Telluriden elokuvajuhlat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elokuvajuhlien banderolli Telluriden kadun yllä.

Telluriden elokuvajuhlat on Yhdysvaltojen Coloradossa elo-syyskuun vaihteessa järjestettävä elokuvajuhla. Se pidetään osavaltion lounaisosan vuoristossa sijaitsevassa Telluriden entisessä kaivoskaupungissa, joka tunnetaan nykyisin retkeilykeskuksena.

Vuonna 1974 aloitetut elokuvajuhlat ovat amerikkalaisittain varsin epäkaupallinen festivaali sikäli, että Hollywood-tuotantojen lisäksi siellä esitellään myös independent-elokuvia, muiden maiden elokuvia, musiikkivideoita ja erikoisuuksia. Esimerkiksi vuonna 1979 Telluridesta alkoi pieni mykkäelokuvan renessanssi, kun Abel Gancen vuoden 1927 elokuva Napoléon otettiin siellä jälleen ohjelmistoon. Kotimaassaan Britanniassa huonosti menestynyt The Crying Game (1992) sai mainetta Telluridessa ja nousi siitä kansainväliseen suosioon.[1]

Telluriden festivaali suosii uusia elokuvia ja yleensä vaatii, että festivaaliesitys on samalla elokuvan Yhdysvaltain-ensi-ilta. Tätä silmällä pitäen Telluride on ajoitettu Cannesin jälkeen mutta ennen Toronton ja New Yorkin elokuvajuhlia.

Vuodesta 2010 Telluriden festivaali on tehnyt yhteistyötä Kalifornian yliopiston Los Angelesissa toimivan UCLA School of Theater, Film and Televisionin kanssa. Vuonna 2013 festivaali sai 40-vuotisjuhlansa kunniaksi uuden, Werner Herzogin mukaan nimetyn elokuvasalin.

Vuonna 2015 Telluriden festivaali oli omistettu edellisenä vuonna kuolleelle suomalaiselle elokuva-asiantuntijalle Peter von Baghille, joka toimi Telluriden vierailevana taiteellisena johtajana vuonna 1997.[2]

Vierailevat johtajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita kansainvälisiä elokuvan tai muiden taidealojen huippuja, jotka ovat olleet Telluriden vierailevina johtajina:

Hopeamitalilla palkitut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Telluriden festivaaleilla ei jaeta palkintoja siellä esitettäville elokuville, mutta juhlien Silver Medallion on elokuva-alan merkittävistä saavutuksista jaettava palkinto. Sen saajia ovat olleet:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Alanen, Antti: Telluride on elokuvan kultakaivos. Helsingin Sanomat, 18.9.1993, s. D14.
  2. Meriläinen, Pilvi: Elokuvan moniottelija Peter von Bagh 70 vuotta Film-O-Holic.com. 23.08.2013. Viitattu 26.11.2017.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Telluride Film Festival