimpien MC:den listalla sijalla kaksi.[4]Hän sijoittui Vibe -lehden kaikkien aikojen parhaimman rap-artistin äänetsyksessä sijalle 1. [5]


Historia

Tupac Amaru Shakur syntyi köyhään perheeseen New Yorkin Manhattanilla. Hänen äitinsä Afeni Shakur[2][6] oli Mustien panttereiden jäsen.[7] Hän antoi pojalleen ensin nimeksi Lesane Parish Crooks,[8][2] mutta vaihtoi nimen hyvin pian intiaanivapaustaistelijan mukaan Tupac Amaru Shakuriksi, joka on siis hänen virallinen ja oikea nimensä.[9] Tupac Amaru on arabiaa ja tarkoittaa Loistavaa käärmettä ja Shakur Jumalalle kiitosta. Tupac eli lapsuutensa ilman isää. Hänellä oli siskopuoli Sekyiwa Shakur ja äitinsä uuden liiton myötä myös velipuoli Mopreme Shakur, joka on myös luonut uraa rap-artistina. Tupac aloitti räppäämisen 15-vuotiaana, mutta jo sitä ennen hän oli kirjoittanut runoja. Hänellä ei lapsuudessaan ollut jengi- tai rikollistaustaa. Shakur sanoi dokumentissa Tupac: Resurrection, että hänen kasvunsa naisvaltaisessa perheessä sai hänet kunnioittamaan naisia, mistä todisteena muun muassa platinaa myynyt ”Dear Mama”- ja ”Keep Ya Head Up” -kappaleet, joista ensimmäinen oli ylistys hänen äidilleen, mutta myös muille äideille.

Perhe muutti ensin Baltimoreen[2] Marylandiin, minkä jälkeen Shakurin taiteellisuus tuli tietoon. Koulussa hän opiskeli muun muassa balettia, runoutta, jazzia ja näyttelemistä. Myöhemmin perhe muutti Marin Cityyn Kaliforniaan lähelle San Franciscoa. Tupac muutti pois kotoaan 17-vuotiaana saatuaan tietää äitinsä käyttävän crack-huumetta.[10] Shakur asui kaduilla ja kavereidensa luona vailla omaa asuntoa ja yritti elättää itsensä muun muassa myymällä huumeita. Tästä ei kuitenkaan tullut mitään. Tämän jälkeen Tupac törmäsi erääseen manageriin, joka oli kuullut hänen musiikkiaan. Tämä manageri oli Leila Steinberg, joka oli vakuuttunut Shakurin rap-taidoista ja esitteli hänet rap-ryhmä Digital Undergroundin[2] keulahahmolle Shock G:lle. Shock G otti Tupacin mukaan ryhmäänsä ensin tanssijaksi ja roudariksi. Työ ei ollut mitään loisteliasta, mutta näin Tupac pääsi mukaan isompiin rap-piireihin ja keikoille muassa New Yorkiin[2].

Kuuluisuuteen nousu (1991–1992)

Kauan ei kulunut kun hänen rap-uransa alkoi Digital Underground -yhtyeen[2] riveistä, jonka levyllä Tupac esiintyi ensimmäistä kertaa vuonna 1991 kappaleessa ”Same Song”, josta kuvattiin myös musiikkivideo. Myöhemmin samana vuonna julkaistiin hänen debyyttialbumi 2Pacalypse Now, joka myi kultaa hittisingle ”Brenda's Got a Babyn” johdolla. Albumi sai julkisuutta myös toisella tapaa, sillä silloinen Yhdysvaltain varapresidentti Dan Quayle hyökkäsi albumia kohtaan. Quayle totesi muun muassa ettei kyseisellä albumilla ole mitään sijaa amerikkalaisessa yhteiskunnassa.[11] Quaylen julistus toi Tupacille lisää julkisuutta ja kasvatti levynmyyntiä. Esikoislevyn ilmestymisen aikoihin Shakur oli saanut kiinnityksen myös ensimmäiseen elokuvarooliinsa Ernest Dickersonin ohjaamassa elokuvassa Juice, jonka ensi-ilta oli vuonna 1992. Elokuvassa Shakur näytteli rikollista, mikä vaikutti hänen imagoonsa seuraavilla levyillä. Tuleva menestys oli taattu, mutta myös vaikeudet olivat ovella.

Thug Life (1993–1994)

Pääartikkeli: Thug Life
Graffitit Tupacista ja Thug Lifesta Manenbergissä Kapkaupungissa.

Vuoden 1993 loppupuolella Shakur perusti rap-yhtyeen Thug Life. Siihen kuului hänen kaverinsa Big Syke, Macadoshis, Rated R ja hänen velipuolensa Mopreme Shakur. Yhtye julkaisi heidän debyyttialbumin Thug Life Vol. 1 26. syyskuuta 1994. Albumin singlen ”Pour Out a Little Liquor” tuotti Johnny Jackson, joka tuotti myös lukuisia kappaleitta Tupacin albumilla All Eyez on Me. Ryhmä esiintyi konserteissa ilman Shakurin panosta.

Thug Life -sana tulee backronymista The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody.

Vaikeudet alkavat (1993–1995)

Vuosi 1993 oli toisesta soololevystä Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. ja toisesta elokuvasta Poetic Justice (ohjaaja John Singleton ja vastanäyttelijänä Janet Jackson) huolimatta kauttaaltaan vaikea. Kesällä Menace 2 Society -elokuvaan kiinnitetty Tupac riitaantui elokuvan ohjanneen Allen Hughesin kanssa ja pahoinpiteli tämän. Tästä seurauksena hän joutui 15 päiväksi vankilaaan ja sai potkut elokuvasta. Saman vuoden lokakuussa sattui Atlantassa varsinainen selkkaus, kun kaksi valkoista siviilipukuista poliisia oli pysäyttänyt tumman miehen liikennevaloissa. Shakur sattui paikalle ja kysyi poliiseilta, mistä oli kysymys. Poliisit vastasivat aseillaan ja Tupac vastasi omalla aseellaan takaisin.[12] Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut välikohtauksessa. Vasta myöhemmin Tupacille selvisi, että kyseiset miehet olivat poliiseja. Syytteet kuitenkin hylättiin muotoseikkaan vedoten. Pelkästään tämä sai monet miettimään, että jotain hämärää poliisien toiminnassa oli. Myös tilanteessa mukana ollut tumma mies selvitti myöhemmin, että hän on varma, että Tupac pelasti hänen henkensä. Tapaus vain entisestään vahvisti Tupacin gangsta-imagoa ja antoi tapauksella ihmisille mielikuvan, että hän todellakin elää niin kuin kappaleissaan räppää. Tupacin oikeudenkäyntien aikana, hänen toinen sooloalbuminsa Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. lähestyi myyntiluvuissa platinalevyn rajaa. Levyn myyntiä edistivät top-10 R&B -listatkin vallanneet hittisinglet ”Keep Ya Head Up” ja ”I Get Around”, jotka molemmat myivät kultaa.

Tiedosto:Tupac graffito.jpg
Graffiti Tupacista pikkukylässä

Thug Life Vol. 1, joka on Thug Lifen ensimmäinen albumi, julkaistiin syyskuussa 1994. Levynmyynti jäi vaisuksi, mutta tavoitti kultarajan lähes olemattomasta mainonnasta huolimatta . Marraskuussa 1994 Tupac oli menossa tapaamaan Bad Boy Recordsin edustajia näiden päämajaan New Yorkissa. Odotellessaan hissiä rakennuksen ala-aulassa kaksi miestä tuli ja ampui Shakuria samalla ryöstäen[2] kaikki hänen kultaketjunsa ja -korunsa. Tupac selvisi hyökkäyksestä kuin ihmeen kaupalla hengissä muun muassa kahdesta päähän osuneesta luodista huolimatta. Laukauksia ammuttiin yhteensä seitsemän, joista viisi osui Shakuriin. Ampumatapauksen aikana oli käynnissä oikeudenkäynti Tupacia vastaan, josta hän sai pian tapauksen jälkeen 1,5–4,5 vuoden vankeustuomion. Nuori fani oli väittänyt Tupacin raiskanneen hänet vuoden 1993 loppupuolella.[13][14][15] Valamiehistö katsoi Shakurin syyllistyneen seksuaaliseen hyökkäykseen ja lähetti hänet vankilaan. Shakur kiisti loppuun asti syytteet. Eräs videotallenne olisi puoltanut Tupacin kertomuksia illan tapahtumista, mutta poliisi tuhosi nauhan ja näin todistusaineistoa ei Tupacin syyttömyydestä ollut esittää. Vankilassa ollessaan jotkut Tupacin vankitovereista kertoivat hänelle, että hänen ystävänsä rap-artisti The Notorious B.I.G. olisi tiennyt ampumisesta etukäteen. Tupac alkoi uskoa, että The Notorious B.I.G., Sean ”Puff Daddy” Combs[2] sekä muutamat muut Bad Boy Recordsista tiesivät, että hänet tultaisiin ampumaan ja ryöstämään, mutta eivät varoittaneet häntä. Vankeustuomion aikana ilmestyi kaksinkertainen platina-albumi Me Against the World. Albumi on kautta aikain ensimmäinen listaykkönen, jonka esittäjä on samaan aikaan istunut vankilassa[2].

Vuonna 1994 Tupac seurusteli pop-tähti Madonnan kanssa.[16]

Death Row Records (1995–1996)

Death Row Recordsin logo
Pääartikkeli: Death Row Records

Death Row- ja Interscope-levy-yhtiöt maksoivat 1,4 miljoonaa dollaria[2] saadakseen Tupacin ulos vankilasta syksyllä 1995. Ehtona oli, että Tupac tekee kolme levyä Death Row'n alaisuudessa. Death Row Recordsin johtaja Suge Knight uskoi, että Bad Boy Recordsin Sean Combslla (P.Diddy) olisi ollut tekemistä hänen serkkunsa Atlantassa tapahtuneen murhan kanssa, ja yritti saada Shakuria vihanpitoon Bad Boy Recordsia ja The Notorious B.I.G.:tä vastaan, tiedostaen myös tilanteen loistavan markkina-arvon. Päivälleen tasan vuosi Tupacin ampumistapauksesta Shakurin läheinen ystävä Randy ”Stretch” Walker murhattiin New Yorkissa. Helmikuussa 1996 ilmestyi Shakurin viides albumi, moninkertaista platinaa myynyt ja ensimmäien rap-musiikin tupla-cd All Eyez on Me.[17] Albumi pääsi Rock And Roll Hall of Famen listalla sijalle 90.[18] Levyllä vieraili ensimmäistä kertaa Shakurin perustaman Tha Outlawz -yhtyeen jäseniä. Myös rap-artistit Snoop Dogg, Nate Dogg ja Dr. Dre vierailevat albumilla. Albumin ilmestymisen jälkeen Tupac oli suosionsa huipulla.

Musiikin ohella Tupac jatkoi elokuvien tekemistä. Vain videolevitykseen päässyt trilleri Bullet[2] ilmestyi kesällä 1996. Samoihin aikoihin Tupac näytteli myös elokuvissa Gridlock'd[2] ja Gang-Related, joka jäi miehen viimeiseksi elokuvaksi. Elokuvat saivat ensi-iltansa vuonna 1997.

Kuolema

Tupacia ammuttiin 7. syyskuuta 1996 Las Vegasissa, ja hän kuoli saamiinsa vammoihin kuusi päivää myöhemmin lasvegasilaisessa sairaalassa. Ampumavälikohtaus tapahtui muutama tunti Mike Tysonin ja Bruce Seldonin välisen raskaan sarjan nyrkkeilymestaruusottelun jälkeen. Tupac oli tullut seuraamaan hyvän ystävänsä Tysonin paluuottelua yhdessä Death Row -seurueen kanssa. Tyson voitti ottelun tyrmäyksellä ensimmäisessä erässä. Ottelun jälkeen Shakur hyökkäsi Death Row -ryhmän kanssa Southside Crips -jengin jäsenen Orlando ”Baby Lane” Andersonin kimppuun. Tupac, Marion ”Suge” Knight ja muutama muu pahoinpitelivät Andersonin, koska hän oli ollut huhujen mukaan mukana varastamassa erään Death Row -artistin arvokasta kaulakorua. Hetken kestänyt pahoinpitely tapahtui noin kello 20.50 MGM-hotellin aulassa. Tappelun jälkeen Shakur seurueineen suuntasi kohti Death Row'n omistamaa Club 662:ta[19] (nykyisin ravintola-klubi tunnetaan nimellä Seven). Noin kello 22.55 seurue pysähtyi punaisiin liikennevaloihin. Tupac rullasi ikkunan auki ja valokuvaaja otti hänestä kuvan. Kuva on viimeinen kuva, jossa Shakur esiintyy elossa. Noin kello 23.00–23.05 poliisit pysäyttivät Sugen ajaman auton Las Vegas Blvd kadulla. Syynä oli liian kovaa soitettu musiikki autostereoista ja autossa ei myöskään ollut rekisterikilpiä paikoillaan. Rekisterikilvet löytyivät Sugen auton takakontista. Noin kello 23.10 Knightin ajama musta BMW 750i sedan pysähtyi East Flamingo Roadin ja Koval Lanen risteykseen liikennevaloihin, aivan Maxim Hotellin edessä. Vasemmalta puolen auton lähettyville tuli kaksi naista omalla autollaan, Tupac vaihtoi heidän kanssaan muutaman sanan kutsuen heidät samalla juhlimaan Club 662:een. Kello 23.15 oikealta puolen takaa lipui hiljalleen valkoinen, tummennetuin lasein varustettu Cadillac, johon kukaan ei kiinnittänyt huomiota. Cadillacin takapenkiltä ammuttiin drive-by -tyyliin 12-13 laukausta kohti Sugen BMW:tä.[20] Shakuriin, joka istui apukuskin paikalla, osui neljä luotia;[2] yksi osui rintaan, yksi lantioon, yksi oikeaan käteen ja yksi vyötäröön. Yksi luodeista lävisti Shakurin oikean keuhkon.[21] Suge väitti, että häntä osui päähän luoti, mutta lääkärin raportit kiistivät asian, vammat johtuivat lasinsiruista, jotka osuivat Sugea päähän.[22] Tästä alkoi taistelu elämästä ja kuolemasta. Poliisit veivät Tupacin ja Sugen Eteläisen-Nevadan Yliopistolliseen keskussairaalaan.[2][21] Tupacin ystävän ja musiikkivideo-ohjaajan mukaan heidän ollessaan sairaalassa hän sai uutisia Death Row'sta, että ampujat olivat ilmoittaneet tulevansa viimeistelemään Tupacin sairaalaan.[19] Perjantaina 13. syyskuuta 1996, kuusi päivää myöhemmin kello 16.03[2] Tupac Amaru Shakur todettiin kuolleeksi. Hän oli kuollessaan 25-vuotias.[23] Hänet polttohaudattiin.[24] Osa Shakurin tuhkista sekoitettiin marihuanaan ja Outlawzin jäsenet polttivat ne.[25]

Kuoleman jälkeen

Tiedosto:Tupac Shakur.jpg
Vahanukke Madame Tussauds Museumissa, Las Vegas[26]

Kun uutiset Tupacin kuolemasta levisivät, kaduilla alkoi olla rauhatonta. Seuraavan viikon aikana jengiläiset ottivat yhteen eri puolilla Los Angelesia. Yhteenotoissa sai surmansa muutama ihminen ja useat loukkaantuivat. Tupac Shakurin murhaajia ei ole koskaan saatu kiinni, vaikka ammuskelun sattuessa ihmisiä vilisi kadulla, sekä Sugen auton takana oli vielä muita seurueeseen kuuluneita autoja. Kukaan, joka olisi voinut nähdä jotain, ei halunnut kertoa asiasta poliiseille. Kaikki lausunnot olivat samanlaisia: ”En nähnyt mitään.” Ainut, joka sanoi ehkä pystyvänsä tunnistamaan ampujan kuvista, oli Tupacin lapsuudenystävä ja Tha Outlawz -ryhmän jäsen Yafeu ”Kadafi” Fula. Poliisit kuitenkin päästivät Fulan lähtemään ilman kuulusteluja ja aikoivat palata asiaan vähän ajan kuluttua. Tämä oli kuitenkin virhe. Yafeu Fulaa ammuttiin kasvoihin 10. marraskuuta 1996 kerrostalon kolmannessa kerroksessa[2], jossa Kadafin tyttöystävä asui, ja hän kuoli vammoihinsa heti. Myöhemmin selvisi, että ampuja oli hänen serkkunsa. Poliisit eivät koskaan ehtineet näyttää hänelle kuvia mahdollisista epäillyistä.[27]

On olemassa useita vaihtoehtoisia teorioita koskien Shakurin kuolemaa. Useat ihmiset uskovat hänen lavastaneen kuolemansa. Joidenkin mukaan Tupac asuu jossain Kalifornian alueilla tai Kuubassa. Murhan taustalla saattaa olla Yhdysvaltojen mustien jengien välinen välienselvittely tai Orlando Andersonin kosto. (Anderson itse tapettiin jengisodan seurauksena 29. toukokuuta 1998 erään autopesulan edessä. Poliisien mukaan tämä ei liittynyt mitenkään Tupacin murhaan.) Tupac ei kuulunut jengeihin, mutta hänen levypomonsa, rap-moguli Suge Knight kuului epäsuorasti Bloods-jengiin. Erään teorian mukaan Suge Knight oli itse osallisena Tupacin murhaan. Myös newyorkilaisen Sean ”Puff Daddy” Combsin on epäilty järjestäneen murhan, sillä hänen Bad Boy -levy-yhtiönsä, jonka palkkalistoilla oli myös rap-artisti The Notorious B.I.G., oli riidoissa Death Row'n kanssa. The Notorious B.I.G:n on uskottu maksaneen miljoona dollaria Crips-jengille Tupacin murhasta. B.I.G. itse murhattiin Los Angelesissä noin kuusi kuukautta Tupacin murhan jälkeen. Monet uskovat tämän liittyvän Shakurin kuolemaan, että se oli kosto, jonka takana olisi FBI ja Suge Knight. Myös Suge Knightin on syytetty maksaneen jollekin taholle Tupacin murhasta, sillä Knightin huhuttiin olleen Shakurille velkaa miljoonia dollareita rojalteja ja Shakur oli ilmoittanut halustaan erota Knightin Death Row Recordsista ja aikomuksestaan jatkaa uraansa Makaveli-aliaksellaan.

Noin kaksi kuukautta Tupacin kuoleman jälkeen ilmestyi hänen kuudes albuminsa The Don Killuminati: The 7 Day Theory[2]. Albumille Tupac oli vaihtanut nimekseen Makaveli kuuluisan italialaisen filosofin Niccolò Machiavellin mukaan. Levy oli valmistunut jo ennen Tupacin kuolemaa, joten se julkaistiin sellaisena kuin hän halusi. Shakur oli työnarkomaani, ja hän saattoi työskennellä monta tuntia studiossa nukkumatta lähes lainkaan, minkä vuoksi häneltä jäi julkaistavaksi melkein 200 kappaletta postuumisti. Myöhemmin julkaistuille levyille kappaleita on kuitenkin muutettu niin, etteivät ne enää täysin vastaa alkuperäisiä äänityksiä joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

Vuoden 2003 loppupuolella Afeni Shakur perusti Makaveli-vaatemerkiin.[28] Vuonna 2005 Death Row julkaisi Live at the House of Blues -CD:n ja DVD:n. 2006-vuoden elokuussa Jamal Josephin kirjoittama kirja Tupac Shakur Legacy julkaistiin. Tupacin kuudes postuumisti julkaistu studioalbumi Pac's Life oli alunperin tarkoitus julkaista Tupacin kuoleman 10-vuotispäivänä, mutta albumin julkaisu viivästyi ja se julkaistiin vasta marraskuussa. Hän oli edelleen vuonna 2006 yksi musiikkiteollisuuden suosituimmista artisteista.[29]. Hän oli ensimmäinen rap-artisti, joka sai kaksi eri albumiaan suoraan listojen ykkösiksi saman vuoden aikana. (All Eyez on Me13. helmikuuta 1996 ja The Don Killuminati: The 7 Day Theory 5. marraskuuta 1996.)

Diskografia

Studioalbumit

Postuumisti julkaistut studioalbumit

Muut albumit

Soundtrackit

Filmografia

Vuosi Nimi Rooli Ohjaaja
1991 Nothing But Trouble omana itsenään Dan Aykroyd[30]
1992 Juice Bishop Ernest Dickerson[30]
1993 Poetic Justice Lucky John Singleton[30]
1994 Above the Rim Birdie Jeff Pollack[30]
1996 Bullet Tank Julien Temple[30]
1997 Gridlock'd Ezekiel 'Spoon' Whitmore Vondie Curtis-Hall[30]
1997 Gang Related suom. Rikollisin aikein Rikosetsivä Rodríguez Jim Kouf[30]
2002 Biggie & Tupac – Totuus murhien takaa omana itsenään Nick Broomfield
2003 Tupac: Resurrection omana itsenään Lauren Lazin
2010 Live 2 Tell (suunnitteilla)[31] käsikirjoittajana (kirjoitettu 1995)[32]

Dokumentit

Elämäkerralliset kirjat

  • Hoye, Jacob: Tupac:Resurrection. Yhdysvallat: Atria, 2003. ISBN 9780743474351.
  • Joseph, Jamal: Tupac Shakur Legacy. Yhdysvallat: Simon & Schuster, 2006. ISBN 978-0-7432-8611-4.
  • Tupac Remembered (2007)
  • Rebel for the Hell of It: The Life of Tupac Shakur
  • Death Rap Tupac Shakur
  • Tupac Shakur (They Died Too Young)
  • Got Your Back : The Life of a Bodyguard in the Hardcore World of Gangsta Rap
  • Back in the Day: My Life and Times With Tupac Shakur
  • The Killing of Tupac Shakur
  • Jesus and the Hip-Hop Prophets: Spiritual Insights from Lauryn Hill and Tupac Shakur
  • How Long Will They Mourn Me?: The Life and Legacy of Tupac Shakur
  • Holler If You Hear Me
  • Dear 2Pac
  • All Eyez on Me: The Life and Times of Tupac Shakur
  • Tupac (Hip Hop)
  • Tupac: A Thug Life
  • Tough Love: Cultural Criticism & Familial Observations on the life and death of Tupac Shakur (Black Words Series)
  • Tupac Shakur (Just the Facts Biographies)
  • Tupac Shakur (People in the News)
  • Tupac Shakur (Rock Music Library)
  • Tupac and Elvis (Inevitably Restless)
  • Tupac Shakur (Hip-Hop Stars)
  • Static: My Tupac Shakur Story
  • Tupac Shakur: 2Pac in the Studio (The Studio Years (1989 - 1996))

Runouskirjat

  • The Rose That Grew From Concrete (1999)
  • Inside a Thug's Heart (2004)

Katso myös

Aiheesta muualla

Lähteet