Napoléon (vuoden 1927 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Napoléon
DVD-julkaisun kansi
DVD-julkaisun kansi
Ohjaaja Abel Gance
Käsikirjoittaja Abel Gance
Tuottaja Abel Gance
Säveltäjä Arthur Honegger
Kuvaaja Jules Kruger
Leikkaaja Abel Gance
Pääosat Albert Dieudonné
Vladimir Roudenko
Edmond Van Daële
Alexandre Koubitzky
Antonin Artaud
Abel Gance
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tuotantoyhtiö Films Abel Gance
Levittäjä Gaumont
Ensi-ilta 1927
Kesto 330 minuuttia
Alkuperäiskieli ranska (välitekstit)
Budjetti 19 miljoonaa frangia
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Napoléon on vuonna 1927 valmistunut ranskalaisen Abel Gancen ohjaama mykkäelokuva, joka kertoo Napoleon I:n noususta valtaan. Gancen alkuperäinen ajatus oli tehdä Napoléonista kuusiosainen elokuvasarja, mutta korkeiden tuotantokustannusten takia sarja jäi yhteen osaan.

Napoléonissa käytettiin monia uusia elokuvakerronnan keinoja. Muun muassa käsivarakuvausta käytettiin hyväksi ensimmäisiä kertojalähde?. Useita kohtauksia värjättiin tai sävytettiin.

Gance pohti myös, että perinteisellä kuvasuhteella kuvattuna eräät kohtaukset jäisivät valjuiksi. Niinpä hän käytti sotakohtausten kuvaamiseen ensimmäisenä "laajakuvaa" (Polyvision), jonka hän sai aikaan sijoittamalla kolme kameraa rinnakkain, niin että kuvasuhde oli noin 4:1. Laajakuva vakiintui Hollywoodin käyttöön vasta vuosikymmenten kuluttua Cinerama-tekniikan ja anamorfisen laajakulmaobjektiivin keksimisen myötä.

British Film Institute esitti vuonna 2000 elokuvahistorioitsija Kevin Brownlow'n johdolla entistetyn version Gancen suurelokuvasta. Esitys kesti väliaikoineen kahdeksan tuntia. Esitystilanne oli luotu mahdollisimman paljon Gancen alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi.[1]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]